DEM'li Zeydan'ın cezası yüzünden mazbatasının iptal edilmesi, Van'ı karıştırdı

Belediye başkanı seçilen DEM'li Zeydan'ın cezası yüzünden mazbatasının iptal edilmesi, Van'ı karıştırdı. Göstericiler, şehri yakıp yıktı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Nisan 2024 Güncelleme 04 Nisan 2024, 07:01
DEM’li Zeydan’ın cezası yüzünden mazbatasının iptal edilmesi, Van’ı karıştırdı

İÇİNDEKİLER

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınmasına ilişkin kararın kaldırılarak mazbatanın AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verilmesi kararına yönelik tepkiler arttı. Göstericiler, bunu fırsat bilip sokaklara çıktı. Etrafı yakıp yıktı. Polisle, basınçlı su ve gaz bombası kullanarak eylemcileri dağıttı.

Dün de sloganlar atarak cadde ve sokaklara çıkmak isteyen gruplara karşı polis önlem aldı. Caddelerden ara sokaklara kaçan gruptakiler, lastik yakıp çevik kuvvet ekipleri ve zırhlı araçlara taş attı. Olaylara katılanlar, parkları yaktı. Halk ekmek büfeleri, otobüs durakları ve bazı iş yerlerine saldırdı. Olaylarda yalananlar olurken, 80 kişi gözaltına alındı. Eylemlerin ardından Van Valiliği kentte genelinde gösteri yürüyüşü ve toplantıları 15 gün süreyle yasakladı. Dün esnaf kepenk kapattı. Şehirdeki bu saldırılar, yıllar önceki "Hendek" olaylarını hatırlattı. Dün akşam saatlerinde Yüksek Seçim Kurulu, DEM Parti'nin Abdullah Zeydan hakkında verilen karara itirazını kabul etti. Kurul, Van'da mazbatanın Abdullah Zeydan'a verilmesine karar verdi.

CHP DESTEĞİ
CHP milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal'dan oluşan heyet, Van'da DEM Partililer ile bir araya geldi. Leyla Zana ile kucaklaşan Tanrıkulu, AK Parti'li Arvas'a "Koltuğa oturma mazbatayı al yırt. Sen o mazbatayı kabul etmezsen büyüksün" diyerek Zeydan'a destek verdiğini söyledi. "Biz ve genel başkanımız bu kararın karşısındayız" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN