İşte UEFA gerçekleri

19 Mart'ta Dolmabahçe'de yapılan görüşmede Michel Platini Fenerbahçe'nin CAS'ta UEFA aleyhine açtığı davadan rahatsızlığını dile getirdi... Başbakan'ın da yer aldığı zirvede Platini'nin endişeleri masaya yatırıldı. Kazan-Kazan formülü gündeme geldi. Fener davayı geri çekti.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Haziran 2012 Güncelleme 25 Haziran 2012, 02:02
İşte UEFA gerçekleri

İÇİNDEKİLER

UEFA'nın Fenerbahçe'ye Şampiyonlar Ligi vizesi vermesinin yankıları sürerken herkes işin perde arkasında neler yaşandığını konuşuyor. Ancak bilinmeyen bazı gerçekleri TAKVİM açıklıyor... Fenerbahçe'nin geçen sezon Şampiyonlar Ligi'ne alınmamasıyla başlayan süreçte Sarı-Lacivertliler'in UEFA aleyhine CAS'ta açtığı 45 milyon Euro'luk dava çok konuşulmuştu.

Tarih: 19 Mart Yer: Dolmabahçe
"20-22 Mart''ta İstanbul'da yapılacak UEFA kongresi için Türkiye'ye gelen UEFA Başkanı Platini 19 Mart'ta Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etmişti. Toplantıya UEFA Asbaşkanı ve Şenes Erzik, Bakan Suat Kılıç, TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve TFF Asbaşkanı Servet Yardımcı katılmıştı.

CAS davası rahatsız ediyor!
UEFA Başkanı Michel Platini, Başbakan Erdoğan'la yaptığı o görüşmede Fenerbahçe'nin CAS'a açtığı davadan rahatsızlığını dile getirdi ve "Futbolun aktörlerinden birinin UEFA aleyhine açtığı dava bizi çok rahatsız ediyor. Ayrıca Türkiye'de benim için açılmış bir dava var. İlk defa bir kulüp UEFA Başkanı'nı şahsi olarak mahkemeye veriyor" diyerek rahatsızlığını dile getirdi. Platini'ye şikenin üzerine gidileceği tüm kurulların çalıştığı garantisi verildi. Görüşmede Erdoğan ve odada bulunanlarla birlikte Platini'nin bahsettiği kaygılar masaya yatırıldı.

'Win-win' formülü
Gündeme Başbakan'ın "kazan kazan" formülü geldi. Platini'ye bu konularda yardımcı olacaklarına dair garanti verilmesi ancak UEFA'nın da bu sıcak yaklaşıma karşı olumlu bir adım atması istendi. Başbakan'ın Platini'ye yaklaşımı, futbol dünyası için önerdiği çözüm önerileri Platini'ye çok etkilemişti. CAS davasından çıkacak sonucu beklerken, F.Bahçe, sürpriz bir şekilde 26 Nisan'da CAS davasından vazgeçtiğini açıkladı.

Ülke menfaati için!
Oysa bu açıklamanın hemen arefesinde 2. Başkanı Nihat Özdemir, Metris'te Aziz Yıldırım'ı ziyaret etti. Özdemir, ziyarette Yıldırım'a "Başkan, emir büyük yerden. Hem ülke hem de Fenerbahçe'nin menfaatleri için CAS davasını geri çekiyoruz" dediğinde Aziz Yıldırım, "Hayır" diyemedi ve kararı başını sallayarak onayladı.

Üstünü örtmüyoruz
F.Bahçe'nin CAS davasını geri çekmesi UEFA'yı rahatlatırken, Platini'nin en önemli kaygılarından biri de giderilmiş oldu. 30 Nisan'da Demirören şikenin sahaya yansımadığının altını çizerek tarihi kararları açıkladı. 58. madde değiştirildi 22 takım PFDK'ya gönderilerek "Şikenin üstünü örtmüyoruz" mesajı verildi.

İşlem tamamlandı!
7 Mayıs'ta PFDK kararlarının açıklanmasının ardından 4 Haziran'da Tahkim, PFDK kararları onayladı, Türkiye'deki şike süreci tamamlandı. 22 Haziran'da UEFA, Disiplin müfettişlerinin de onayıyla Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne alındığı açıkladı. 19 Mart'ta Dolmabahçe'deki zirvede konuşulanlar ve devamında Fenerbahçe'nin CAS davasını geri çekmesi UEFA'nın aldığı kararlarda önemli rol oynadı.

UEFA kararı resmen açıkladı!
UEFA şike ve teşvik soruşturması kapsamında aldığı koşullu kararı resmi internet sitesinden de açıkladı.

İfadeler bire bir aynı!
Açıklamada "Hak sahibi olan Fenerbahçe Spor Kulübü, UEFA Disiplin Komitesi'nin son kararı belli oluncaya kadar, UEFA tarafından organize edilen müsabakalarda yer alabilir" ifadeleri kullanıldı.

Platini'ye takipsizlik
Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan çok önemli bir haber geldi. Başsavcılık 9 ay önce "Basın yoluyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik, gizliliği ihlal, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarından Platini hakkında yapılan suç duyurusu hakkında takipsizlik kararı verdi.

İfade vermekten kurtuldu!
Böylece Platini'nin bir endişesi daha giderilmiş oldu. Aksi taktirde Platini Türkiye'ye geldiğinde savcılığa ifade verecekti.

Bu dava da tarih oldu!
Mahkemenin UEFA Başkanı Michael Platini için verdiği takipsizlik kararı birçok açıdan Fenerbahçeliler'i de mutlu etti. Sarı-Lacivertli camia artık sişek davasını hatırlatan her şeyin tarihteki tozlu sayfalarda yerini almasını istiyor.