Referandumda nerede oy kullanacağım?

Milyonlarca kişi 16 Nisan 2017 Pazar günü anayasa referandumu için sandığa gidecek. Peki, 16 Nisan'da yapılan referandumda nerede oy kullanacağınızı biliyor musunuz? İşte YSK sandık sorgulama ile ilgili detaylar...

Giriş Tarihi 13 Mart 2017, 00:00 Güncelleme 13 Mart 2017, 13:21
Referandumda nerede oy kullanacağım?

İÇİNDEKİLER

Anayasa referandumu için sandığa gidecek milyonlarca kişi "Nerede oy kullanacağım?" sorusunun yanıtını merak ediyor. İşte YSK seçmen sorgulama ile ilgili merak edilenler...

16 Nisan 2017'de yapılacak olan Anayasa referandumu Türkiye'nin kaderini belirleyecek. Siyasi partiler referandum öncesi çalışmalarını hızlandırdı. YSK referandum için seçmen listesini halka duyurdu, vatandaşların nerede oy kullanacağına dair sorgulama sayfasını 12 Mart itibariyle aktif etti. Seçmen bilgileri sisteme illere göre eklenmeye devam ediyor. YSK yetkilileri seçmenlerin nerede oy kullanacağına dair bilgilerin tamamının 15 Mart Çarşamba gününe kadar sisteme aktarılacağını söyledi.

Oy kullanacak insanlar hem e-devletten hem de YSK'nın resmi sitesinden T.C Kimlik Numarası, Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl ve Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No gibi bilgileri girerek sorgulama yapabilecek. Aşağıdaki linke tıklayıp açılan sayfada gerekli bilgileri girerek nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.

NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

OY KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
YSK'nın belirlediği kurallar doğrultusunda oy kullanırken yapılacak bu hatalar oyunuzun geçersiz olmasına ve seçim sonucunu etkilemesine neden olabilir. Bu nedenle seçmenin yapması gereken tek şey belirtilen kurallar çerçevesinde oyunuzu kullanmaya dikkat etmek.

Sandık başına gelen seçmen; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı(TCKK), Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini başkana verir ve seçmen sıra numarasını söyler. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz.

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

Ceza infaz kurumlarında tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için, cezaevi idaresince verilmiş belge, kimlik belgesi yerine geçer.

Kimliğiniz tespit edildikten sonra oy pusulası, zarf ve mührü alarak kabine geçin.

Mührü ilgili dairenin içine taşırmadan basarak oyunuzu kullanın. 20 saniye bekleyin ve pusulayı zarfın içine koyun.

Zarfı sandığa ve seçmen listesindeki isminizin karşısına imzanızı atın.


REFERANDUMDA KAÇ SEÇMEN OY KULLANABİLECEK?
Türkiye'de yurt içi seçmen kütüğüne kayıtlı 55 milyon 336 bin 960 seçmen bulunuyor. Bu seçmenler yaklaşık 164 bin sandıkta oy kullanabilecekler. Öte yandan şu anki verilere göre yurt dışı kütüğüne kayıtlı olan 2 milyon 929 bin 389 seçmen yine referandumda sandık başına gidecek. Bu seçmenler 57 ülke, 119 temsilcilik ve 32 sınır kapısından oy verme işlemini gerçekleştirebilecek.