Bağ-Kur emeklisi intibak bekliyor

Bağ-Kur emeklileri intibak düzenlemesine kilitlendi. 2000 yılı ve sonrası için beklenen intibak düzenlemesinde Bağ-Kur'luların da olması bekleniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Şubat 2014 Güncelleme 25 Şubat 2014, 00:04
Bağ-Kur emeklisi intibak bekliyor

İÇİNDEKİLER

Sosyal güvenlikle ilgili torba yasa tasarısı Başbakanlık'a sevk edilirken, kendileriyle ilgili düzenleme beklentisi içinde olan pek çok kesim umutlandı. Bunlar arasında intibak isteyen emekliler de var. Tasarının içeriği henüz açıklanmazken, emeklilerin yeni intibak düzenlemesi umudu sürüyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar, intibak düzenlemesinin torba yasa tasarısında olmasını bekliyor. Söz konusu düzenlemede Bağ- Kur'luların da olması beklentisi var. Daha önce yapılan intibak, 2000'den önce emekli olan SSK'lılar için yapılmıştı. Yaklaşık 2 milyon SSK emeklisine 355 liraya varan intibak zammı verilmişti. Düzenlemeden sadece 12 bin Bağ-Kur emeklisi yararlanmıştı. 1 Mart 2002- 30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emeklilik dilekçesi veren veya emekli aylığı bağlanan Bağ-Kur'luların maaşlarında artış olmuştu.

'BİZİ DE KAPSAMALI'
Takvim'i arayan Bağ-Kur emeklileri, aylıklarının çok düşük kaldığından yakınarak, "Yeni bir intibak düzenlemesi yapılacaksa Bağ-Kur emeklileri de bunun içinde olmalı. En zor durumda olan biziz. En düşük maaş bizde. Ayrım yapılmamalı. Bağ-Kur emeklileri de intibak zammı almalı" diyor.

İNTİBAK NEDİR?
Uyumlaştırma anlamına gelen sosyal güvenlik sistemindeki intibak; yaş, prim gün sayısı ve ödenen primlerin miktarı eşit olduğu halde, sadece değişik tarihlerde emekli olunduğu için, farklı aylık hesaplama sistemlerinden dolayı oluşan aylık farklılıklarının giderilmesi oluyor.

ESNAFIN GÖZÜ TORBADA

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanarak Başbakanlık'a gönderilen sosyal güvenlik yasa tasarısının seçimlerden önce kanunlaşması gerektiğini söyledi. Palandöken, şöyle konuştu: "Söz konusu yasadan diğer sigortalılara nazaran, esnaf ve sanatkarımızın büyük beklentisi bulunuyor. Prim borcu olan 4B'li esnaf ve sanatkarlarımızın prim borçlarının acilen yeniden yapılandırılması şart. Yeni düzenleme ile kendi nam ve hesabına çalışanlardan 12 ay ve daha fazla prim borcu olanlar, yasanın çıkmasıyla 3 ay içinde prim borçlarını yapılandırabilecek."