Derbi eylem planı

Özel güvenlikçiler stada gelmedi, turnikeler kırıldı. Eylemciler içeri ellerini kollarını sallayarak girdiler. Hedef soyunma odalarıydı. Polis biber gazı sıksaydı 76 bin kişilik bir izdiham yaşanacaktı. Mısır'da 74 kişinin öldüğü Port Said olayının provasını yapanlara emniyet geçit vermedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2013 Güncelleme 24 Eylül 2013, 00:57
Derbi eylem planı

İÇİNDEKİLER

Beşiktaş-Galatasaray derbisi bitiminde çıkan olaylar Türkiye'nin gündemine oturdu. Olayların ardından yine marjinal gruplar ve 'Sıcak Eylül' diyerek ikinci bir Gezi ayaklanması tertipleyenler çıktı. Yeni olaylar için derbi maçını hedef seçenler ortalığı savaş alanına çevirmek için tribünlere kaçak seyirci soktu. Hedef polisi kışkırtıp 76 bin kişiyi kaosa sürüklemekti. Ama emniyet görevlileri ne biber gazı sıktı ne de eylemcilerin soyunma odasına girmesine müsaade etti. Böylece sıcak Eylül'ün fitilini ateşlemeye çalışanların çabası boşa çıktı.

GÜVENLİKÇİLER GELMEDİ
Emniyet aldığı istihbaratlar sonucu 1 ay önceden stat güvenliğinin artırılması için bir rapor hazırladı. Ama stat güvenliği görevde kaldığı gibi, derbide sahada olması gereken bin 530 özel güvenlikçinin 550'si görevine gelmedi. Görev yapan güvenlikçiler ise yetersiz kaldı. Maç öncesi turnikeler kırıldı ve içeriye kaçak seyircilerin girmesi sağlandı.

ÇARŞI' NIN İÇİNE SIZDILAR
Bedava dağıtılan 11 bin bilet iddiaları ve girişte güvenliğin yetersiz olması, Çarşı grubunun içine sızan marjinal grupların tribündeki yerlerini almasını kolaylaştırdı. Olaylar sonunda gözaltına alınan kişilerden ikisinin üzerinde DHKP-C flaması çıktı.

MELO'YU BAHANE ETTİLER
Olayların çıkması için maç sonu beklendi. Galatasaraylı Melo'nun tribünleri tahrik etmesini bahane gösteren yaklaşık 50 kişilik marjinal grup önlerindeki masum taraftarları da sıkıştırıp sahaya atladı.

TOPLULUK PSİKOLOJİSİ
Özel güvenlik bu gruptan kaçarken, saha içi ana baba gününe döndü. Grup psikolojisiyle binlerce taraftar sahaya inerken, izdiham yaşanan tribünlerden kaçmak için sahaya girenler de oldu. Atatürk Olimpiyat Stadı içinde binlerce taraftar dolaşıyordu ama olayları başlatan grup hem plastik sandalyelerle etrafa saldırıp hem de soyunma odalarına doğru koşuyordu.

FACİAYA RAMAK KALDI
Polisin ölçülü ve yerinde müdahalesi sonrası tahrikçiler aradıkları desteği bulamadı ve polis olayları yatıştırdı. Böylelikle Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 76 bin kişinin birbirini ezmesi, rakip futbolculara saldırı yapılması ve yaşanan skandalın ardından yeni bir Gezi ayaklanmasının fitilinin ateşlenmesi önlenmiş oldu.

AMAÇ KAOS ORTAM
Eylemcilerin hedef olabildiğince ortalığı karıştırmaktı. Polisin sert müdahalesi ve kontrolü kaybetmesi tüm statta kaos yaşanmasına neden olacaktı. İzdiham ve şiddet olayları da yeni bir Gezi ayaklanmasına zemin hazırlayacaktı.

* * *
PORT SAİD PROVASI
Bir buçuk yıl önce provokatörler aynı senaryoyu Mısır'da uygulamıştı. Sonuç ise 74 ölü ve binlerce yaralı olmuştu...

Mısır'da iki yıl önce Hüsnü Mübarek yönetiminin devrilmesinin ardından, bugün darbe yapanlar yine sahne almıştı. Kanlı olayların yaşandığı 1 Şubat 2012 öncesinde halk meclisinde Müslüman Kardeşlerin iktidarı vardı ve 3 ay sonra yapılacak seçimlerde Muhammed Mursi'nin cumhurbaşkanı seçilmesi bekleniyordu.

