Sahur ve iftarda tüketilen baharatlı gıdalar ülsere neden oluyor

Sahur ve iftarda tüketilen baharatlı gıdalar, mide sorunlarına yol açıyor. Uzmanlar uyarıyor: Yemekleri yavaş yiyin. İyi çiğneyin. Mideyi tıka basa doldurmayın!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Nisan 2023 Güncelleme 02 Nisan 2023, 06:59
Sahur ve iftarda tüketilen baharatlı gıdalar ülsere neden oluyor

İÇİNDEKİLER

Ramazan'da öğün sayısı ikiye düşüyor. Hem beslenme alışkanlıklarındaki değişim hem de uzun süre bir şey yiyip içmemek mide sorunlarını beraberinde getiriyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Şentürk en çok da yağlı ve baharatlı gıdalara karşı uyarıyor. Bu tarz besinlerin tüketiminin reflü, gastrit ve ülsere yol açtığını belirtiyor.



DENGELİ BESLENİN
Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine değinen Prof. Dr. Şentürk, "Sahurda uzun süre tokluk oluşturacak proteinli gıdalara yer verilmelidir. Eeğer sahurdan sonra yatılacaksa ertesi gün yaşanacak açlık korkusuyla tıka-basa yemek de yenmemelidir. Ne kadar çok yemek yenirse, o kadar daha az acıkılır anlayışı doğru değildir. Ramazan ayı aslında tüm organların kısmen de olsa istirahate sevk edildiği bir aydır" diyor.



KIZARTMA TÜKETMEYİN
Bu ayda, işlenmiş yiyeceklerden, kahve, asitli ve gazlı içeceklerden uzak durulmasını tavsiye ediyor. Önerilerini sıralıyor: Yavaş yemek yenmeli, lokmalar iyice çiğnenmelidir. Acılı, baharatlı, biberli, aşırı yağlı yemekler yenmemelidir. Bunun dışında, mideyi rahatsız edebilecek yağlı, tuzlu, kızartmalı besinlerden kaçınılmalıdır. Reflüsü olanlar ise sahurda çok yemek yememeli, yedikten sonra yatmak için yarım saat beklemelidir. Ayrıca sahurda mide koruyucu ilaçlar kullanmalıdır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN