Dışarı çık'mayıs

İşçi sendikaları "1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacağız" dedi. Ancak meydandaki inşaat çalışmaları buna engeldi. Vali Mutlu ise Taksim'e izin vermedi. Metrobüs, tramvay, metro ve deniz seferleri iptal edildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mayıs 2013 Güncelleme 01 Mayıs 2013, 02:29
Dışarı çık’mayıs

İÇİNDEKİLER

Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı... Dünyanın her yerinde meydanlar dolacak, bayram kutlanacak. Ancak 3 yıl önce Türkiye'de resmi bayram olarak kutlanmasına karar verilen 1 Mayıs, İstanbul'u kilitledi. Trafiği bitmeyen Megakent'i bir de bayram trafiği etkiledi. Sendikalar bu yıl 1 Mayıs'ı yine Taksim Meydanı'nda kutlamaya karar verdi.

'EMEĞE SAYGILIYIM AMA'
Ancak meydanda başlatılan yol çalışmaları buna engeldi. Bunun üzerine resmi makamlar Taksim'e izin vermeyip alternatif kutlama alanları gösterdi. Konuyla ilgili olarak İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, son noktayı koydu. Yayalaştırma projesi kapsamında çalışmaların devam ettiği alanda basın açıklaması düzenleyen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Ben de işçi çocuğuyum. Üniversite yıllarımda saman tepeleyip çalıştım emeğe saygım var" dedi ve şöyle devam etti: "24 bin metrekarelik meydanın 12 bin metrekaresinde inşaat var. Bu nedenle fiziksel olarak burada kutlama yapılması mümkün değil. Ayrıca marjinal gruplar Taksim'e çıkmak isteyebilir.

TWITTER'DAN UYARI...
Tüm metro, otobüs, tramvay, finüküler sistemi Taksim yönünde çalışmayacak. Her türlü önlem alındı. İhtiyaç olduğunda güç kullanımı kararlı şekilde yerine getirilecektir. Taksim'de miting yapılması mümkün değil. Buna asla izin verilmeyecektir. Bizler Kazlıçeşme'yi adres gösterdik." Bu arada Vali Mutlu Twitter'dan da çağrı yaptı. Mutlu, şu tweetler'i attı: Taksim'de miting yapmak demek, uçurumun kenarında düğün yapmak demektir. Ben 14 milyon İstanbullu'nun idarecisiyim. Şehrime karşı sorumlu hareket ettiğime inanıyorum.

HER YER ÇUKUR
İşçi temsilcileri, Taksim'de ısrar etse de ortadaki manzara herkesi düşündürdü. Zira Taksim'deki alt yapı çalışmaları nedeniyle meydanda 30 metreye varan çukurlar açılmıştı.

EMNİYETTE MAKRO ALARM
1 Mayıs İşçi Bayramı'nda provokasyon olabileceği yönünde ihbar alan İstanbul Emniyet Müdürlüğü, düğmeye bastı. Şehir genelinde görevli olan 30 bin polise, takviye destek istedi. Bu kapsamda çevre illerden 3 bin polisin İstanbul'a geleceği belirtildi. Emniyet ayrıca Jandarma'dan, toplumsal olaylarda kullanılan TOMA aracını talep etti. Kalabalık dağıtma, tazyikli su sıkma ve barikat dağıtmak için kullanılan TOMA araçları olay çıkması beklenen alanlarda bekletilecek.

TEK YOL TAKSiM
DİSK Tertip Komitesi, bugün Taksim'de olacaklarını belirtti. Devletin müdahale etmemesi durumunda sorun yaşanmayacağını söyledi...

1 Mayıs kutlamalarına ilişkin DİSK, KESK, Türk-İş ve Hak-İş ile TMMOB'un aralarında bulunduğu DİSK Tertip Komitesi 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Taksim'de kutlamak istediklerini söyledi. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, devletin müdahale etmemesi durumunda hiçbir güvenlik sorununun yaşanmayacağını belirtti.

'ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ'
Kani Beko, şunları söyledi: "İstesek başka bir yerde de miting yapabilirdik. Ancak 1 Mayıs 1977'de 36 arkadaşımız Taksim Meydanı'nda katledildi. Onların anısına biz bu alanda olacağız. Türkiye'de barış konuşulurken kesinlikle Taksim alanında çatışma istemiyoruz. Taksim bizim hakkımız."

TOPLU TAŞIMA YOK...
İstanbul'da bugün sabah 05:00'ten itibaren karadan ve denizden ulaşım yasaklanacak. İşte kapalı olan yollar:
* Kabataş- Taksim finüküler sistem çalışmayacak.
* Şişhane-Taksim ve Taksim Hacıosman hattındaki metro, Şişhane-Taksim ve Levent-Taksim arasındaki istasyonları pas geçecek.
* İDO'nun deniz otobüsleri, Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na yolcu taşımayacak.
* Üsküdar ile Beşiktaş arasında sefer yapan motorlar da yasaktan nasibini alacak.
* İstanbul'un en kalabalık toplu taşıma aracı olan metrobüs de 1 Mayıs dolayısıyla Anadolu yakasından Avrupa'ya çalışmayacak.
* Trafiğe kapalı olan caddeler ise şöyle: Halaskargazi, Cumhuriyet, Yedikuyular, Tarlabaşı, Sıraselviler, Gümüşsuyu, Taşkışla, Taşkışla Tünel, Rumeli ve Abdulhak Hamit Caddesi...

İŞTE AÇIK HATLAR
İstanbul'da alternatif yollar ise şöyle belirtildi:
* Yolcuzade İskender'den gelen trafik, Şişhane yönünden Bankalar Caddesi'ne verilecek.
* Abide-i Hürriyet Caddesi'ne verilen akım, Hürriyettepe Işıklar'dan Cevahir Otel istikametine yönlendirilecek.
* Mecidiyeköy ile Halaskargazi arası kapatılacak. Vatandaşlar Esentepe'ye yönlendirilecek.
* Dolmabahçe'den Gümüşsuyu'na ve Küçük Çiftlik'e çıkış izni verilmeyecek. Bu istikamete gidenler Karaköy'e yönlendirilecek.
* Süleyman Seba Caddesi'nden gelen vatandaşlar Teşvikiye'ye yönlendirilecek.
* E-5 kuzey ve güneyden Mecidiyeköy giriş katılımları ihtiyaç halinde kapatılacak.


Ferit ZENGİN - Serdar CANİPEK - Mustafa KAYA - Veli SARIBOĞA - Fatih ULAŞ - Ufuk KÖROĞLU - Ali ŞAHİN-Emir