Ağrı, uykusuzluk ve yorgunlukla belirti veren Fibromiyalji, hareketsizlik sever!

Fibromiyalji, ağrı, uykusuzluk ve yorgunlukla belirti veriyor. Uzmanlar, hastalıktan korunmak için egzersiz yapmayı öneriyor: Yürüyüş, koşu ve yüzmeyi mümkünse her gün yapın.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Aralık 2022 Güncelleme 23 Aralık 2022, 06:57
Ağrı, uykusuzluk ve yorgunlukla belirti veren Fibromiyalji, hareketsizlik sever!

İÇİNDEKİLER

Fibromiyalji, vücudun her bölgesinde yaygın ağrı, uyku sorunları ve yorgunluğun yanı sıra duygusal ve zihinsel sıkıntıya neden olan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Belirtiler fiziksel travma, ameliyat, enfeksiyon veya önemli psikolojik stres gibi bir durumdan sonra blıyor. Semptomlar tek bir tetikleyici olmaksızın zamanla kademeli olarak da ortaya çıkabiliyor. Prof. Dr. Erdal Gilgil, fibromiyalji ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor:



SAKATLIK KORKUSU
Fibromiyalji, romatizmal hastalıklar içinde en yaygın görülenidir. Genellikle üreme çağındaki genç kadınlarda görülüyor. Çocuk ylarda nadir görülür ve genetik geçişli bir hastalık değildir. Yorgunluk, depresyon, uyku problemleri, stresli ortamda çalışmak hastalığa yol açan risk faktörlerindendir. Hastalar ilerleyen dönemlerde sakat kalabilecekleri korkusu yaşayacak kadar ağrı hissedebilirler. Ağrıların şiddeti hastalığın daha da ilerleyeceğini düşündürür. İlerlemeyen bir hastalıktır fakat ağrılar vücudun her tarafında hissedilir.



DETAYLI MUAYENE İLE BULUNUR
Fibromiyalji diğer hastalıklarla sıklıkla karıştırılabilmektedir. Tespit etmek için standart bir test yoktur. Romatoloji uzmanının gerçekleştirdiği detaylı bir muayene ile anlılabilir. Tanı konulabilmesi için diğer hastalıkların ekarte edileceği laboratuvar testleri yapılmaktadır.



İLAÇ YETERLİ DEĞİL
Fibromiyalji tedavisinde antidepresanlar önemli rol oynar. Uyku düzeninin sağlanması hastanın konforu açısından önemlidir. Tedavi için antiepileptik ilaçlardan faydalanılır. Fibromiyalji tedavisinde ilaçlar tek bına yeterli değildir. Mutlaka hastaların egzersiz yapmaları önerilmektedir. Yürüyüş, koşu, bisiklet, tenis ve yüzme gibi aktiviteler mümkünse her gün yapılmalıdır.

KABIZLIĞA SALEP
Soğuk ayların vazgeçilmez içeceği salep, mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Kabızlığı önler. Vücut sıcaklığını dengeler.

ASTIMA KETEN TOHUMU
Keten tohumu, kardiyovasküler hastalıklardan korur. İltihaplanmayı giderir. Çeşitli kanser risklerini azaltır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN