Mevsim meyveleri kanser katili

Sık idrara çıkma, idrar tutamama gibi belirtilerle kendini gösterebilen prostat kanserine karşı mevsim meyveleri çilek, üzüm, kiraz, kivi, erik mucizevi etki gösteriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Nisan 2015 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Mevsim meyveleri kanser katili

İÇİNDEKİLER

Erkek üreme sisteminde önemli rol oynayan prostat bezinin kanseri ve iltihaplanması gibi sık görülen hastalıkların erken teşhisi hastalığın tedavisinde önemli bir rol oynuyor. Erken teşhis kadar, prostat hastalıklarından korunmak için ve hastalıkların tedavi süresine katkıda bulunmak için tüketilen yiyeceklerde yardımcı oluyor. Uzmanlar prostat bu besinleri ise şöyle aktarıyor...

ÇİLEK, KİRAZ:
Meyvelere rengini veren bileşenler, bizi hastalıklara karşı daha dirençli hale getiren farklı antioksidanlardır. Farklı renklerde meyveleri her gün tüketmek prostat kanseri gibi hastalıklardan korunmanızı sağlarken genel sağlığın gelişimine katkıda bulunur. Antioksidanlar açısından en zengin meyveler çilek, kiraz, portakal, greyfurt, mango, papaya, kavun, kivi, erik, üzüm ve karpuzdur.

BROKOLİ, ISPANAK:
Sebze-meyveler gibi vücudu enfeksiyonlardan, hastalıklardan korumaya yardımcı olur ve direncini arttırır. Antioksidan özellikli diğer sebzeler arasında kırmızı dolmalık biber, ıspanak, lahana, Brüksel lahanası, havuç, domates, kış kabağı, tatlı patates sayılabilir.

TAM TAHILLAR:
Rafine edilmiş tahıllarda daha fazla lif, besin ve protein içeren kepekli tahıllar üzerine yapılan araştırmaya göre tam tahıl kepeği prostat kanseri olan erkeklerde tümör büyümesini azaltmaya yardımcı oluyor. Araştırmacılar tam tahıllı gıdaların bu olumlu etkisinin kan şekerini düşürmesinden ileri geldiğini belirtmektedir.

TON BALIĞI:
Vücutta doku üretiminin yapı taşı olan amino asitler protein kaynaklarından sağlanmaktadır. Yağsız süt ve süt ürünleri, ton balığı, somon balığı, mercimek, fasulye, yumurta akı, tavuk ve hindi eti, yağsız yoğurt gibi daha kaliteli protein kaynakları prostat sağlığını korur.

DOMATES:

Domates ve domates ürünlerinde bulunan likopen prostat hastalıklarına karşı koruma sağlar. Johns Hopkins Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre domates, domates salçası-sosu, ketçap ve diğer domates ürünlerini daha çok tüketenlerin prostat kanserine yakalanma riskini azalttığı tespit edilmiştir.

SARIMSAK, YUMURTA:
Meyve, sebze, deniz ürünleri, yumurta, sarımsak gibi besinlerde bulunan selenyum düzeyi yüksek olan erkeklerde prostat kanseri riskinin yüzde 50 oranında azaldığı Johns Hopkins Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmanın sonucunda yer almıştır.

FINDIK, BAKLAGİL:
Hücre fonksiyonları için gerekli bir mineral olan çinkonun prostat hastalığı olanlar tarafından daha çok tüketilmesi gerekebilir. Prostat kanserinin erken evrelerinde ve prostat kanserinden korunmak için çinko zengini kabuklu deniz hayvanları, süt, fındık ve baklagilleri tüketebilirsiniz.

CEVİZ YAĞI, KETEN TOHUMU
Doymuş yağların prostat kanseri ile bağlantılı olduğu bilinmekle birlikte keten tohumu, ceviz yağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar hem prostatı korur hem de E, D ve K vitaminlerinin işlenmesine yardımcı olarak genel sağlığı geliştirir.

PIRASA HER DERDE DEVA
Kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden olan pırasanın faydaları saymakla bitmiyor. Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, vitamin ve mineral deposu olan pırasanın kanserden koruduğunu belirtiyor. Yüksek antioksidan özelliği ile hastalıklara yakalanma riskini azaltan pırasanın aynı zamanda damar sertliği, koroner kalp hastalığı ve felç riskini düşürdüğünü aktaran Tutar, "Pırasanın kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Özel yağ asitleri yaşlandırmayı geciktirirken, folik asidi ile gebelik düşünen kadınlar için önemli bir besindir" diyor.

EMZİREN ANNELER ÇABUK KİLO VERİYOR
Taze annelerin hamilelikte aldıkları fazla kiloları doğru bir beslenmeyle vermeleri mümkün. Beslenme Danışmanı Dr.Gönül Ateşsaçan, emziren annelerin bu dönemde metabolizmalarının hızlı olduğunu ve gebelikte alınan kiloların basit bir şekilde verilebileceğini söyleyerek, annelere şunları önerdi: "Yağlı ve çok şekerli gıdalar tüketmeyin. Beyaz un, beyaz şeker ve pirinçten kaçının. Uzun süre aç kalmayın."