5 altın kural

Balık özellikle enfeksiyonların kapıda beklediği sonbahar ve kış mevsiminde bolca tüketmemiz gereken bir besin. Balık aynı zamanda omega 3 deposu! Bunların yanı sıra A, D, B grubu (B2, B3, B6, B12) vitaminlerinden zengin ve fosfor, selenyum, çinko, iyot, kalsiyum ile magnezyum açısından iyi bir kaynak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ekim 2020 Güncelleme 08 Ekim 2020, 06:58
5 altın kural

İÇİNDEKİLER

Balık özellikle enfeksiyonların kapıda beklediği sonbahar ve kış mevsiminde bolca tüketmemiz gereken bir besin. Balık aynı zamanda omega 3 deposu! Bunların yanı sıra A, D, B grubu (B2, B3, B6, B12) vitaminlerinden zengin ve fosfor, selenyum, çinko, iyot, kalsiyum ile magnezyum açısından iyi bir kaynak. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkülah balıktan fayda sağlamanın 5 önemli kuralını anlattı:

Yağda kızartmayın:
Küçük balıklar kızartıldığında, maalesef yüksek ısıya maruz kalıyor. Bu da yapılarının bozulması sonucu protein içeriği çok azalıyor.

Kılçıklarını atmayın:
Hamsi ve istavrit gibi küçük balıklar kılçıklarıyla tüketilmeli. Kılçıktaki yüksek oranda kalsiyum ve fosfat içeriği özellikle kemik sağlığını koruyarak osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı oluyor.

Limon sıkın:
Omega-3 kalp-damar sağlığını korumak ve vücut direncini arttırmak için vücudumuzda üretilmeyen, mutlaka dışarıdan almamız gereken önemli bir yağ asididir. Limondaki C vitamini ve antioksidanlar omega-3'ün vücutta kullanımını arttırıyor.

Soğan, sarımsak şart:
Balığın vazgeçilmezi soğan ve sarımsağın içeriklerindeki kuersetin gibi antioksidanlar bağışıklık sistemimizin daha güçlü olmasına katkı sağlıyorlar.

Yeşil salatasız olmaz:
Balığın yanına çok yakışan yeşil salatayı asla ihmal etmeyin. Marul, göbek ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler ile limonla C vitamini miktarını yükseltebilir, bu sayede balıktaki omega-3'ün emilimini arttırabilirsiniz.