Malatya'da AK Parti rüzgarı

Diğer illerin aksine, Malatya'da canlı bir seçim kampanyası yürüyor. AK Parti adayı Öznur Çalık, 2007'deki yüzde 66'lık oy oranının, 70'lerin üzerine çıktığını söylüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mayıs 2011 Güncelleme 26 Mayıs 2011, 02:29
Malatya’da AK Parti rüzgarı

İÇİNDEKİLER

Türk siyasetine İnönü ve Özal gibi efsane isimler kazandırmış olan kayısı diyarı Malatya'dayız. CHP'nin 80 öncesi en güçlü olduğu illerden biri olan Malatya'da Özal'la başlayan tercih değişimi, AK Parti ile sürüyor. 2007 genel seçiminde yüzde 66.72 oranında oy alan AK Parti, referandumda yüzde 74.9'a ulaşmış. Malatya'da halkın nabzını tutmak üzere sokakta dolaşırken AK Parti milletvekili ve 3. sıra adayı Öznur Çalık'la karşılaştık. Öznur Hanım, köy gezilerinden yeni gelmişti. Zaten ayakkabısındaki çamurdan da belli oluyordu. Bir süre TAKVİM'in seçim aracına konuk olan Öznur Çalık beklentilerini şöyle dile getirdi: "Yazıhan köylerinden geliyorum. Bu seçimde ilk kez herkesi kenetlenmiş olarak gördüm. Blok olarak bize oy vereceklerini söylüyorlar. Malatya genelinde oyumuzun daha da artacağını görüyoruz. Yüzde 70'in üzerine çıkacağız. CHP'nin bu dönem 1 milletvekilini korumasını dahi riskli görüyorum. Çünkü CHP'li aileler bile bize oy vereceğini söylüyor. Alevi-Sünni ayrımı ortadan kalkmış durumda. Alevi yurttaşlarımıza yönelik çalıştaylar yaptık. Sorunlarına eğiliyoruz. Bu, tabanda fark edilmiş. Bu kez çok geniş bir kesimden oy alacağız. Geçen seçimden önce 7 milletvekilinden 6'sını alırız, demiştim. Oldu. Bu kez 6 milletvekilinin tamamını alırız." Öznur Hanım'a Malatya'da büyük ilgi var. Sokakta yürürken bunu daha iyi gözlemek mümkün oluyor.

BAYKAL'I ANLATMAK
Öznur Hanım'dan sonra CHP İl Başkanlığına gittik. İl Başkanı Hüseyin Baştürk, partilerinin Kılıçdaroğlu ile birlikte büyük bir rüzgar yakaladığına dikkat çekerek ilginç bir durum saptaması yaptı: "Sayın Baykal iyi bir siyasetçiydi ama vatandaşlarımız onu benimseyemedi. Ona duydukları tepkiden dolayı bize küsenlerin geri döndüğünü görüyoruz. Eskiden gittiğimiz yerlerde hep Baykal'ı anlatmaya çalışırdık. Şimdi Kılıçdaroğlu'nun adı geçtiği anda, 'Anlatma biz biliyoruz' diyorlar. Büyük sevgi var. Malatya'da 1 milletvekilini 2'ye çıkaracağız."

CHP 'AĞ' KURDU
Bu arada CHP'nin Türkiye genelinde il, ilçe ve belde örgütlerini bilgisayar ağıyla donattığını öğrendik. Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, tüm yöneticileri ve sandık görevlilerini hizmet içi eğitime almış. Seçim sonuçlarını doğru ve hızlı bir şekilde genel merkeze ulaştırmak için altyapı kurulmuş. Ayrıca, hangi sandıkta CHP'ye kaç oy, diğer partilere kaç oy çıktığına ilişkin veriler teşkilatlara gönderilerek, oy vermeyenler üzerinde yoğunlaşılması istenmiş.

"HOROZ DÖVÜŞÜ iSTEMiYORUZ"
Malatya yolunda bir restoranın bahçesi... Şaban Karayanık, Mahmut Sezer, Mustafa Bütün, Hasan Yaşar, Orhan Polat ve Ali Kınacı, TAKVİM yazarları Mehmet Çetingüleç ve Bülent Erandaç'la konuşuyor. Çeşitli meslek gruplarına mensup vatandaşlar "Halkın sorunlarına birebir eğilen kazanır. Biz siyasetçilerden horoz dövüşü değil, dertlerimize çare bekliyoruz" diyor.

SAYILARIN DiLi
Malatya'da seçim yarışı AK Parti ve CHP arasında geçecek gibi görünüyor. 2007'de AK Parti yüzde 66.72 ile 6 milletvekili, CHP ise yüzde 18.87ile 1 milletvekili çıkarmış. Ancak Malatya'daki milletvekili sayısı 7'den 6'ya düşmüş durumda. Dolayısıyla bu kez 6 milletvekili paylaşılacak. Seçmen sayısının 502 bin olduğu Malatya'da 1 milletvekili çıkarabilmek için en az 60 bin oy gerekiyor. AK Partililer "6-0"da, CHP'liler 2 milletvekilliğinde iddialı görünüyor. MHP yöneticileri ise ilk kez bu seçimde kendilerinin 2, CHP'nin 1, AK Parti'nin 3 milletvekili çıkaracağını savunuyor. Sokaktaki yaygın görüş ise AK Parti'nin 5, CHP'nin 1 milletvekili çıkaracağı yönünde.

KADINLARDAN BÜYÜK iLGi
Malatya sokaklarında Öznur Çalık'a her kesimden, ama özellikle de kadınlardan büyük ilgi vardı...

PARTiLERiN ADAY LiSTESi
AK PARTi ADAYLARI:
Mahmut Mücahit Fındıklı
Mustafa Şahin
Öznur Çalık
Hüseyin Cemal Akın
Ömer Faruk Öz
Şanal Tosun

CHP ADAYLARI:
Veli Ağbaba
Ali Dağdelen
Dila Boztepe
Ekrem Dernek
Erol Bingöl
Güzide Yıldırım

MHP ADAYLARI:
Hasan Tunç
Saime Palancıoğlu
Übeyt Akçın
Hacı Hakan Keleş
Adem Özbay
Yaşar Özer