Fazla çalışmanın karşılığını alın

Çalışanlardan fazla çalışma ücreti konusunda çok fazla soru geliyor. TAKVİM, bu konuya ışık tutuyor. Yazıyı okuyun, haksızlık yapılıp yapılmadığını öğrenin. Her saat mesai için fazla ödeme var

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ocak 2015 Güncelleme 17 Ocak 2015, 01:26
Fazla çalışmanın karşılığını alın

İÇİNDEKİLER

Fazla çalışma ücreti, çalışanların en çok şikayetinin olduğu konular arasında yer alıyor.
Bazı işverenler işçilerine fazla çalışma ücreti ödemiyor ya da eksik ödüyor. TAKVİM, yazı dizisinin bugünkü bölümünde yasal olarak fazla çalışma ücretinin nasıl olması gerektiğine ışık tutuyor. İşte İş Kanunu'na göre fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma ücreti:

Fazla çalışma nedir?
Fazla çalışma, kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık 45 saati aşan çalışmalardır.

Fazla çalışma ücreti nasıl hesaplanır?
Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 50 yükseltilmesi suretiyle ödenir. Örneğin; işçinin 1 saatlik ücreti 1 TL ise, 1 saat fazla çalışma yapması durumunda bu işçiye 1.5 TL fazla çalışma ücreti ödenir.

Fazla çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine serbest zaman kullanabilir mi?
Fazla çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında 1 saat 30 dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. İşçi hak ettiği serbest zamanı 6 ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.

Fazla sürelerle çalışma nedir?
Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda mevzuatta belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır.

Fazla sürelerle çalışma ücreti nasıl hesaplanır?
Fazla sürelerle çalışmalarda, her 1 saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 25 yükseltilmesiyle ödenir. Örneğin; işçinin 1 saatlik ücreti 1 TL ise, 1 saat fazla sürelerle çalışma yapması durumunda bu işçiye 1.25 TL fazla çalışma ücreti ödenir.