Gıda mühendisi gizli sırrı açıkladı! Evinizde ayçiçek yağı varsa hemen deneyin! Artık herkes sahtesini anlayabilir

Uzmanlar ayçiçek ve zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurların başında ürün ambalajı ve etiketi geldiğini belirtiyor. Ambalajı kontrol etmek sahte yağlardan kaçınmanın ilk adımıdır. Delinmiş veya sızdırılmış ambalajlı ürünlerden kaçının ve özellikle yol kenarlarında, güneş altında satılan etiketsiz ürünleri satın almamaya özen gösterin. Ayrıca tek kullanımlık plastik şişelerde satılan ürünlerden de uzak durmalısınız.

Giriş Tarihi 05 Kasım 2023, 13:46 Güncelleme 05 Kasım 2023, 13:47
Gıda mühendisi gizli sırrı açıkladı! Evinizde ayçiçek yağı varsa hemen deneyin! Artık herkes sahtesini anlayabilir

İÇİNDEKİLER

Sahte yağlar sadece tüketiciyi kandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlığımızı da tehdit ediyor. Hileli ayçiçek ve zeytinyağları, tüketicinin kâbusu haline gelmiş durumda. Peki, bu hileli yağları nasıl ayırt edebilirsiniz? Uzmanlara göre bu konuyu anlamak oldukça zor olabilir. Ancak bazı püf noktaları ve dikkat edilmesi gereken unsurlar sayesinde kendinizi ve ailenizi koruyabilirsiniz.

MUTLAKA DİKKAT EDİN!

Son dönemlerde hileli gıda ürünleri özellikle ayçiçek ve zeytinyağı kategorisinde artış gösteriyor. Fırsatçılar, tüketicileri aldatmak için ellerinden geleni yapıyor.

Bu nedenle daha fazla dikkat etmek ve bu sahte ürünlere karşı bilinçli olmak gerekiyor. Natürel sızma zeytinyağı, sıkça sahte yağlarla karıştırılmaktadır. Bu sahte yağların içinde rafine zeytinyağı, ayçiçeği, kanola, mısır, fıstık, pamuk, soya yağları bulunmaktadır.

SAHTE YAĞLARDAKİ YAYGIN TAĞŞİŞLER

Sahte zeytinyağlarının en yaygın tağşişlerinden biri, natürel sızma zeytinyağının daha ucuz yağlarla karıştırılmasıdır. Bu işlem, sahte yağın yüksek fiyatını düşürmeye ve daha fazla kar elde etmeye yöneliktir.

Aynı şekilde ayçiçek yağı da daha ucuz ve düşük kaliteli kanola, mısır, fıstık, pamuk, soya yağları ile tağşiş yapılır. Özellikle soya ve fındık gibi alerjen gıdaların yağının eklenmesi ve etiketlerde bunun belirtilmemesi, alerjisi olan insanlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Ayrıca daha önce kullanılmış ve geri dönüştürülmüş kızartmalık yağların ayçiçeği gibi diğer yağlarla karıştırılarak tekrar piyasaya sürüldüğü bilinmektedir. Genellikle pahalı ve biyoyararlılık açısından daha değerli olan yağlara daha ucuz ve düşük kaliteli yağlar eklenir. Sonuç olarak ürün kalitesi düşer, saflık kaybolur ve tüketici sağlığı riske atılır.

NASIL AYIRT EDİLİR?

Gerçek ayçiçek yağını ayırt etmek için bazı ipuçları vardır. İşte gerçek ayçiçek yağını tanımanıza yardımcı olacak faktörler:

Koku: Gerçek ayçiçek yağı kokusuz veya çok hafif bir tada sahiptir. Herhangi bir aşırı kokulu yağ, potansiyel olarak sahte veya karıştırılmış olabilir.

Renk: Gerçek ayçiçek yağı genellikle oldukça açık renkte bir açık sarıya sahiptir. Renksiz veya neredeyse renksiz bir görünüme sahiptir. Sahte yağlar genellikle daha koyu bir renge sahiptir.

Tutulma: Ayçiçek yağını bir cam bardakta tutarsanız, gerçek ayçiçek yağı genellikle oldukça berrak olacaktır. Bulanık veya tortulu bir görünüm, sahte yağı işaret edebilir.

Lezzet: Gerçek ayçiçek yağı, neredeyse tatsızdır. Ağızda hoş bir hafiflik bırakmalıdır. Eğer yağ aşırı bir tat bırakıyorsa veya acı bir tadı varsa, sahte yağ olabilir.