Akil İnsanlar Heyeti: Üniter devlet zarar görmez

Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi üyeleri İzmir temaslarının son ayağında Hilton Oteli'nde akşam yemeğinde bir araya geldi. Toplantıya katılan İzmirliler, heyet üyelerine, müzakere süreci ve sonrası, terör örgütünün silah bırakıp bırakmayacağı şeklinde sorular sordu.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Nisan 2013 Güncelleme 13 Nisan 2013, 22:05
Akil İnsanlar Heyeti: Üniter devlet zarar görmez

İÇİNDEKİLER

Vatandaşların sorularını, Ege Bölgesi Çözüm Grubu Başkanı Tarhan Erdem, heyet üyelerinden TÜSİAD eski başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Fuat Keyman, Baskın Oran ve Avni Özgürel yanıtladı. Heyet üyeleri, PKK'nın terör örgütü olduğunu belirterek, 30 yıldır süren terörün Türkiye'nin gelişmesi ve büyümesiyle demokrasi sürecine büyük zarar verdiğini belirtti.

YALÇINDAĞ: TÜRKİYE TERÖR BELASINDAN KURTULMALI
Heyet üyelerinden TÜSİAD eski Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ülkenin terör belasından kurtulması gerektiğini belirterek, "Kimsenin içine sinmeyecek şeylerle karşılaşmayacağımıza dair inancım kuvvetli. PKK elbette bir terör örgütüdür. Vatanın bölünmez bütünlüğüne bir ziyan gelmediğine eminim. Aslında kazançlı çıkacağımız inancı gittikçe artıyor. Çok fazla şey değişti. Ama bu gelişen şeyler içselleştirildi mi, kabul gördü mü? Bu kadar açılım olduktan sonra terör örgütü beslendiği kaynakları bu kadar kolay göremez oldu. Belki onların da altındaki zemin çekildi. Onun için de bugün buraya geldik. Burada bir kardeşlik dostluk olacak. Yıllardır süren terör belasından kurtulacağız, her bahar gelişinde cenazeler karşılanmayacak. Başbakanımızla yaptığım toplantıda görüşlerim çok netti. Bir mesaj verilmedi bize. Biz çözüm sürecinde kalplerimizi biraz daha dostluğa ve kardeşliğe açalım. Çok kötü şeyler yaşandı. Bu acıları bir kenara bırakıp biraz daha muhabbetle bu meseleye bakalım. Bana söylenen de bu. Neler sizin içinize sindiremeyeceğiniz şeylerle karşılaşmayacağınıza inanıyorum. Kolay değil, çok acılar yaşandı, arkada bırakalım, umutla geleceğe bakalım." diye konuştu.

Fuat Keyman ise sadece çözüm ve müzakere süreci nedeniyle 3 aydır şehit verilmemesinin bile sevinçle karşılanması gerektiğini ifade ederek, "Üniter devlet kaygısı gereksizdir. IRA ve ETA örneğinde de örgütlerle görüşmeler yapılmıştır. Türkiye'de son üç aydır şehit verilmemesi önemli değil mi? Önemli. Akan kan veya yakınmalarımızın karşısında öyle çözüm değil böyle çözüm diye bir projeyi koyması lazım. Konulan projenin yarayı dindireceğine inanıyorum. Üniter devlete bir şey olacak mı kaygısı çok yoğun. Başarıya ulaşırsa hakikaten Türkiye daha refah, daha güvenli bir ülke olacak. Ama üniter devlete bir şey olmayacak. Burada ne Türkiye'deki üniter devlet ne Türklük ortadan kalkmayacaktır. Bu sürecin kazananı ve kaybedeni yoktur. Türkler, Kürtler, Lazlar hepimiz eşit haklara ve eşit sorumluluklara sahip olarak yaşayacak mıyız diye düşünüyorum. PKK tabii ki terör örgütüdür. Eğer silahları bıraktıracaksa, acıları bitirecekse bu müzakere yapılabilir. O yüzden ben müzakereye karşı değilim. Ülkemize de milletimize de Cumhuriyetimize de bir şey olmayacak. Cumhuriyetimiz daha güçlü ve güvenli olacaktır." diye konuştu.

Heyet üyelerinden Baskın Oran da, "Teklifi memleket meselesi olarak gördüğümüz için kabul ettik. Bize katılıp katılmayacağımız soruldu. Ben memleket meselesi kabul ederim. Sayın Başbakanın seçilmiş padişah olma şeklindeki eleştiri hakkımı saklı tutarak kabul ederim. Biz burada barışın ne kadar önemli olduğuna dair bir şeyler söyleyip sizlerin eğilimini rapor edeceğiz. Raporu söyledikleriniz üzerine değil düşünceleriniz ve kaygılarınız üzerine rapor yazacağız" dedi.