Altın fire

Tarihin en büyük altın soygununda İnterpol, müthiş bir hamle yaptı. Çalıntı altınları eriten İtalyan Kework Plojıan, Lübnan'da yakalandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Eylül 2011 Güncelleme 25 Eylül 2011, 00:00
Altın fire

İÇİNDEKİLER

İstanbul, geçen nisan ayında film gibi bir soyguna sahne olmuştu. Kapalıçarşı'da altın işi yapan Ermeni Apraham Ohanyan, meslektaşı Brezilyalı Laith El Saigh'ı çağırıp soygun planını anlattı. Saigh de, soygun için Lübnan asıllı İtalyan Kework Plojıan'ı davet etti. Plojıan'ın İstanbul'a gelişinden 2 gün sonra da Venezüellalı Juan Jose James Baracomente, Jose Angel Badillo Gomez, Diorys Alexis Volcan Molina İstanbul'a geldi. Soygunda bir taksici ve bir moto kurye ile de anlaşma sağlandı. Sonra plan başladı. Önce keşif yapıldı, herkese görevi anlatıldı. Sonra soygun günü geldi! 3 Venezüellalı, kiralık otomobille zırhlı kurye aracını takibe aldı.

HER ADIMI PLANLANMIŞ
Bir kişi ise yolda taksiyle bekleyip kurye aracını oyalamaya başladı. Kurye aracı, kırmızı ışıkta durunca moto kurye sağ lastiğini bıçaklayarak patlattı. Kurye aracı mecburen durdu. Sürücü ile koruma, lastiği değiştirmek için işe koyuldu. Bu sırada 3 Venezüellalı, kurye aracının yanına geldi. İkisi, sürücü ve korumaya perdeleme yaptı. Diğeri ise aracın arka koltuğundaki birer kiloluk 40 altın kütlesinin bulunduğu iki çantadan birisini aldı. Sonra da kendilerini bekleyen araca binerek olay yerinden kaçtılar.

SURİYE'YE KAÇIRDILAR
Zanlılar, ertesi gün ülkelerine gitti. Altınların büyük bir kısmı ise karayoluyla Suriye'ye gönderildi. Uluslararası çetenin, karışıklıkla boğuşan Suriye'de altınları ellerinden daha hızlı bir biçimde çıkartabileceklerini planladığı iddia edildi. Soygun sonrası 60 güvenlik kamerasındaki bin 500 saatlik görüntüyü inceleyen polis, 6 kişiyi gözaltına aldı. Tutuklanan 6 kişi geçen hafta tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yurt dışına kaçan 9 kişi için ise İnterpol devreye girdi. İçlerinden Kework Plojıan, Lübnan'da yakalandı. Plojıan, "Saigh beni çağırdı. Elindeki altınları test ettikten sonra ayrıldım. Çalıntı olduğunu bilmiyordum." dedi.

3'Ü DE ÖZGÜR KALDI
Değeri yaklaşık 1.5 milyon lirayı bulan 20 kilo altını çalan çetenin lideri Apraham Ohanyan (önde sağda) ile yardımcısı Garabet Babadoğan ve taksi sürücüsü Murat Özdemir, tutuksuz yargılanıyor.


Emrah GÜNEY