Habere göre ismi verilmeyen bir Arap Dışişleri Bakanı Washington'ı temsilen Muhammed Mursi'yle iktidarının son saatlerinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Mursi'ye yeni bir başbakan ve bir kabine ataması, sahip olduğu tüm yasal yetkileri de bu kişilere vermesi, istifa etmemesi teklif edildi. Mursi bu teklifi "ben ölmeden asla" diyerek reddetti.

RİCE: DARBE BAŞLAYACAK
Mursi'nin dış politika danışmanı Essam el-Haddad bunun üzerine odadan çıkarak ABD Kahire Büyükelçisi Anne W. Patterson'ı aradı ve teklifin reddedildiğini söyledi. El-Haddad daha sonra Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan E. Rice ile görüştü. Burada kendisine askeri darbenin başlayacağı bildirildi.
NYT'nin elde ettiği bilgiye göre bu durum Mursi'nin danışmanları arasında "Annenin bize söylediğine göre oynamayı bir saat içerisinde bırakacağız" yorumlarına neden oldu. Mısırlılar Batılı patronları olan ABD'ye "Ana Amerika" şeklinde sesleniyor.

OBAMA "MUHALEFETE ŞANS VER" DEMİŞ
Başkan Barack Obama'nın Aralık ayında Mursi'nin danışmanı El-Hadda ile görüştüğü zaman kendisini muhalefetle uzlaşması gerektiği konusunda uyardığı belirtiliyor. Danışmanların NYT'ye verdiği bilgiye göre Obama, Muhammed El Baradey ya da Amr Musa gibi isimlere görev verilerek gidişata dur denmesi gerektiğini belirtmiş. Mursi bu teklifi de reddetmiş.
ABD Büyükelçilik yetkililerinin arabulucu olarak çalıştığı belirtilirken, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de Mursi'ye Muhammed El Baradey'i Başbakan olarak ataması konusunda uzun süre tavsiyede bulunduğu belirtiliyor.
Mursi'nin bu tavrından sonra Washington'da Mursi'yi savunmaktan bıkan bir grubun ortaya çıktığı da ifade ediliyor.

MURSİ ORDU KENDİSİNE SADIK SANIYORDU
Haberde dindar olduğu için Mursi ve Savunma Bakanı General Abdulfettah El Sisi ile büyük bir yakınlık olduğu, Mursi'nin askerin yetkilerine ve istisnai haklarına hiç dokunmayarak hatalı bir şekilde ordunun sadakatini kazandığına inandığı da belirtiliyor.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER'E ABD BASKISI
New York Times'a konuşan Müslüman Kardeşler yetkilileri, "geçen haftadan beri Amerikalı diplomatlar bağlantı kurarak politik sürece yeniden katılmamız için bizi iknaya çalışıyor. Bizden darbeyi meşrulaştırmamızı istiyorlar" dedi.
Amerikalı yetkililerin baskıya Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi darbe ile iktidardan uzaklaştırıldıktan hemen sonra başladıkları ifade edildi.
ABD Büyükelçiliği ise konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
ABD'nin Mısır'a yaptığı yıllık 1.5 milyar dolar değerindeki yardımın kaderi ise henüz belli değil. Fakat aralarında Mısır'ın eski ABD Büyükelçisi Nabil Fahmy'nin de bulunduğu pek çok Mısırlı yetkili bunun bir "darbe" olmadığını iddia etmeyi sürdürüyor.

HAGEL'DEN SİSİ'YE TELEFON
Sözcü George Little tarafından yapılan açıklamada, "Bakan Hagel, Mısır Savunma Bakanı El Sisi ile Mısır'daki süren gelişmeleri tartıştı. Hagel ülkede barışçıl bir geçiş olması gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda Mısır halkının, komşularının ve bölgenin güvenliğine olan önemi not etti." dedi.
Hagel'in daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Şeyh Abdullah bin Zeyd El Nahyan ile Mısır'daki gelişmeleri ve Ortadoğu'ya ilişkin ortak güvenlik meselelerini tartıştığı ifade edildi.

MISIR ORDUSU CNN'NİN YAYININI YARIDA KESTİ
Ünlü muhabir Ben Wedemann'ın CNN'e canlı yayında konuştuğu sırada bazı askerler arkadan yaklaşarak yayını yarıda kesti ve kameraya el koydu. Çekim akşam 11 sıralarında Kahire'nin 6 Ekim Köprüsü yakınlarında yapılıyordu.
Ordunun köprü etrafına düzeni sağlamak için 100 asker yerleştirdiğini belirten Wedeman'ın son sözleri ise "kameramızı almaya çalışıyorlar" oldu.
Daha sonra Twitter'dan açıklama yapan Wedeman tutuklanmadığını, tüm ekibiyle bir yerde dinlendiklerini söyledi. Ordunun kamerayı daha sonra iade ettiği fakat CNN'in çekimlerini durdurması ve video klipleri orduya teslim etmesini talep ettiği ifade edildi.
ABD: DARBE DEMEK ÇIKARLARIMIZA UYGUN DEĞİL
Beyaz Saray Sözcüsü, Mısır 'da ordunun yönetime el koymasını "darbe" diyememesine ilişkin, "Bu, karmaşık bir durum gereksiz bir şekilde çabucak hareket etmek çıkarlarımıza uygun değil" dedi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney , ABD 'nin Mısır'da ordunun yönetime el koymasını "darbe" olarak nitelendirmemesine ilişkin, "Bu, karmaşık bir durum ve böyle bir karara varmada gereksiz bir şekilde çabucak hareket etmek çıkarlarımıza uygun değil. Çünkü, hedefimiz konusunda dikkatli olmaya ihtiyacımız var. Bu da (hedefimiz) Mısır halkına demokrasiye geçişlerinde yardım etmek ve ulusal güvenlik çıkarlarımıza bağlılığımızı sürdürmek" dedi.
Carney, günlük basın brifinginde, bundan sonraki süreçte, demokratik yoldan seçilmiş kalıcı bir sivil hükümete süratle ve sorumlu bir geri dönüşü teşvik etmek için geçici Mısır hükümetiyle birlikte çalışacaklarını vurgularken, "Ancak geçiş süreci, misillemeler ya da siyasi sürecin reddi yerine uzlaşıyla tanımlanmalı" diye konuştu.
Kaynak: USASABAH