İzin süresini artırma formülü

İçinde bulunduğumuz şu günlerde çalışanların gündeminde yıllık izinler var. İş Kanunu çalışanlara yıllık izinlerini 4 gün artıracakları bir yol da içeriyor. İşte o formül...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Temmuz 2019 Güncelleme 02 Temmuz 2019, 07:56
İzin süresini artırma formülü

İÇİNDEKİLER

Yaz aylarıyla birlikte çalışanların gündemine yıllık izinler oturdu. Bu konuda pek çok soru geliyor. Genel olarak herkesin yıllık izin kullanma hakkı var. İzin süresi ise kıdeme göre değişiyor. İzinlerin ilk bölümü 10 günden az olmamak üzere istenildiği kadar bölünmesi de mümkün oluyor. İznini nasıl böleceğine çalışan karar verirken, iznin ne zaman kullanılacağına çalışan ve işveren birlikte karar veriyor. Yine yasalarımıza göre izin hakkı elde etmek için aynı işyerinde en az 1 yıl çalışmış olma şartı da bulunuyor. 1 yılını doldurmayan işçilere izin verilmiyor. Ancak işveren kendi inisiyatifiyle avans izin kullandırabiliyor.

ÇOK BİLİNMİYOR
Yıllık izin kullanımında çok fazla bilinmeyen bir husus daha var. Bugün size ondan bahsetmek istiyorum. Bu da 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 56. Maddesi'nin son fıkrasında yer alıyor. Bu düzenleme aynen şöyle: "Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır. İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır." İşte bu hüküm sayesinde çalışanlar isterlerse izinlerini 4 gün uzatabilirler. Fıkrada dikkat edilirse "izin verilebilir" değil "izin vermek zorundadır" ifadesi yer alıyor. Yol izni dediğimiz bu uygulama sayesinde tatilini işyerinin bulunduğu şehrin dışında geçirecek olan çalışanlar talep etmeleri şartıyla 4 gün fazla izin yapabilir. Yani 20 gün izni olan bir çalışan yol izniyle birlikte bunu 24 güne çıkartabilir.

BELGELEMEK ŞART
Burada dikkat edilmesi gereken konu yol izni almak için mutlaka işyerinin bulunduğu şehrin dışına çıkmak gerekliliği. Bunu da belgeleme zorunluluğu bulunuyor. Yani otel rezervasyonları, uçak, otobüs biletleri ya da gidilen şehirde yapılan harcamalar gibi belgelerle şehir dışına çıktığınızı işverene sunmanız gerekiyor.

ÜCRETSİZ OLUYOR
Yine burada dikkat edilecek bir diğer husus ise bu 4 günlük iznin ücretsiz olduğu. Yani bu, 4 günü kullanan çalışanın maaşından kesiliyor. Bu 4 gün için kendisine bir ücret ödenmiyor. Yıllık izin ise ücretli olduğu için maaşını tam alan çalışan, yol izninde maaşını eksik almış oluyor.

PARA ÖDENİYOR
İzne çıkan çalışana isterse işveren tarafından avans da ödeniyor. Yasalar izne giden çalışana bu süre içinde hak ettiği ücret ve benzer haklarının peşin ya da avans olarak ödenmesini zorunlu kılıyor. Yani ayın 15'inde izne çıkacaksanız bu 15 günlük ücreti ay başını beklemeden izne çıkarken peşin alabilirsiniz.

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR - TAKVİM'E SORUN

ekonomi@takvim.com.tr



SAĞLIK NEDENİYLE AYRILAN TAZMİNAT ALIR

Özel bir şirkette çalışıyorum. Sağlık sorunlarımdan dolayı işten ayrılmak istiyorum. İşten ayrıldığımda kıdem tazminatımı alma hakkım bulunuyor mu? Betül BORA
İş Kanunu'na göre, işçi iş sözleşmesini sağlık nedeniyle, iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması, işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa, işçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa bildirimsiz olarak fesh edebilir ve tazminat talep edebilir. Bunun dışındaki bir sağlık nedeniyle iş sözleşmesini fesh ederse tazminat talep edemez. Sizin sağlık sorunlarınız yukarıda belirttiğim şartlar dahilinde ise tazminat talep edebilirsiniz.

YURT DIŞINDAKİ SÜRELERİ BORÇLANIN

13.06.1972 doğumluyum. 1980'de Almanya'ya gittik, halen Berlin'deyim. 03.03.2003 tarihinde Alman vatandaşlığına geçtim. Türkiye için sadece mavi kartım var. Türkiye'de hiç çalışmışlığım yok. Askerliği ertelemiştim, Alman vatandaşı olunca, o da ortadan kalkmıştı. Türkiye'den emekli olabilmek için ne yapmalıyım? Türk vatandaşlığına geri dönmek gerekiyor mu? Erdoğan OKUMUŞ

Sigortalıların yurt dışında çalıştıkları süreleri borçlanma hakları bulunuyor. Ancak bu borçlanılan sürelerde Türk vatandaşı olma şartı bulunuyor. Dolayısıyla siz de 18 yaşından sonra Türk vatandaşı olarak geçirdiğiniz süreleri borçlanabilirsiniz. Buna göre de emeklilik için prim kazanabilirsiniz.


EMEKLİLİK HESABI

20.09.1967 doğumluyum. 25.03.1986 ilk işe giriş tarihim. SSK'dan 1357 günüm bulunuyor. 1988-1990 yılları arası 550 gün askerliğim var. 3 yıl, 10 ay, 29 gün Bağ-Kur'um var. Hasan ŞENTÜRK
Eğer Bağ-Kur son 7 yıllık sigortada ise 9000 gün prim ile ve 49 yaş şartıyla emekli olursunuz. Yok eğer şimdi 3.5 yıl SSK'lı çalışırsanız bu kez 5300 gün ve 49 yaş şartıyla emekli olursunuz.

09.06.1979 doğumluyum. 1 Eylül 1997 sigorta girişim var. 5946 prim gün sayım mevcut. Hakan YILMAZ
25 yıl, 57 yaş ve 5900 gün şartlarınız bulunuyor. Priminiz tamamlanmış, yılınız 2022'de dolacak. Yaşınızı da tamamlayıp emekli olabilirsiniz.

24.11.1979 doğum tarihim. 02.01.1997 işe giriş tarihim. 5000 günüm var. Zeynep KÖKEN
20 yıl, 53 yaş ve 5900 gün şartlarınız var. Yılınız tamam. Gününüzü doldurup yaşı bekleyeceksiniz.

SSK ve Bağ-Kur'dan 5100 gün primim bulunuyor. 1973 doğumluyum. SSK başlangıcım 01.08.1988. Ömer SARGIN
Burada primlerin hangi kurumdan olduğu önemli. Son 7 yılda hangi kurumun primi daha fazla ödenmişse o kurumdan emeklilik hesabı yapılıyor. Bunu bilmemiz gerekir.

1977 doğumluyum. 02.03.2001 sigorta girişliyim. 3600 günüm var. Mehmet TUNCEL
7000 gün biriktirmeniz gerekiyor. 3600 günle emeklilik 1999'dan sonraki sigorta başlangıçlarında olmuyor.

ekonomi@takvim.com.tr