Vertigo başınızı döndürür! İşte sebebi ve korunmanın sırrı

Baş dönmesi ve denge sorunlarına neden olan vertigo, hayatı kabusa çeviriyor. Doğru kontrol ve tedavi, bu hastalığın neden olduğu şikayetlerden kurtulmaya yardımcı oluyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Temmuz 2021 Güncelleme 30 Temmuz 2021, 07:01
Vertigo başınızı döndürür! İşte sebebi ve korunmanın sırrı

İÇİNDEKİLER

NÖROLOJİK hastalıklar, yaşam kalitesini düşürüyor. Zaman zaman hayatı tehdit ediyor. En sık görülen sinir sistemi hastalıklarının başında vertigo geliyor. Vücudun denge sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkar ve halk arasında genellikle baş dönmesi belirtisi ile biliniyor. Uzmanlar, vertigoyla ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

İŞİTME AZLIĞI VARSA…
Tüm yaş grupları göz önüne alındığında vertigo, toplumda her 100 kişiden 3'ünde görülüyor. En yaygın şikayetleri arasında baş dönmesi ve iç kulaktaki denge sisteminde ortaya çıkan bir sorunlar bulunuyor. Ancak her baş dönmesi de vertigo anlamına gelmiyor. Vertigo hastalığının kulak çınlaması, işitme azlığı, bulantı, kusma gibi başka belirtileri de bulunuyor.

DENGEYİ BOZAR
Vertigo, sağ ve sol denge sinirlerinin beyinin alt kısmında bulunan ve beynin çok küçük bir bölümü olan beyin sapındaki çekirdekleri içerisinde yer alan sinir hücrelerinin aktivitesindeki düzensizlik nedeniyle ortaya çıkıyor. Aynı taraf denge siniri çekirdeği, denge sinirinin veya çekirdeğinin ya da denge siniri ile beyinciğin bağlantılarında tek taraflı olarak etkili olan nedenler sonucunda vertigo gelişiyor.

DOĞRU TEDAVİ ŞART
Vertigo sendromunda bulantı, kusma, terleme ve solgunluk, çoğunlukla baş dönmesi, dengesizlik durumuna eşlik ediyor. Hastanın muayenesinde nistagmus ve ataksi tespit edilebiliyor, ek muayene bulguları saptanabiliyor. Vertigo, epidemiyolojik çalışmalarda nüfusun yaklaşık yüzde 20-30'unu oluşturduğu saptanıyor. Bu tür hastaların değerlendirilmesinde ayrıntılı nörooftalmolojik ve nörootolojik muayene ve gerekirse düşünülen hastalığa uygun tetkikler yapılması gerekiyor.

TANI NASIL KONUR?
BAŞ
dönmesi şikayeti ile hekime başvuran hastaya kulak muayenesi ve nörolojik muayene yapılarak sorunun kulakta mı yoksa beyinde mi olduğu ile ilgili fikir edinmeye çalışılır. İşitme testi, iç kulakla ilgili denge testi, Beyin elektrosu (EEG), Tomografi veya MR incelemeleri yapılabilir.

STRES EN BÜYÜK NEDEN
TEDAVİDE
asıl önemli olan nedenin bulunmasıdır. Vertigo tedavisi 4 aşamada yapılır:
Tetikleyici faktörlerin ortadan kaldırılması (stres, alkol, sigara, kafein, tuz vb.)
Tetikleyici pozisyondan kaçınma
İlaç tedavisi ve denge egzersizleri
Orta kulağa ya da beyinde saptanan lezyona yönelik cerrahi tedavi.

SIRRI BOL SU İÇMEKTE
Vertigodan korunmak için stresten uzak durmak ve bağışıklığı güçlendirmek gerekiyor. Bol su içmek vücutta tuz dengesini sağlıyor. Bu da hastalığın neden olduğu şikayetleri azaltıyor. Spor yapmak da yaşam kalitesini yükseltiyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN