Türkiye'de imam nikahıyla evlenip mağdur olan kadınları sevindirecek haber Kütahya'dan geldi. Zığra Köyü'nde yaşayan Hatice Kılavuz, 2005 yılında Kütahya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak, 2002'de 17 yaşındayken, aynı köydeki Hasan Hüseyin Yılmaz'la evlendiğini anlattı. Düğünden önce resmi nikah için evraklarını Yılmaz Ailesi'ne teslim ettiğini belirten Kılavuz, nikahının kıyılmadığını öne sürdü. Eşinin düğünden bir süre sonra askere gittiğini anlatan genç kadın, dilekçesinde yaşadığı acı olayları şöyle anlattı: "Kayınpederim Veysel Yılmaz, düğünde takılan altınları "Daha sonra iade etme" vaadiyle satarak tarla aldı. Ben de hem tarlada çalışıp hem de ev işlerine baktım. Eşim askerden dönünce resmi nikahımın yapılmasını istedim. Nikahın yapılmasını isteyince de kayınpederim, 'Bizi böyle çekeceksin.Yettin artık sen, donun bile bizim, onu da çıkar defol git' diyerek kovdu." Küçük düşürüldüğünü, kızlığını kaybettiğini ve bu nedenle iyi bir evlilik yapma şansını yitirdiğini öne süren Hatice Kılavuz, ayrıca çalışarak Yılmaz ailesine katkıda bulunduğunu belirtti. Hatice Kılavuz bu nedenlerle kayınpederi ve imam nikahlı eşinden, toplam 27 bin 250 TL maddi ve manevi tazminat istedi. Davayı sonuçlandıran mahkeme Hatice Kılavuz'un resmi nikah istemesinin yasa gereği olduğunu belirterek, genç kadının nikah kıyılacağı vaadiyle 3 yıl oyalandığını belirtti. Klavuz'un, kızlığını da kaybettiğini hatırlatan mahkeme, kararında şu satırlara yer verdi: "Hatice Kılavuz'un tekrar evlenme şansı azalmıştır. Genç kadının Yılmaz Ailesi'nin işlerinde ücretsiz çalışarak ailenin de sebepsiz zenginleşmesini sağlamıştır. Kılavuz'un 3 yıllık çalışmasının karşılığı olarak istediği 3 bin 250 TL'lik maddi tazminatın, nikah yapılma vaadiyle kandırılıp, kızlığı bozulduğu ve küçük düşürüldüğü için 3 bin TL manevi tazminatın Veysel ve oğlu Hasan Hüseyin Yılmaz tarafından ödenmeli. Ayrıca 2 bin 750 TL'lik altınların da Hatice Kılavuz'a iade edilmeli."
GÖZLER YARGITAY'DA
Temyiz için Yargıtay'a gönderilen karar kesinleşirse, Yılmaz Ailesi tazminatın 5 yıllık yasal faizi ve altınların bugünkü değeri de göz önüne alındığında Hatice Kılavuz'a yaklaşık 15 bin TL ödeyecek.
PARAMIZ YOKTU KIYMADIK
Veysel Yılmaz: O dönemde muhtar sağlık raporu olmadan nikah kıyamayacağını söyledi. Rapor için Kütahya'ya gitmemiz gerekiyordu. Masrafı da 100 TL tutuyordu. Biz de paramız olmadığı için raporu alamadık. O nedenle de nikah kıyılmadı. Nikahı kıymadığı öne sürülen Muhtar İlyas Yılmaz ise "Resmi nikahınızı yapın diye uyardım ve yasa gereği sağlık raporu getirmeleri gerektiğini söyledim ama getirmediler" diyerek kendini savundu.
TÜRKİYE'DE ÖRNEK KARAR
Avukatlar ise Hatice Kılavuz'un resmi nikah mücadelesini haklı bulan mahkenin cesur bir karar verdiğini söyledi. Avukat Cengiz Hortoğlu, "Çok önemli bir karardır. Yargıtay kararı onar ise bu kararı 'emsal' olacaktır. İmam nikâhıyla yaşayan kadınlar bu kararla mahkemelere başvurarak haklarını alabilecekler" dedi. Avukat Arzu Engin ise "İmam nikâhıyla yaşayıp daha sonra mağdur olan birçok kadın için bu karar bir ışık olacaktır" diye konuştu.