Kazan-kazan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya'da net konuştu: Marmaray, Çanakkale Köprüsü, üç katlı büyük İstanbul tüneli... İlişkilerimiz çok daha güçlenecek. Yani 'kazan-kazan'...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ekim 2015 Güncelleme 09 Ekim 2015, 01:30
Kazan-kazan

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya'daki temaslarının ikinci gününde Waseda Üniversitesi'nde kendisine verilen fahri doktora takdim törenine katıldı. Japon iş adamlarına seslenen Erdoğan, daha sonra Japonya İmparatoru Akihito'yu ziyaret etti. Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi:

BÖLGEDEKİ ateşi ülkemiz topraklarına taşımayı amaçlayan terörist saldırılar karşısında kararlılıkla mücadele ediyoruz. Burada bir kez daha ifade ediyorum, terörizm bir insanlık suçudur ve tüm dünyaya yönelik bir küresel tehdittir. Terör hiçbir dini, etnik, kültürel, coğrafi aidiyetle bağdaştırılamaz. Bu yöndeki çabalar teröre destek anlamına gelir. Terörün her türüyle mücadelede aktif çaba harcayan bir ülke olarak uluslararası toplumun terörle mücadelede hiçbir ayırım yapmaması gerektiğini özellikle savunuyoruz.

TERÖRİSTLER gerçekleştirdikleri eylemler ve kullandıkları şiddet yöntemleri nedeniyle bu sıfatı taşımaktadırlar.

BU nedenle DAEŞ neyse PKK'da odur, Tokyo'da metro istasyonlarına sarin gazı ile saldıranlar da odur. Aralarında hiçbir fark yoktur. Teröristin iyisi kötüsü olmaz. Bu mücadelede dostlarımızın bizimle dayanışma ve işbirliği içinde olmasını bekliyoruz.

KOMŞULUK ve insanlık vazifesi olarak Suriyeli kardeşlerimize kucak açtık. Türkiye çaresizlik içindeki milyonlarca Suriyeli ve Iraklıya ev sahipliği yapıyor. Toplamda 2.5 milyon. 7.8 milyar dolar şu ana kadar harcama yaptık. Bu tablo sürdürülebilir değil.

BUNDAN sizler ne kadar yük alacaksınız bu önemli. Türkiye bunu nereye kadar sürdürecek. Sınırlarınızı sığınmacılara kapatıyorsunuz, ölenler Akdeniz'de veya Ege'de ölsün diyorsunuz. Akdeniz'de Sahil Güvenlik Komutanlığımızın botlarıyla 60 bin kişiyi kurtardık.

BİZİM biliyorsunuz dünya 5'ten büyüktür diye ifade ettiğimiz BM Güvenlik Konseyi'nin yapısına olan itirazımıza Japonya'nın da katıldığına inanıyorum. Çünkü bu beş tane ülkeden bir tanesinin iki dudaklarının arasına sıkışmış bir dünya yönetimi olamaz.

MARMARAY projesinde olduğu gibi alt yapı yatırımları alanında Japonya ile işbirliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Dünyanın en uzun asma köprüsü olması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü, 3 katlı büyük İstanbul tüneli ve Ankara İstanbul yeni hızlı tren hattı gibi pek çok yeni projelerimiz var.

BU tür alt yapı projelerinin finansmanı için Japonya ile ortak çalışmalar yürütmek istiyoruz. Diğer taraftan İstanbul'dan en fazla üç saatlik uçuşla ulaşılabilecek bir bölgede çok geniş ticaret ve yatırım imkanları mevcut. Böyle bir dinamiği geliştirebildiğimiz takdirde her iki ülke açısından bir kazan kazan durumu ortaya çıkacaktır.

İMPARATOR'LA GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya İmparatoru Akihito'yu da ziyaret etti. Japonya İmparatorluk Sarayı'ndaki basına kapalı görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü. Erdoğan daha sonra Başbakanlık Ofisi'ne geçti. Erdoğan, burada Japonya Başbakanı Şinzo Abe tarafından resmi törenle karşılandı.