Bayramda çalışana ilave ödeme

Kurban Bayramı’nı pek çok sektördeki çalışanlar işinin başında geçiriyor. 4.5 günlük tatilde çalışanlar, maaşlarına ilave bir ödeme daha alıyor. Böylece her gün için çift yevmiye almış oluyor. İşte detayları...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Haziran 2023 Güncelleme 29 Haziran 2023, 07:01
Bayramda çalışana ilave ödeme

İÇİNDEKİLER

Kurban Bayramı tatili sürüyor. Bu yıl arife günü 27 Haziran'a, Kurban Bayramı da 28 Haziran-1 Temmuz tarihlerine denk geldi. Bu tatil süreci idari izinle 9 güne uzatıldı. Tabii devlet memurları için... Özel sektör çalışanlarının izin süresi ise daha kısa oldu. Ancak kimi şirketler personeline idari izin vererek ya da çalışanlar yıllık izin kullanarak bayram tatilini hafta sonuyla birleştirip uzatabildi. Tabii bayramda çalışan pek çok kesim de bulunuyor. Burada da ek ücretler devreye giriyor. İşte detayları...

Bayramda çalışmak zorunlu mu?
İşçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmeleri için yazılı olarak onaylarının alınması ya da imzalanmış iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde çalışacakları yönünde bir hüküm olması gerekiyor. Eğer işçiden yazılı onay alınmamışsa ya da sözleşmelerde bu yönde bir hüküm yoksa, işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değil.

Bayramda çalışanların ve çalışmayanların ücret hesabı nasıl yapılır?
Resmi tatillerde çalışmayan işçilere ücretlerinin tam olarak ödenmesi gerekiyor. Bu sürelerde çalışanlara ise tam ücretinin yanı sıra resmi tatilde çalıştığı her gün için ayrıca bir günlük ücret daha ödenmesi şart. Resmi tatilde 1 saat bile çalışılsa, tam gün çalışılmış sayılıyor. Eğer bayram tatili işçinin haftalık tatil gününe denk geliyor ve çalışılıyorsa, o günlük ücret yüzde 50 daha artırılıyor.

Para yerine izin kullandırılması mümkün mü?
Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti işçilere nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor. İşveren bayramda çalıştırıp bayramdan sonra izin uygulaması yapamıyor. Ayrıca bayramda çalışan işçiye de zamlı ücretini ödemek durumunda. Yani bayram gününü normal gün gibi düşünerek ödeme yapması mümkün değil.

Arife günü çalışan fazla mesai ücreti mi alır?
İş Kanunu'na göre arife günü genel tatil günüdür. Bu nedenle işçiye genel tatil günlerindeki ücret ödeme kriterlerine göre ödeme yapılır. Arife günü saat 13.00'ten sonra yapılan çalışmalar için işçiye yarım günlük ilave ücret ödemesi gerçekleştirilir.

Bayramda fazla mesai ücreti ödenir mi? Nasıl hesaplanır?
Genel tatil gününde işçi kaç saat çalışmış olursa olsun, tam günlük ücrete hak kazanır. Bayramda çalışanlar fazladan yevmiye alırken, eğer bir de fazla mesai yapmışlarsa ayrıca fazla çalışma ücreti, yapılacak ödemeye ilave edilir. Burada haftalık çalışma saatine bakılır. İşçinin haftalık çalışması 45 saatin üzerine çıkmış ise bu durumda fazla mesai ücreti de ödenmesi gerekir. Fazla çalışmalar yüzde 50 zamlı verilir.

1 TEMMUZ GÜNÜ ZAMLI
İlave ödeme ne kadar olur?

Kurban Bayramı'nda çalışanlara tam maaşına ilaveten 4.5 günlük ek ödeme yapılacak. 4.5 günlük Kurban Bayramı tatilinde çalışan asgari ücretli işçiye tam maaşına ilaveten şu kadar ek ödeme gerçekleştirilecek:

-Haziran ayı için günlük ücret: 8.506,80 / 30 = 283,56 TL
-Temmuz ayı için günlük ücret: 11.402,32 / 30 = 380,08 TL
-3.5 günlük ek ödeme (27-30 Haziran): 283,56 x 3.5 = 992,46 TL
-1 günlük ek ödeme (1 Temmuz): 380,08 TL
-Top. ödeme:
1.372,54 TL
Çığıl ÖN YENER