Sendikalar 1 Mayıs’a hazır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Nisan 2024 Güncelleme 13 Nisan 2024, 07:01
Sendikalar 1 Mayıs’a hazır

İÇİNDEKİLER

İşçi ve memur konfederasyonları, 1 Mayıs planlarını yaptı. Konfederasyonlar 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında farklı şehirlerde kitlesel etkinlikler düzenleyecek.

TÜRK-İŞ BURSA'DA
Geçen yıl, 6 Şubat'ta yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem felaketine dikkatleri çekmek için 1 Mayıs programını Adana'da düzenleyen TÜRK-İŞ, bu yıl Bursa'da olacak. TÜRK-İŞ, programda, gelir vergisi başta olmak üzere çalışma hayatının sorunlarını gündeme taşıyacak. Depremzedelerle dayanışma amacıyla geçen yıl 1 Mayıs'ta Kahramanmaraş'ta olan HAK-İŞ, bu yıl 1 Mayıs'ı Kocaeli'de kutlayacak.

1 Mayıs'ı İstanbul'da çeşitli sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütleriyle kutlama geleneğini sürdüren DİSK ve KESK, bu yıl da programını aynı şehirde yapmayı planlıyor. Geçen yıl Maltepe Miting Alanı'nda 1 Mayıs'ı kutlayan konfederasyonlar, bu yıl Taksim Meydanı'nda olmak için talepte bulundu. Bu yıl 1 Mayıs'ta Memur-Sen Samsun'da, Türkiye Kamu- Sen ise İzmir'de program düzenleme kararını aldı.

2009'DA RESMİ TATİL OLDU
İşçilerin, günlük çalışma süresine karşı küresel ölçekte dayanışmayla verdiği mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın birçok ülkesinde 'Emek Bayramı', 'İşçi Bayramı' ve '1 Mayıs Bayramı' gibi farklı adlarla resmi olarak kutlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkileri çerçevesinde, Ankara'da, 1 Mayıs 1922'de işçi bayramı kutlandı. Cumhuriyet tarihindeki ilk resmi kutlama ise 1 Mayıs 1923'te yapıldı. Milli Güvenlik Konseyi'nce 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 2009'da 'Emek ve Dayanışma Günü' olarak yeniden resmi tatil ilan edildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN