Rama'zam'cının duracağı yok!

TAKVİM günlerdir Ramazan fırsatçılarını ifşa ediyor. Bakliyattan beyaz ete, sebzeden peynire her şeyde etiketler değişti. Neredeyse tüm ürünlerdeortalama yüzde 30 zam var

Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
Rama'zam'cının duracağı yok!
Ramazan ayı ile birlikte başlayan zam furyası devam ediyor. TAKVİM günlerdir elini vatandaşın cebine atıp fırsatçılık yapanları tek tek ortaya çıkartıyor. Fakat gıda fiyatlarındaki yangın devam ediyor.

MARKET TURU
Mevsimi olmasına rağmen fiyatları uçan sebze-meyve ile başlayan furya, yüzde 20 zam yapan bakliyat ile devam etti. Oysa bakliyat üreticileri Ramazan'dan önce çıkıp 'Zam yapmayacağız' demişlerdi. Ardından kırmızı ve beyaz ete gelen zam vatandaşları isyan ettirdi. Fırsattan istifade süt ürünlerinde de fiyatlar artırıldı. Zamlı fiyatlar en çok süper marketlerde görülüyor. TAKVİM olarak birçok marketi dolaşarak etiketleri sizin için görüntüledik. Hemen her üründe fiyat değişiklikleri göze çarparken, ortalama zammın yüzde 30'u bulduğu görülüyor.

ZAMMIN GEREKÇESİ NE?
Birçok market yetkilisi fiyatların toptancıdan başlayarak arttığını, bu yüzden kendilerinin de mecburen etiketleri değiştirdiğini belirtiyor. Ramazan ile birlikte başlayan zamların üretim maliyetlerinin artmasından kaynaklanması da mümkün değil. Çünkü doğalgaz ve elektrik aylardır aynı fiyatla sunuluyor. İşçilik ücretlerinde bir artış yok. Asgari ücret en son Ocak'ta zamlandı. Vergilerde de herhangi bir artış yapılmadı. Üstelik bir çok konuda teşvikler var. Emtia fiyatları sabit seyrediyor. Özellikle sebze-meyve ve süt gibi ürünler üreticide neredeyse sudan ucuz. Üreticiler ürünleri para etmediği için isyan ediyorlar. Bütün bunlara bakınca zam için tek gerekçe 'fırsat' olarak ortaya çıkıyor.




BURÇİN GÖKTAN