Çocukların beslenmesinde ekmek…

Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
Çocukların beslenmesinde ekmek…
Çocukların ve gençlerin beslenmelerinde ekmeğin rolü erişkinlerdeki gibi çok önemlidir.
Dört temel besin grubundan birini teşkil eden ekmek ve tahıl grubu yine iyi bir enerji kaynağıdır.
Bu dönem gençlerin yetişkinliğe geçiş dönemidir.

BÜYÜMEDEKİ ROLÜ NEDİR?
Hızlı büyüme ve gelişme vücudun ihtiyacı olan besinlerinde artışına neden olur.
Gençler kilo alacağım korkusuyla ekmeği yaşantılarından çıkarırlarsa, gelişimlerini de olumsuz etkilemiş olurlar.
Vücut ağırlığının yüzde 2'sini kapsayan beyin, buna karşılık günlük enerjimizin yüzde 20'sini kullanır, hem de karbonhidratlardan kullanır.
Kahvaltıda ekmek tüketmemiş bir çocuk okuldaki derslerde algılama süreçlerinin uzamasından dolayı, ders verimlerinin düşmesine neden olur.
Beyni enerjisiz kalmış bir gencin başarı şansı da yok olur.
Ekmeğin beyazı, kepeklisi, çavdarı ya da tam doygunu hepsi aşağı yukarı kalori değerleri açısından birbirine yakındır.
Tam buğday ya da çavdar ekmeği, beyaz ekmekten yüzde 25 daha az kalorilidir.
Glisemik indeksi düşük olan ekmek tercih edildiğinde, sindirim yavaş gelişir.
Midenin boşalması yavaşlar, tokluk hissini artırır ve tokluk süresi artar.
Bu şekilde çocuklar kötü karbonhidrat adını verdiğimiz glisemiği yüksek olan besin öğelerine fazla gereksinim duymazlar.
Çocukları bekleyen en önemli sağlık sorunu olan şişmanlığı, tam buğday ekmeği, çavdar, tam tahıl ya da köy ekmek tüketimini artırarak etkili bir mücadeleye sokabilirsiniz.
Çocuklarda ve gençlerde tam buğday ekmek tüketimini artırarak, onların daha sağlıklı beslenmelerini sağlarsınız.

GELİŞİGÜZEL KEPEK EKLEMEYİN
Yiyeceklere ve ekmeğe gelişigüzel eklenen ham kepek; kalsiyum, demir ve çinkonun bağırsaktan emilimini azaltır.
Tam buğday ekmeği tüketerek, kepekli ekmekte olmayan "ruşeym"den yana zengin beslenirler.
Ruşym de bulunan zengin vitamin, mineral, antioksidan gibi maddeler çocukların gelişiminde oldukça etkilidir.
Kepekli gıdaların 2 ya da 3 misli tüketilmesi yağ depolarında aşırı yağ birikmesi demektir.

ARADA SIRADA BEYAZ EKMEK DE YENİLMELİ
Ömür boyu beyaz ekmeği yaşantımızdan çıkarmanın da sakıncaları vardır.
Aşırı kepek ekmeği tüketimi ileride kansızlığa neden olabilir.
Arada sırada beyaz ekmeği çocuklar ve gençlerin tüketmesinde yarar vardır.
Tümünden beyaz ekmeğe yönelen gençler ve çocuklarda B vitamini eksikliğine karşılık, gevreklerini sütlerine karıştırmak gerekir.
Gençlerimizin tam taneli tahıllardan yapılmış olan ekmekler tüketmeleri daha çok uzamalarına ve verimli büyümelerine ışık tutar.
Tam taneli tahıllar fosfor açısından da zengindir.