AÇ VE SUSUZ GİRMEYİN
Yeterince besin ve sıvı almadan sınava girmek vücudumuzun (ve beynimizin) performansını olumsuz etkiler. Basit diye adlandırdığımız, şeker ve şekerli gıdalar yerine, kompleks karbonhidrat içeren tam tahıllı gıdları tercih etmek hem doygunluk hissini arttıracak hem de daha geç acıktıracaktır.
OMEGA 3 ALIN
En iyi Omega-3 kaynağı balık, yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlardır. Zihinsel gelişin artmasında, dikkatin toplanmasında ve odaklanmanın artmasında Omega-3'ün faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Sınavdan önceki hafta, mutlaka balık tüketilmelidir. Bol yeşil salata ve ders aralarında ara öğün olarak ceviz ve badem tercih edilmelidir.
ANTİOKSİDAN'I UNUTMA
Sebzemeyve tüketimine dikkat edilmelidir. Ara öğünlerde bisküvi ve çikolata yerine meyve ve ceviz tercih edilmelidir. A vitamini içeren havuç, C vitamini içeren turunçgiller, çilek gibi kırmızı meyveler ara öğün için oldukça iyi bir alternatif olacaktır.
KAHVE VE ÇAYA DİKKAT
Başlangıçta uyarıcı etki yapan bu içecekler daha sonra aşırı heyecan, sinirlilik ve huzursuzluk nedeni olabileceğinden dikkatle tüketilmelidir. Bu nedenle günlük kahve tüketimini 2 fincanla sınırlandırın
ŞEKERLİ BESİNLER VE CİPSE SON
Ders çalışırken, şeker ve şekerli besinler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler gibi besinler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze meyve-sebzelere ve kuru meyvelerin tercih edilmesi önemlidir.
AÇIKTA SATILAN BESİNLERİ TÜKETMEYİN
Uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerin kesinlikle satın alınmaması gerekmektedir.
HİÇ DENENMEMİŞ BESİNLERDEN UZAK DURUN
Daha önce hiç denenmemiş, bir besini ilk defa sınavdan önce denemek, oluşabilecek herhangi bir alerjiye sebebiyet verebilir.
GAZ YAPANLARDAN KAÇININ
Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler, lif ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
Fındık uyanık olmayı sağlar:
Fırında veya ızgara olarak hazırlanmış balık, tavuk, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketilmelidir. Bu besinler protein içerikleri nedeniyle uyanık kalma ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar, içerdiği yağ asitleri beyin hücrelerinin çalışmasında önemli rol oynar.
EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTIDIR
Sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşmaktadır. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında; içecek olarak süt, peynir, yumurta, birkaç dilim tam buğday unu ekmeği, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve gibi dört besin grubunda yer alan besinlerden oluşan bir menü bulunmalıdır.
DEMİRE ÖNEM VERİN
Konsantrasyonu artıran dikkat ve düşünce gücünü artırıcı zengin demir içeren besinler tüketilmelidir. Karaciğer, et, yeşil yapraklı sebzeler ve pekmez gibi...
Tuğba Kayan Tapan