İlacınızı ihmal etmeyin

Kronik bronşit hastaları; ilaçlarını iftar ve sahur arasında almak için düzenlerse, oruç tutmamaları için engelleri yok

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ağustos 2011 Güncelleme 14 Ağustos 2011, 00:00
İlacınızı ihmal etmeyin

İÇİNDEKİLER

Ramazan ayının bu yıl da uzun günlere denk gelmesi insana zorluyor. Bu zorlu süreçten en çok da hasta insanlar etkileniyor. Bronşit ve KOAH hastaları ilaçlarını doktor kontrolünde sahur ve iftara göre düzenlerse, oruç ibadetini yerine getirebilir.

Kronik bronşiti olanlar oruç tutabilir mi?
Burada en önemli kararı hastalığa sahip olanlar verecektir. Kullanılan ilaçlar, miktarları, uygulama sayıları, ilaç düzen değişikliğine bedenin verdiği cevap, bedenin oruca gücünün yetip yetmediğinin tespiti önemlidir. Oruç tutmayı deneyen kişiler bedenen zorluklarla karşılaştıklarında yeniden oruç tutma kararlarını gözden geçirmeli.

KOAH nedeniyle tedavim devam ediyor. Başlangıçta oruç tutabiliyordum. Ancak ateşim çıktı. Hastaneye başvurduğumda iğne tedavisi verdiler. İftarda ve sahurda iğne yaptırsam oruç tutmaya devam edebilir miyim?
"Hastalık hali" açıkça "oruç tutma sorumluluğunun" ertelenmesi gerektiği bir durum olarak herkes tarafından bilinen bir haldir. Öncelikle bedenin tamiri gereklidir. Tüm güne yayılması gereken tedavi ve beslenme gereksinimi oruç tutma halini olanaksız kılabilir.

KOAH nedeniyle tedavi görüyorum. Oruç tutmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
Öncelikle iç hastalıkları ya da göğüs hastalıkları doktorunuzla görüşün. Eğer uygun olursa ilaçlarınızı iftar-sahur arasında kullanacak şekilde düzenleyin. Ani durumlarda nefes yoluyla ilaç kullanmaktan sakınmayın. Din uzmanları tarafından bu hallerde orucun bozulmadığı ifade edilmiştir. İftar-sahur arasında en az 10-12 bardak su tüketmeye çalışın. Hafif başlayan mümkün olduğu kadar yavaş yavaş iftar yapın.
Sahur öğününü mutlaka yapmaya çalışın. Gün içinde fırsat bulursanız uyuyun.
Ağır, yorucu, tempolu işlerden sakının.
Kesinlikle sigara içmeyin.