İran'la dev ortaklık

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Ankara'da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'la görüştü... Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkartmayı hedeflediklerini söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Haziran 2014 Güncelleme 10 Haziran 2014, 01:50
İran’la dev ortaklık

İÇİNDEKİLER

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ankara'da... Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Ruhani, Çankaya Köşkü'ndeki temaslarının ardından Ankara Palas'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Başbakan Erdoğan, Ruhani'yi kapıda karşıladı. Ruhani ve Erdoğan, tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi.

AYNI ARAÇLA GİTTİLER
Erdoğan ve Ruhani, yemeğin ardından Türkiye-İran 1. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı için Başbakanlık Merkez Bina'ya aynı otomobille geçti. Toplantının ağırlık konusu enerji oldu. Başbakan Erdoğan'ın Ocak ayında Tahran'da yaptığı görüşmelerde gündeme getirdiği doğalgaz fiyatında indirim konusunda da çok önemli eşiğin aşıldığı öğrenildi.

FİYAT YÜKSEK
Doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini İran'dan karşılayan Türkiye'nin Tahran ile yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz kontratı var. Türkiye, İran'ın yanı sıra Rusya ve Azerbaycan'dan doğalgaz, Cezayir ve Nijerya'dan LNG alırken, Ankara; İran gazının fiyatının uluslararası piyasalardaki seviyelerden yüksek olması nedeniyle indirim talep etmesi, doğal karşılandı. Görüşmenin en dikkat çekici konularından biri de kuşkusuz TANAP ve Şahdeniz petrol boru hatlarıydı. Türki Cumhuriyetleri'nden gelen petrolün Avrupa'ya ulaşmasını sağlayacak projeye, İran'ın destek vereceği belirtildi. Başbakan Erdoğan, "Tercihi ticaret anlaşmasını hayata geçirmek istiyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz. Bu irade bizde var. Hedefimize ulaşacağız" dedi.

SURİYE MASADA
Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşmesinde başta Suriye olmak üzere bölgede yaşanan çatışmalara dikkat çekerek, "Bölgesel konularda hepimiz bölgede çekilen acıların yıkımların bitmesini istiyoruz. Yanan ve yıkılan her evi sanki kendi evimiz gibi hissediyoruz. Türkiye ve İran'ın ortak çabaları inanıyorum ki acıların bitmesinde çok büyük katkı sağlayacaktır. Bu ziyareti bir dönüm noktası olarak görüyorum" dedi. Ruhani ise şu açıklamayı yaptı: İran ve Türkiye İslam dünyası ve bölgenin iki önemli ülkesi olarak, aşırılık ve terörizmle mücadele etmek konusunda kararlıdır. Bölgemizde istikrarsızlıklar vardır ve bu durum hiç kimsenin yararına değildir... Suriye konusunda Türkiye ve İran'ın ortak bir noktada buluşacağı da iddia edildi.

Ziyaretten korkanlar
İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin, Ankara ziyareti dünya basınında da geniş yer buldu. İngiltere, ABD ve Almanya, Türkiye ile İran'ın yakınlaşmasına tepki gösterdi. İsrail basını da, Ruhani'nin Türkiye'ye gelişini eleştirdi. Yahudi medyası, Ruhani'nin Türkiye ziyareti, Ankara-Tel Aviv gerilimini biraz daha arttıracağını iddia etti. The Guardian ve The Times, Türkiyeİran ilişkilerinin düzelmesinin, bölge barışını biraz daha olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.