Fazla kilo anneliğe engel! İşte fazla kilonun sebep olduğu hastalıklar...

Sosyal hayatı etkileyen obezite, vücudun dengesini bozuyor. Kalp hastalıklarından kansere, kısırlıktan diyabete kadar pek çok tehlikeli hastalığa zemin hazırlıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ekim 2019 Güncelleme 28 Ekim 2019, 08:02
Fazla kilo anneliğe engel! İşte fazla kilonun sebep olduğu hastalıklar...

İÇİNDEKİLER

FAZLA kilolar, kişinin yalnızca sosyal hayatını değil sağlığını da olumsuz etkiliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Emin Ersoy, obezitenin neden olduğu sağlık sorunlarına değiniyor. O hastalıkları şöyle sıralıyor:

HEPSİ VÜCUDA YÜK!
KALP HASTALIKLARI:
Araştırmalar, obezite ile kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor. Seneler içerisinde doymuş yağdan zengin beslenmek kalp kaslarını besleyen atardamarların tıkanmasına yol açıyor. Bu durum, damar sertleşmesini beraberinde getiriyor. Alınan her kilo, kalbe yük bindiriyor.

HİPERTANSİYON: Vücut Kitle İndeksi 30 kilogramın üzerinde olanlar, normal insanlara göre yüzde 60 daha fazla tansiyon riski taşıyor. Fazla yağ dokusu, kan basıncını yükseltiyor.

TİP 2 DİYABET: Obezite, vücudun kan şekeri seviyesini dengeleyen insülin kontrol sistemini bozuyor.

KANSER: Obezite, kansere de davetiye çıkartıyor. Vücuttaki fazla yağ; rahim ağzı, rahim, yumurtalık, meme, kolon, pankreas ve prostat kanserine zemin hazırlıyor.

SİNDİRİM SORUNLARI: Göbek büyüdükçe, sindirim sistemi sorunları da artıyor. Reflü ve gastrit gibi mide sorunları obezlerde daha sık görülüyor.

JİNEKOLOJİK PROBLEMLER: Obez kadınlarda kısırlık riski artıyor. Kilolu kadınlar diğerlerine göre hamile kalmakta daha fazla güçlük çekiyor.

UYKU APNESİ: Uyku sırasında solunumun durması anlamına gelen uyku apnesi, kilolu kişilerde daha fazla görülüyor.

OSTEOARTRIT: Kilo, eklemlere fazla yük binmesine yol açıyor. Bu baskı kemiklere zarar veriyor.

UTANMA VE ÇEKİNGENLİK
Vücutta kronik hastalıklara neden olan obezite, sosyal yaşamı da olumsuz etkiliyor. Fazla kilolar, hareket etmeyi zorlaştırdığından yaşam kalitesini düşürüyor. Çoğu obez birey, utanma ve çekingenlik nedeniyle yalnızlaşıyor. Ve maalesef bir süre sonra depresyona girebiliyor.


YARIN: GERÇEKTEN OBEZ MİSİNİZ?
GENEL CERRAHİ UZMANI PROF. DR. EMİN ERSOY - OBEZİTE KADER DEĞİL-2
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL