Diş eti iltihabı nedir? Belirtileri nelerdir? İşte diş eti iltihabı ile ilgili detaylar...

Ağız ve diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesi, yetersiz beslenme ve hastalıklar, en çok diş etlerine zarar veriyor. Yetersiz ağız bakımı, diş eti iltihabına yol açıyor. Tedavi edilmediğinde beyin ve kalbi olumsuz etkiliyor. Karanfil yağı ise iltihabı yok ediyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Kasım 2019 Güncelleme 19 Kasım 2019, 07:57
Diş eti iltihabı nedir? Belirtileri nelerdir? İşte diş eti iltihabı ile ilgili detaylar...

İÇİNDEKİLER

Ağız ve diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesi, yetersiz beslenme ve hastalıklar, en çok diş etlerine zarar veriyor. Genellikle bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen diş eti iltihabı, ağız hareketleri ve yemek yemede zorluk ve ağrıyı beraberinde getiriyor. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşen bu iltihapların 4-5 günden uzun sürmesi durumunda diş hekimine başvurulması gerekiyor. Aksi halde tiltihap, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Diş Hekimi Ezgi Aydın, yazı dizisinin ikinci gününde diş eti iltihaplarıyla ilgili bilinmesi gerekenleri açıklıyor.

HİJYEN ŞART...
Diş eti iltihabında, hastalığın erken evrede teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması gerekiyor. Bu sayede daha ciddi diş eti hastalıklarının oluşumu ve diş kaybı önleniyor. İyi bir ağız bakımı, hekimin önereceği tedavinin başarıya ulaşmasını sağlıyor. Bu sayede dişlerdeki tüm plaklar, tartarlar ve diğer bakteri ürünleri ortadan kaldırılıyor. Diş eti iltihabı, ancak ağızda gerekli hijyen sağlandığında iyileşiyor.

ÜÇ KEZ FIRÇALAYIN
Tüm sağlıklı bireylere önerildiği gibi diş eti iltihabı sorunu yaşayan kişilere de günde 3 kez dişler ve dilin uygun teknikle fırçalanması, düzenli diş ipi kullanımı öneriliyor. Diş eti iltihabı tuzlu su ile de doğal şekilde tedavi edilebiliyor. Fakat bazı durumlarda tuz ağızdaki yaralara zarar verebileceğinden bu konuda mutlaka hekime danışılmak gerekiyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişlikler
Beyaz renkli iltihabi oluşumlar
Dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanımı esnasında kanama
Diş eti çekilmesi
Dişlerde gevşeklik (sallanma)
Konuşma ve çiğneme sırasında ağrı
Sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet
Ağız kokusu

KİMLER RİSK ALTINDA?
Sigara ve tütün kullanımı
Diyabet (şeker) hastalığı
Bazı ilaçların kullanımı (kortikosteroidler, oral kontraseptifler, kemoterapi ilaçları, kalsiyum kanal blokerları vb.)
Kırık dolgular
Dişlerdeki yapısal bozukluklar
Gebelik
Genetik faktörler

ŞİFA NİYETİNE LİMONLU SU
Diş eti iltihabında, doğal yöntemler de yüz güldürücü sonuçlar sağlıyor. Tuzlu, karbonatlı, limonlu ve elmalı su ile gargara yapmak ve diş etlerine karanfil yağı sürmek iltihabı bitiriyor.

BAĞIRSAK DÜŞMANI
Diş etindeki iltihap, tedavi edilmezse tüm vücuda yayılıyor. En hayati organlarına zarar veriyor. Kalp, böbrek, bağırsak ve beyinde ciddi kayıplara yol açıyor.

YARIN: AĞIZ YARALARI
DİŞ HEKİMİ EZGİ AYDIN - AĞIZ SAĞLIĞININ ŞİFRELERİ -2
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL