Aşka giden yol! Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (31 Temmuz 2019)

Yaşla birlikte cinsel hayattaki sorunlar da kendini belli ediyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, 50 yaşın üzerindeki çiftleri bilgilendiriyor. Bu dönemde isteksizlik, sertleşme sorunu ve erken boşalma gibi problemlerin görülebileceğini söylüyor. Aşkta mutluluğa giden yolun üroloji uzmanından geçtiğine dikkat çekiyor. İşte Nafiz Karagözoğlu'nun 31 Temmuz 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Temmuz 2019 Güncelleme 31 Temmuz 2019, 07:58
Aşka giden yol! Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 31 Temmuz 2019

İÇİNDEKİLER




YAŞ KEMALE ERDİ AMA...

65 yaşında yeni evli bir damadım. Hanım "Yaşımız kemale erdi" diyerek bana yanaşmıyor. Benim de tansiyonum çıkıyor. Bunu istemem hastalık mı?

CİNSEL isteğin fazla olması veya kontrol edilemez olması durumunda bazı hastalıklar aklımıza gelebilir. Özellikle testosteron maddelerinin aşırı üretilmesine neden olan hastalıklar araştırılabilir. Erkeklerde testosteron yapımı 70 yaşlardan sonra düşmesi beklenir. Yeterli testosteron üretimi varsa istek devam eder. İç hastalıkları uzmanına gitmenizi öneririm.


İLİŞKİYE GİREMİYORUM

Kolesterolüm yüksek çıktı. 3 aydır sertleşemiyorum. Eşimle bir şey yapamıyorum. Kolesterolden mi oluyor? Ne yapayım?

Kolesterol yüksekliği direkt ereksiyon sorunu yapmaz. Ancak çok yüksek kolesterol veya trigliserid yüksekliği uzun yıllar damar sertliğine neden olursa penis damarlarını da tıkamış olabilir. Ereksiyon sorunu çoğunlukla stres ve sıkıntı gibi psikolojik nedenlerle ortaya çıkar. Öncelikle iç hastalıkları uzmanına görün. Bedensel bir sıkıntı yoksa üroloji uzmanı, psikiyatri ve psikoloji uzmanı devreye girebilir.


ATEŞ BASIYOR

Özellikle adet döneminde ateş gibi yanıyorum. Ölçünce normal çıkıyor. Adetle ilgisi var mı?

Var. Ateş yükselmesi ile ateş basması farklı şikayetlerdir. Vücut ısısı ölçülerek ayırt edilir. Bir insanın normal vücut ısısı; cinsel aktivite durumuna, yemek ve sıvı alma durumuna ve adet düzene göre değişkenlik gösterir. Vücut ısısı çeşitli hastalıklarda yükselebilir. Ağız yoluyla 37 veya makat yoluyla 37.6 derecenin üzeri yüksek olarak kabul edilir. Adet döneminde ateş basması daha sık görülebilir.


PLASTİK KISIR YAPAR

1 yıllık evliyim. Çocuğumuz olmuyor. Arkadaşım, plastik bardakla çay içiyorum diye çocuğumun olmadığını söyledi. Bu doğru olabilir mi?

Olabilir. 'Bisfenol' ve 'ftalat' içeren plastik paketler ve pet şişeler, östrojen yani kadınlık hormonu benzeri maddeler açığa çıkarır. Bu durum, sperm sayısını azaltabilir. Sıcak suyla karşılaşan bu plastikler normalden 55 kat fazla bisfenol salgılar. Bu da sperm sayılarını daha fazla etkiler. Arkadaşın seni gerçekten bilgilendirmiş. Plastikle sıcak su ve gıda tüketme.



SORUNUM ERKEN BOŞALMA

3 yıllık evliyim. Eşimle beraber olamıyorum. Erkenden boşalma oluyor. Ne yapmalıyım?

Erken boşalmanın en önemli sebebi stres, sıkıntı, korku ve kaygıdır. Mutlaka üroloji uzmanına muayene ol. Ayrıca sana dediklerimi yapmana rağmen şikayetlerin geçmezse psikolojik destek al. Uykunu al, dinlen. Yorgunluk erken boşalmanın garantisidir. Günlük hayatında her şeyini acele yapma. Gerilim erken boşalmayı tetikler. Ne aç, ne tok ol. Aynı anda eşinde haz duyuyorsa mesele yok.


İLİŞKİDE KORUNUN

32 yaşındayım. Sık sık vajinit tedavisi görüyorum. Bu konuda tavsiyeleriniz var mı?

Sebeplerin tespit edilmesi çok önemlidir. Bu nedenle dikkatlice günlük hayatınızı gözden geçirin. Verdiğiniz bilgilere göre hastalığın takibi farklı yola girecektir. Hastalığınızı sakın kanıksamayın. "Sürekli oluyor" demeyin. Kadın hijyen spreyleri veya kokulu deodorant tamponlar kullanmayın. Vajinal duş yapmayın, vajinanın içini yıkamayın.


ERKEKLERİN SORUNU

Akşam eşimle yalnız kalınca beraber olamadan duramıyorum. Kendimi tutamıyorum. Ama erken boşalıyorum. Sorunum nedir sizce?
Anlattıkların hastalık değil. Erken boşalma, ilişkinin kendine has sonuçlarından biridir. İlişki tekrarladığında kendinize has tecrübeler edineceksiniz. Daha sakin ve paniksiz ilişkiye girebileceksiniz. Merak edilecek bir durum yok. Strese girme. Ayrıca erken boşalma şikâyeti günümüz erkeğinin ortak sorunu. Yaklaşık 3-4 erkekten birinde olur.


ÜZÜLMENE GEREK YOK

24 yaşındayım. Penisim galiba biraz eğik. Sünnette olabilir mi? Başka bir şikayetim yok. Çalışması normal. Doktora göstereyim mi?

Tabi ki göster. Başkalarının lafıyla tanı konmaz. Sünnete bağlı olup olmadığını üroloji gördükten sonra anlarız. Çalışması normal diyorsan çok da üzülecek bir durum yok. Varsın biraz eğri olsun. Şaka bir tarafa bazı bağışıklık sistemi hastalıkları, kıkırdakbağ dokusu farklılıkları, penisin çeşitli nedenlerle zedelenmeleri, bazı ilaçlar,peniste eğilme görülebilir. Hemen üroloji uzmanına muayene ol.


CİNSEL SORUNLARINIZA SAĞLIKLI CEVAPLAR - İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. M. NAFİZ KARAGÖZOĞLU