Mutluluğumuz!
Duygusal açlığı ortaya çıkaran strese karşı mucize besinler yardıma koşuyor. Tapan, 'Stresle başa çıkacak, zayıflamaya yardımcı muz, ananas ve yumurta tüketin' diyor
Giriş Tarihi:
Modern yaşamın beraberinde getirdiği stresle beraber hormonlar daha hızlı çalışıyor. Bu da bireylerde duygusal açlık durumuna yol açarak, tokluk hissinin geç oluşmasına neden oluyor. Böylece sık sık beslenme ve kalorisi yüksek besinler tüketilmeye başlanıyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesi, beslenme ve diyet uzmanı Tuba Kayan Tapan stresi yok edebilmek için ara öğünlü, fakat glisemik indeksi düşük besinler tüketmek gerektiğine dikkat çekiyor. Tapan, "Özellikle lifli, protein içeriği yüksek ve antioksidan kapasitesi yüksek besinler tercih edilmelidir. Böylece stresin vücutta yarattığı harabiyeti aza indirmiş oluruz" diyor. Stresle başa çıkacak ve zayıflamaya yardımcı besinleri şöyle anlatıyor....
Ananas:
Ananasın içindeki bromelin, selülitlerden korunmayı sağlar. Ayrıca yüksek oranda manganez içerir. Özellikle saç ve tırnak sağlığı üzerinde etkilidir. A, B ve C vitaminlerini içerir. Bu vitaminlerden dolayı kanserden koruyucu etkisi vardır. 1 serçe parmak kalınlığındaki ananas, 1 orta boy elmaya eşdeğer kalori sağlar.
Çilek:
Çilek,iyi bir folik asit, C vitamini ve mangan kaynağıdır. Yüksek oranda lif içerir. 150 gr çilek 48 kaloridir. Kalori içeriği düşük olması sebebiyle kilo vermek isteyenler için iyi bir tercih olacaktır.
Muz:
Kokusuyla bile sakinleştirici özelliğe sahip iyi bir potasyum kaynağıdır. Tok tutucu özelliğe sahip bir meyvedir. Süt ile birlikte sabah kahvaltıyı sevmeyenler için iyi bir tercih olur. Aynı zamanda küçük bir muz ve 2 adet ceviz, sağlıklı ve tok tutan bir ara öğün olarak, zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
Yumurta:
En kaliteli protein kaynağıdır. Biyoyararlığı oldukça yüksektir. Ender D vitamin kaynağı olan yumurta aynı zamanda demirden de zengindir. Haşlanmış yumurta sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Geç acıktırdığından dolayı, diyet yapanlar tüketmekten oldukça mutlu olurlar.
Ahududu/Frambuaz:
C, E ve K vitamini, folik asit, potasyum, bakır, mangan mineralleri, lif açısından zengin bir meyvedir. Özütleri özellikle cilt ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı kalkan olur. Kalp sağlığını koruyucu ve kan sulandırıcı özelliği bulunmaktadır.
NAR:
Kanser hücrelerinin çoğalma ve damarlanmasını önleyerek bu hücrelerin yok olmasında yardımcıdır. Yapılan araştırmalarda antosiyanin bakımından zengin özütün, meme kanseri hücrelerini öldürdüğü ve bu etkisinin östrojen hormonundan bağımsız olarak gerçekleştiği belirtilmektedir. Resveratrol ve demir içeriği yüksek olduğundan, kansızlığa karşı koruyucudur. Lif içeriğinden dolayı zayıflama diyetlerinde iyi bir ara öğündür.
Yeşil Çay yeşil kahve:
İçindeki polifenoller antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkilidir. Siyah çay ve kahve tüketimi yerine; yeşil çay tüketimi termogenezisi arttırarak obezitesi olan kalp hastalarını zayıflamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca tümor oluşumunun önlenmesinde antioksidan özelliklerinden dolayı oldukça önemlidir.
Yoğurt:
İyi bir protein ve kalsiyum-fosfor kaynağıdır. Her sabah kahvaltıda ya da kahvaltı sonrası yenen yoğurt, sindirim kolaylaştırır. Bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olur. Yoğun egzersiz çalışması sonrasında protein içeriği yüksek yoğurt, iyi bir seçimdir. Protein, kasların kendini toparlaması için gereklidir. Yüksek kalsiyum içeriği karın bölgesi yağlanmasını azaltmada etkilidir.
Fıstık:
E ve B grubu vitaminleri, sodyum, magnezyum, fosfor mineralleri açısından iyi bir kaynaktır. Ancak kalori değeri yüksek olduğu için küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. İçerdiği Omega-3 sayesinde öğrenmeyi kolaylaştırır. Kalp sağlığını koruyucu, kan şekerini Kontrol altına almada oldukça önemlidir. 1 çay bardağı tuzsuz fıstık iyi bir ara öğündür
Bitter çikolata:
Yüzde 60 kakao içeren bitter çikolatanın, flavanoidleri çok fazla içermesine bağlı olarak antioksidan özelliği fazladır. Glisemik indeksi diğer çikolatalara göre daha düşük olduğundan, insülin duyarlılığını geliştirmektedir. Polifenollerden zengin olduğundan, kalp damar sağlığı açısından önemlidir. Haftada 3 kez 30 gr tüketmek yeterlidir.
Ananas:
Ananasın içindeki bromelin, selülitlerden korunmayı sağlar. Ayrıca yüksek oranda manganez içerir. Özellikle saç ve tırnak sağlığı üzerinde etkilidir. A, B ve C vitaminlerini içerir. Bu vitaminlerden dolayı kanserden koruyucu etkisi vardır. 1 serçe parmak kalınlığındaki ananas, 1 orta boy elmaya eşdeğer kalori sağlar.
Çilek:
Çilek,iyi bir folik asit, C vitamini ve mangan kaynağıdır. Yüksek oranda lif içerir. 150 gr çilek 48 kaloridir. Kalori içeriği düşük olması sebebiyle kilo vermek isteyenler için iyi bir tercih olacaktır.
Muz:
Kokusuyla bile sakinleştirici özelliğe sahip iyi bir potasyum kaynağıdır. Tok tutucu özelliğe sahip bir meyvedir. Süt ile birlikte sabah kahvaltıyı sevmeyenler için iyi bir tercih olur. Aynı zamanda küçük bir muz ve 2 adet ceviz, sağlıklı ve tok tutan bir ara öğün olarak, zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
Yumurta:
En kaliteli protein kaynağıdır. Biyoyararlığı oldukça yüksektir. Ender D vitamin kaynağı olan yumurta aynı zamanda demirden de zengindir. Haşlanmış yumurta sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Geç acıktırdığından dolayı, diyet yapanlar tüketmekten oldukça mutlu olurlar.
Ahududu/Frambuaz:
C, E ve K vitamini, folik asit, potasyum, bakır, mangan mineralleri, lif açısından zengin bir meyvedir. Özütleri özellikle cilt ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı kalkan olur. Kalp sağlığını koruyucu ve kan sulandırıcı özelliği bulunmaktadır.
NAR:
Kanser hücrelerinin çoğalma ve damarlanmasını önleyerek bu hücrelerin yok olmasında yardımcıdır. Yapılan araştırmalarda antosiyanin bakımından zengin özütün, meme kanseri hücrelerini öldürdüğü ve bu etkisinin östrojen hormonundan bağımsız olarak gerçekleştiği belirtilmektedir. Resveratrol ve demir içeriği yüksek olduğundan, kansızlığa karşı koruyucudur. Lif içeriğinden dolayı zayıflama diyetlerinde iyi bir ara öğündür.
Yeşil Çay yeşil kahve:
İçindeki polifenoller antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkilidir. Siyah çay ve kahve tüketimi yerine; yeşil çay tüketimi termogenezisi arttırarak obezitesi olan kalp hastalarını zayıflamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca tümor oluşumunun önlenmesinde antioksidan özelliklerinden dolayı oldukça önemlidir.
Yoğurt:
İyi bir protein ve kalsiyum-fosfor kaynağıdır. Her sabah kahvaltıda ya da kahvaltı sonrası yenen yoğurt, sindirim kolaylaştırır. Bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olur. Yoğun egzersiz çalışması sonrasında protein içeriği yüksek yoğurt, iyi bir seçimdir. Protein, kasların kendini toparlaması için gereklidir. Yüksek kalsiyum içeriği karın bölgesi yağlanmasını azaltmada etkilidir.
Fıstık:
E ve B grubu vitaminleri, sodyum, magnezyum, fosfor mineralleri açısından iyi bir kaynaktır. Ancak kalori değeri yüksek olduğu için küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. İçerdiği Omega-3 sayesinde öğrenmeyi kolaylaştırır. Kalp sağlığını koruyucu, kan şekerini Kontrol altına almada oldukça önemlidir. 1 çay bardağı tuzsuz fıstık iyi bir ara öğündür
Bitter çikolata:
Yüzde 60 kakao içeren bitter çikolatanın, flavanoidleri çok fazla içermesine bağlı olarak antioksidan özelliği fazladır. Glisemik indeksi diğer çikolatalara göre daha düşük olduğundan, insülin duyarlılığını geliştirmektedir. Polifenollerden zengin olduğundan, kalp damar sağlığı açısından önemlidir. Haftada 3 kez 30 gr tüketmek yeterlidir.