Uzmanlar uyarıyor! Havuz kullanma astımı azdırma...

Astım hastalığı; öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığıyla sinyal veriyor. Dr. Arif Keleşoğlu, yaz aylarına dikkat çekiyor: Tatil yerlerindeki kapalı havuzlarda yüzmek astım ataklarını tetikler...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ağustos 2023 Güncelleme 24 Ağustos 2023, 06:58
Uzmanlar uyarıyor! Havuz kullanma astımı azdırma...

İÇİNDEKİLER

Astım, hava yollarının duyarlılığının artmasına bağlı olarak gelişiyor. Türkiye'de 3.5 milyon, dünyada ise 300 milyon kişiyi etkiliyor. Öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığıyla belirti veriyor. Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Arif Keleşoğlu, astım hastalarının yaz aylarında dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Önemli uyarılarda bulunuyor:



UZUN YOLCULUKLAR...
Kara taşıtlarıyla uzun yolculuklar, araçlardaki klimaların bakteriyel ve mantar kökenli kirleticilerine uzun maruziyetler alerjik reaksiyonların tetiklenmesine yol açabilir. Gidilen illere ait değişik flora ve fauna da alerjik reaksiyonların tetiklenmesine neden olabilir. Hastaların yoğun sıcaklarda ağızdan yapılan solunum nedeniyle, solunum yolu hücrelerinin aşırı su kaybetmesi yoluyla solunum yolu tahriş edicilerine karşı hassasiyetleri artabilir. Nefes darlığı ataklarına yol açabilir. Kapalı havuzlarda yüzmek, kimyasalların solunum yollarının tahrişine ve astım ataklarına yol açabilmektedir. Tatil yerlerindeki havuzları, özellikle de kapalı havuzları kullanmamak astım hastaları için daha sağlıklı olacaktır.



İSTİKRAR ÖNEMLİ
Tedavide en önemli unsur tetikleyicilerden uzak durmak ve etkin bir tedaviyi sabırla sürdürebilmektir. Tedavi, çoğunlukla hekim tarafından başlanacak bronş genişleticiler ve kortizondan (bronkodilatör-kortikosteroid) oluşan inhaler (ilaçların solunum yoluna çekilmesini sağlayan solunum apereyi) ilaçlar ve beraberinde astım hapı veya alerji ilacıdır. Kontrol altına alınamayan durumlarda aşı tedavisi, biyolojik ilaçlar ve diğer bazı bronş genişleticiler de kullanılabilir.

YETERLİ SIVI ALIN
Sıcak havalarda ve yaşanan şehri değiştirmeyi gerektiren durumlarda verilen astım tedavisini ısrarla sürdürün. Yeterli sıvı alın. Aşırı sıcaktan korunun. Enfeksiyon ve alerji yaratabilecek ortamlardan uzak durun. Yakınmaların artımında doz artımına gidilebilecek solunum cihazı kullanın. Hekim kontrolünü ihmal etmeyin.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN