Eğer isminiz Hatice ise...

Fransa'da ilk kez bir araştırma, göçmenler arasında da dini mensubiyetine göre ayrımcılığın bulunduğunu ortaya çıkardı.

Giriş Tarihi 25 Kasım 2010, 00:00 Güncelleme 25 Kasım 2010, 13:14
Eğer isminiz Hatice ise...

İÇİNDEKİLER

Amerikan Stanford Üniversitesi ve Paris Sorbonne Üniversitesi'nin yaptığı ortak araştırma, Fransa'da adı 'Hatice' olan bir Müslüman'ın 'Marie' isimli göçmene oranla iş bulma şansının 2,5 kat daha az olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca, Hıristiyan göçmenlerin gelir düzeyi Müslümanlara göre yüzde 15 daha yüksek.

Claire Adida, David Laitin ve Marie-Anne Valfort tarafından yapılan "Avrupa'ya Entegrasyon: Müslüman Etkisini Tanımlamak" adlı araştırma, Senegal kökenli Hıristiyan ve Müslüman göçmenler üzerinde gerçekleştirildi.

Araştırma için aynı yaşa, aynı eğitime ve iş tecrübesine sahip Marie Diouf ve Khadija (Hatice) Diouf isimli iki hayali muhasebecinin özgeçmişleri 100 ayrı şirkete gönderildi. Özgeçmişlerindeki tek fark, Hatice'nin İslami insani yardım kuruluşu Secours İslamique'te, Marie'nin de Katolik Kilise'ye bağlı Secours Catholique'te gönüllü olarak çalışmasıydı. Hatice'yi mülakata çağıranların sayısı ismi Hıristiyanlığı çağrıştıran Marie'ye göre 2,5 kat daha az oldu.

Araştırmada, "Bu özgeçmiş deneyi, iş hayatında dini ayrımcılığın varlığını somut bir şekilde ortaya koydu." denildi. Araştırmacılar, bu ayrımcılığın nedenleri arasında Fransızların aynı dini paylaştığı göçmenlere daha fazla sempati duymasını gösteriyor. Ayrıca, Hıristiyan kökenli göçmenlerin sosyal ve ekonomik hayata daha hızlı entegre olduğunu kaydediyor.

Hıristiyan kökenli göçmenlerle Müslüman kökenli göçmenlerin gelir düzeylerinin de karşılaştırıldığı araştırmada, aynı meslek grubundaki bir Müslüman'ın, Hıristiyan'a göre 400 Euro daha az maaş aldığını ortaya koydu. 5 milyon Müslüman göçmenle Avrupa'nın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip Fransa'da, göçmen olmanın yanı sıra Müslüman olmanın da ayrımcılık sebebi olduğu belirtildi. Araştırmaya göre, ülkedeki Müslümanların yüzde 41'i Cezayirli, yüzde 32'si Faslı, yüzde 12'si Tunuslu ve yüzde 7'si Türk kökenli.