Mutfakbank

Aşçılık, anne mesleği olmaktan çoktan çıktı. Artık usta şefler birer darphane gibi para basıyor. Dünyanın en ünlü mutfak sanatçıları sadece yemek yaparak yılda milyonlarca dolar kazanıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2012 Güncelleme 20 Ağustos 2012, 00:00
Mutfakbank

İÇİNDEKİLER

Her mesleğin dünya çapında en çok kazananlarını açıklayan Forbes dergisinin bu seferki listesinde aşçılar yer aldı. Onların tabiriyle 'mutfak sanatçıları'nın kazandığı paralar adeta dudak uçuklattı. Listenin başında yılda 38 milyon dolar ile ABD'li usta Gordon Ramsay yer aldı. İlk 10 içindeki iki kadından biri olan Rachael Ray ise 25 milyon dolar ile Ramsay'i takip ediyor oldu. İşte dünyanın en lezzetli bir o kadar pahalı listesi

GORDON RAMSEY (38 MİLYON DOLAR):
İskoçyalı şefin dünya çapında 23 restoranı bulunuyor. Her birisinde klasik bir akşam yemeği ise kişi başı en az 600 dolara patlıyor. 45 yaşındaki ustanın tanınırlığı ise televizyon dünyasından... Şeflerin Düellosu ve benzeri programları keşfeden Ramsay'nin televizyon showları en çok izlenenler arasında her zaman yer buluyor.

WOLFGANG PUCK (20 MİLYON DOLAR):
Listenin en yaşlısı olan 63 yaşındaki deneyimli şefin dünya üzerinde 100'den fazla restoranı bulunuyor. Her biri para basan bu mekanların dışında Avusturyalı aşçı artık yüzbinlerce dolar ödediğinizde düğününüzü de organize ediyor.

PAULA DEEN, (17 MİLYON DOLAR):
Kendisi de şeker hastası olduğu için dünyanın en güzel diyabet yemeklerini yapan kişi olarak nam saldı.

MARİO BATALİ, (13 MİLYON DOLAR):
Dünyanın en iyi İtalyan aşçısı olarak biliniyor. 45 restoranı var.

ALAİN DUCASSE (12 MİLYON DOLAR):
Restoranlarda prestijin zirvesi olan Michelin yıldızlarından üç ayrı mekanda üçer tane alabilen tek isim.

TODD ENGLİSH, (11 MİLYON DOLAR):
Yeme-içme dergileri onun yemeğinden tatmadan ölmeyin diyor.

NOBU MATSUHİSA, (10 MİLYON DOLAR):
Robert de Niro ve birçok Hollywood yıldızının tek favorisi.

BOBBY FLAY, (9 MİLYON DOLAR):

Dünyanın en iyi Meksika yemekleri, hamburgerleri ve dünyanın en lezzetli milkshake'leri onun elinden çıkıyor.

GUY FİERİ, (8 MİLYON DOLAR):
Bu liste en sansasyonel aşçılar listesi olsaydı, bir numara olurdu.

NE PiŞiRSE MEŞHUR OLUYOR
RACHAEL RAY (25 MİLYON DOLAR):
43 yaşındaki ABD'li şef, aynı zamanda listenin en güzeli olarak tanınıyor. Onu özel kılan bir diğer unsur ise hiç restoranının bulunmaması. Ama doğrudan halk mutfağına yönelik keşifleri ve birbirinden ustaca tariflerinin yer aldığı kitaplar tüm dünyada yok satıyor.

CEO KADAR KAZANIYORLAR
Aşçı Milli Takım eski kaptanı Eyüp Kemal Sevinç, mesleği ile ilgili şunları söyledi: İşadamları ve özellikle bankacılar hem bir şey öğrenmek hem de stres atmak için mutfak sanatları kurslarına geliyorlar. Terapi gibi... 5 yıldızlı bir otelde çalışan şef 5- 10 bin euro arasında maaş alıyor. Büyük şirketlerin CEO'larında olduğu gibi kâr ortaklıkları da oluyor. Dünyanın en iyisi olan Gordon Ramsey'in restoranlarında hiçbir zaman yer bulamıyorsunuz. Mark&Spencer'da Gordon Ramsey'in boxer'ı bile satılıyor.

GİRİŞ MAAŞI 2 BİN TL
Türkiye'de otellerde ya da lüks restoranlarda çalışan şefler ayda 10-15 bin lira kazanıyor. Yaş ortalamaları 25-30 civarında. Aşçılar çalıştıkları otellerde genel müdürlerden sonra en yüksek ücreti alıyor. Hatta kimi zaman onlardan da fazla. Davet ve organizasyonlardan da prim alıyorlar. Türkiye'de 2 üniversite 4 yıllık, 10 üniversite ise 2 yıllık eğitim programlarına aşçılığı alırken, gastronomi eğitimi veren kurslara da her gün yenisi ekleniyor. Buralardan mezun olanlar ortalama 2 bin lira maaşla işe giriyorlar. 5 bin-5 bin 500 lira ile başlayanlar bile var.