Göğüs farkı

Geçen ay hastasına kendi dokularından nakilsiz yüz yapan Prof. Dr. Mehmet Mutaf, bu kez de, memesi alınan kadına karın derisinden göğüs yaptı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Mart 2014 Güncelleme 08 Mart 2014, 00:00
Göğüs farkı

İÇİNDEKİLER

Türk doktorlar, geliştirdikleri yöntem ve başarılarıyla dünyada fark yaratıyor. Geçen ay, yüzü tamamen yanmış olan 41 yaşındaki Asiye Engiz'e sadece kendi dokularını kullanarak yeni yüz yapan Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mutaf, bu kez kanser nedeniyle memesi alınan kadına karın derisinden göğüs yaptı. Herhangi bir organ bağışına gerek duyulmadan, kişinin kendi organlarından yapılan operasyonlar geniş yankı uyandırdı.

'MAYO GİYECEĞİM'
Göğüs kanseri nedeniyle 6 yıl önce bir memesi alınan 3 çocuk annesi Ayşe Çetin (37), Prof. Dr. Mehmet Mutaf ve arkadaşlarının yaptığı nakilsiz yüz ameliyatını duyunca hastaneye koştu. Prof. Dr. Mutaf, sağ göğsü olmayan kadına karın bölgesinden alınan dokuyla yeni bir meme yaptı. Dünya Kadınlar Günü'nde en güzel ve anlamlı hediyeyi kendisinin aldığını söyleyen Çetin, "Dünyanın en mutlu kadını benim" dedi. 6 yıldır bir göğsü olmadığı için denize ve havuza giremediğini belirten Ayşe Çetin, "Şimdi ise eski halime döndüm, çok mutluyum" diye konuştu.

'DENEYİM GEREK'
Prof. Dr. Mehmet Mutaf ise 'Son derece titizlikle yapılması gereken ve mikro cerrahi deneyim gerektiren bir girişim' olarak nitelendirdiği ameliyatla, hastaya silikon protez veya benzeri, yabancı malzeme kullanılmadan, sadece kendi dokularıyla vücuda meme yaptıklarını ifade etti.

YAĞLARDAN KURTULDU
"Bu ameliyat sırasında hastaya aynı zamanda, yöntemin zorunlu bir parçası olarak estetik karın germe ameliyatı da yapılmış oluyor. Bu da hastalarımızı mutlu eden ayrı bir kazanım" diyen Prof. Dr. Mutaf, şöyle devam etti: "Memesi alınan hastalar, kendini 'yarım insan' olarak düşünüyor. Bu da tüm hayatını etkiliyor. Özellikle genç hastalarda bu çok daha dayanılmaz bir durum. Dolayısıyla kendi dokularından normalini taklit eden bir meme oluşturmak için çok çaba harcıyoruz. Hasta kendi dokusu olduğunu bildiği için mutlu oluyor."

7 SAATLİK OPERASYON
Müzisyenliği bırakıp doktorluk yapan Prof. Dr. Mehmet Mutaf, "Sanatçı Mutaf yerine hoca Mutaf olmakla çok doğru bir karar verdim" derken; ekibinde yer alan Yrd. Doç.Dr. Mustafa Nihat Koç, meme operasyonunun 7 saat sürdüğünü söyledi. Doç. Dr. Koç, şöyle konuştu: "Hastamız tamamen devlet imkanlarıyla yapılan ameliyatla yeni bir memeye kavuştu. Biz böyle bir tedavi arayışı içinde olan çok sayıda kadının olduğunu biliyoruz. Hastalarımız bu konuda çaresiz olmadıklarını bilsinler."