Mecliste CHP - BDP gerilimi

BDP Milletvekili Nursel Aydoğan'ın, ''Kurulduğu yıllardan bu yana Cumhuriyet'in muhalif olduğu, dışladığı iki kesim var; biri İslamcılar biri Kürtler'' sözleri tartışmaya neden oldu.

Giriş Tarihi 03 Kasım 2011, 00:00 Güncelleme 03 Kasım 2011, 21:54
Mecliste CHP - BDP gerilimi

İÇİNDEKİLER

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın, ''Kurulduğu yıllardan bu yana Cumhuriyetin muhalif olduğu, dışladığı iki kesim var; biri İslamcılar biri Kürtler'' sözleri tartışmaya yol açtı.

Aydoğan,Diyanet İşleri Başkanlığı, TİKA ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının bütçeleri üzerinde yaptığı konuşmada, ''Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Türkiye'de asimilasyona tabi tutulan bir Kürt halkı gerçekliği olduğunu'' iddia etti.

''Kendilerini kimlikleriyle ifade edememe problemleri var'' diyen Aydoğan, ''Kurulduğu yıllardan bu yana Cumhuriyet'in muhalif olduğu, dışladığı iki kesim var; biri İslamcılar biri Kürtler'' dedi.

Bu sözler üzerinde ayağa kalkan CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Aydoğan'a, ''Cumhuriyet'e bu lafı edemezsiniz'' diye bağırdı. Aydoğan da '' Öyle efendim. Doğrusu bu. Okuyun öğrenin'' karşılığını verdi. Bu sözler üzerine Aydoğan'ın bulunduğu yere doğru yönelen Aslanoğlu, ''Vatandaş olarak kimliğine saygı duyarım ama Cumhuriyet'e laf söyletmem'' dedi.

Sözlerini sürdüren Aydoğan, gelişmiş ülkelerin hiçbirinde devletin resmi dini olmadığını ileri sürerek, ''Türkiye çok inançlı bir toplumdan geliyor. Sünnilik resmi din ve mezhep olarak kabul edildi, bunun dışındaki inançlar dışlandı. Türkiye'de 20 milyon civarında Alevi kesimi var'' diye konuştu.

Aydoğan'ın konuşmasının ardından tekrar söz alan Aslanoğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a, ''Burada Cumhuriyet'e laf atılıyor siz sessiz kalıyorsunuz.Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanı olarak yazıklar olsun. Cumhuriyet kimseyi asimile etmez. Burada varsanız Cumhuriyet sayesinde varsınız. Türkiye, laik ve demokratiktir. Kim gelirse gelsin buna kimse dokunamaz. Sayın Bakan; üzüntülerimi bildiriyorum'' diye seslendi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ da bu sözler üzerine, ''Burada tüm vekiller görüşlerini söyleyecekler. İnsanlar 'başkaları tepki gösterecek' diye görüşlerini söyleyemeyecekse, o zaman olmaz. O görüşleri tüm herkesin paylaştığı anlamına gelmez. Elbette karşı olanlar da görüşleri söyleyecekler yeri geldiği zaman. Biz usulü dairesinde cevaplarımızı vereceğiz. Kabul etmesek de sabırlarımızı zorlasak da burada onu dinlemek lazım geldiğini düşünüyorum'' açıklamasında bulundu.