KARŞIT GRUPLAR
Medya her gün İhvan aleyhinde yalan haberler yazarken en büyük darbe Port Said'den geldi. Bu şehirde taraftarları Mübarek yanlısı olan Al Masri ile darbe karşıtı Ultras taraftar grubunun takımı Al Ahli karşılaştı. 1 Şubat'taki maç sonunda tıpkı önceki gün Atatürk Olimpiyat Stadı'nda olduğu gibi binlerce taraftar sahaya indi. Neye hizmet ettiği bilinmeyen binlerce kişinin başalttığı kaosta 74 kişi hayatını kaybetti.

SOKAKLAR KARIŞTI
Olaylar maçla da bitmedi. Sokaklar Mübarek döneminin sonundaki gibi karıştı. Futbol Federasyonu binası, Port Said Limanı ateşe verildi. Olaylarda tutuklanan 24 kişi ise idam edildi. Geçtiğimiz günlerde Mısır sokaklarında insan avı yapan emniyet güçlerinin tüm olayları izlemekle yetinmesi ise unutulmadı.

* * *
1 YIL MEN CEZASI
Beşiktaş-Galatasaray maçı sonrası olan olaylarda polis Foto Film Şube Müdürlüğü Ekipleri'nin çektiği görüntüleri, yayıncı kuruluşun kamera kayıtlarını ve statta bulunan güvenlik kameralarının görüntülerini topladı. 37'si stada biletsiz olarak kaçak yollarla giren 69 kişi gözaltına alındı. Alkol ve uyuşturucu madde kullandıkları saptanan kişilerin de aralarında bulunduğu şüphelilerin tamamının savcılıktan serbest bırakıldığı ifade edildi. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak 69 taraftara, tüm spor müsabakaları için 1 yıl seyirden men cezası verildi.

* * *
ZARAR 60 MİLYON LİRA
Borsa İstanbul'da işlem gören Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ, yarım kalan derbi sonrasında borsanın lik gününde 2,28 liradan 2,03 liraya düştü. Beşiktaş hisseleri dün yüzde 10,96 oranında kaybettirirken, şirketin toplam piyasa değeri de 60 milyon lira azalarak 487 milyon 200 bin liraya geriledi. Lige galibiyet serisi ile başlayan Beşiktaş futbol takımının 4 haftada 4 galibiyet almasıyla hisse senetleri geçen hafta yüzde 46,83 yükseliş kaydederek haftayı 2,28 liradan kapamıştı.

* * *
ÖZEL GÜVENLİK YERİNE POLİS
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da Beşiktaş-Galatasaray derbisinde yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu. Kılıç şöyle konuştu: "Güvenlik sorunu varsa tedbirler artacak. Geçmişte de derbi maçlarda birtakım olaylar yaşandı. Ama böyle sahayı işgal gibi bir olay yaşanmadı. Bu yaşananlardan sonra stat içi güvenliği özel güvenlikten alınıp yeniden polise verilebilir. Meclis açılır açılmaz kanun yeniden düzenlenecektir."

* * *
GÖRÜNTÜLER İNCELENİYOR
Atatürk Olimpiyat Stadı'nda önceki gün oynanan Beşiktaş-Galatasaray derbi maçında yaşanan olaylara ilişkin soruşturmada, olay sırasında çekilen kamera ve fotoğraf görüntüleri inceleme altına alındı. Derbi maçının oynandığı stadyumun bulunduğu yer dolayısıyla olaylarla ilgili soruşturmayı Küçükçekmece Spor Savcısı Orhan Ozan yürütecek. Olay çıkaranlar hakkında emniyet tarafından oluşturulan bir ekip tarafından kamera görüntüleri izlenerek tek tek tespit edilip haklarında yasal işlem yapılacağı öğrenildi.

* * *
BAHÇEYE SANDALYE ALMAK İÇİN GİRMİŞ
Olaylı derbinin ardından gözaltına alınıp, ifade sonrası serbest bırakılan taraftarların sahaya girme sebepleri duyanları güldürdü. Şüpheliler, gözaltına alındıktan sonra götürüldükleri Polis Merkezi'nde "Güvenlik güçlerine yardım etmek, olayları engellemek için girdim", "Saha içinde hatıra fotoğrafı çektirmek istedik", "Ezilmemek için sahaya girdim" ve "Evimdeki bahçeye sandalye alacaktım" gibi ilginç ifadeler verdi.

* * *
BiBER GAZI PROVOKASYONU
Derbi ardından yaşanan olaylarda birkaç polis memuru sprey sıkarak biber gazı müdahalesinde bulunurken, diğer emniyet mensupları arkadaşlarını uyararak gaz kullanımını engelledi. Fakat Hürriyet, Milliyet ve Zaman'ın İngilizce sitesi polisin yoğun gaz kullandığını yazarak olayların provokasyonuna zemin hazırladı.


Ferit ZENGİN - Emir SOMER - Osman ASİLTÜRK - Neslihan KESKİN