Kadınlar rahim içi kanseri için tedbirli olmalı! İşte rahim içi kanserinin belirtileri ve tedavi yöntemleri

Rahim içi kanseri hem gelişmiş ülkelerde hem de ülkemizde kadın genital kanserleri içinde (meme kanserinden sonra) en sık görülen kanser tipidir. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Prof. Dr. Cem İyibozkurt, kanserle mücadele yollarına dikkat çekiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ocak 2021 Güncelleme 15 Ocak 2021, 06:59
Kadınlar rahim içi kanseri için tedbirli olmalı! İşte rahim içi kanserinin belirtileri ve tedavi yöntemleri

İÇİNDEKİLER

Rahim içi kanseri hem gelişmiş ülkelerde hem de ülkemizde kadın genital kanserleri içinde (meme kanserinden sonra) en sık görülen kanser tipidir. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden Prof. Dr. Cem İyibozkurt, kanserle mücadele yollarına dikkat çekiyor.

TİPLERİ NELERDİR?
Rahim içi kanserlerinin mikroskop altında farklı görünümleri ve tipleri vardır. Bunlar içinde en sık görülen "endometrioid adenokarsinom" dediğimiz tipidir. Daha az görülen tipleri arasında seröz kanserler ve berrak hücreli (clear cell) kanserler vardır.

TEDAVİ
Rahim içi kanserlerinde en önemli tedavi seçeneği cerrahidir. Cerrahi ile önemli oranda hastada tamamen kür (hastalığın ortadan kaldırılması) sağlanabilir. Bir grup hastada radyasyon (ışın) tedavisi ve kemoterapi gerekliliği olabilir.

PATOLOJİ RAPORLARINDA GÖRDÜĞÜMÜZ GRAD NEDİR?
Endometriyal kanserlerin gradı o kanser hücresinin ne kadar normal hücreye benzediği ile ilgilidir. Örneğin grad 1 olan bir tümör normal dokuya daha çok benzerken, grad 3 tümör daha anarşik bir yapıyla karşı karşıya olduğumuzu gösterir.

NASIL ÖNLERİZ?
Sağlıklı normal kiloda olarak, fazla kilolarınız varsa bunları vererek
Bol fiziksel aktivite yaparak
Rahim içi (endometriyal) problemlerini bir doktor ile görüşüp tedavisini yaptırarak
Tamoksifen kullanıyorsanız rutin takiplerinizi yaptırarak
Polikistik over sendromu varsa adet düzeninizi sağlayarak
Lynch sendromu öyküsü varsa gerekirse çocuk sayısını tamamladıktan sonra ameliyat olarak

RİSK FAKTÖRLERİ
Obezite, menopoz sonrası sadece östrojen kullanılması, tamoksifen kullanımı, yaş, bazı diyet ve egzersiz alışkanlıkları, tip 2 diyabet, ailede endometriyum ve/veya kalın bağırsak kanseri hikayesi, polikistik over sendromu.

KADIN DÜŞMANI KANSERLER
PROF. DR. CEM İYİBOZKURT
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL