Çöp ticareti

Cep israfına çözüm: 70 milyonluk Türkiye'de 155 milyon telefon var. Avrupalı bunları alıp yeniden satıyor. Bu potansiyeli biz kullanalım

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Şubat 2012 Güncelleme 17 Şubat 2012, 02:21
Çöp ticareti

İÇİNDEKİLER

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın "Biz 11 ayda bir telefon değiştirecek kadar zengin miyiz?" sözleri, gözleri cep telefonu sektörüne çevirdi. Daha önce TAKVİM'in ilk kez duyurduğu rakamlara göre; Türkiye'de kayıtlı 155 milyon adet cep telefonu bulunuyor. Bu telefonların ekonomiye kazandırılması için çözüm önerileri tartışılıyor.

İSRAFA ÇARE
Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, ikinci el satışının canlandırılmasını önerdi. Dursun, cep telefonu ithalat maliyetini aşağıya çekecek önlemlerden ilkinin yerli üretim, ikincisinin bilinçli tüketim anlayışı, üçüncüsünün ise ikinci el cep telefonu piyasası yaratılması olduğunu dile getirdi. "Eski cep telefonlarımız çekmecelerde duruyor. Eski telefonları kullanılır halde iken atık haline getiriyoruz" diyen Dursun, ikinci el piyasasına dikkat çekti.

İNGİLİZLER ALIYOR
Murat Dursun, bu konuda şunları söyledi: "Avrupalılar, İngilizler, İspanyollar ülkemize geliyor, burada kiloyla hurda fiyatına topluyor bu cihazları. Bunları modifiye edip gelişmekte olan ülkelere satıyorlar. Onlar yapabiliyorsa biz niye yapamayalım? Afrika'daki bazı ülkelerle görüştük. Cihaz talepleri var." Öncelikle bu sistemin kurulması gerektiğini kaydeden Dursun, KDV'nin de inmesini istedi.

90 MİLYON CEP KULLANILMIYOR
* Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre;
* Türkiye'de 65 milyon cep telefonu abonesi bulunuyor.
* Kayıtlı cep telefonu sayısı ise 155 milyon.
* 15 milyon cep telefonu kaçak durumda.
* 90 milyon cep telefonu da kullanılmıyor.