Alaska Zirvesi'nde ne konuşuldu? ABD'den açıklama: Rusya toprak tavizi verdi! Ankara'dan kritik temas! Bakan Hakan Fidan Rus ve Ukraynalı mevkidaşları ile görüştü

ABD ve Rusya Devlet Başkanları tarafından Alaska’da gerçekleştirilen toplantı dünyanın gündemindeki yerini koruyor. Toplantının detayı hakkında açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff Rusya'nın bazı toprak tavizleri verdiğini söyledi. Öte yandan Türkiye Rusya ve Ukrayna arasındaki barış sürecini sonuna kadar desteklerken Başkan Erdoğan'dan "Türkiye barışın tesisi için her türlü katkıyı sağlamaya hazırdır" açıklaması geldi. Gelişme sonrası Dışişleri Bakanı Hakan Fidan önce Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha ile görüştü. Türkiye’nin üzerine düşen katkıyı vermeye hazır olduğunu belirtti.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Alaska Zirvesi'nde ne konuşuldu? ABD'den açıklama: Rusya toprak tavizi verdi! Ankara'dan kritik temas! Bakan Hakan Fidan Rus ve Ukraynalı mevkidaşları ile görüştü

HABERİ
SESLİ DİNLE

00:00 00:00
Tüm Sesli Haberler

ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen tarihi zirvenin ardından Rusya'nın bazı toprak tavizleri verdiğini açıkladı.

Witkoff, yaptığı açıklamada "Rusya, Ukrayna'nın beş bölgesiyle ilgili bazı tavizler verdi. Trump ve Putin, Ukrayna için güçlü güvenlik önemleri konusunda anlaştı. Yarın Trump ve Zelenski görüşmesinde toprak konusu görüşülecek" dedi.

"TÜRKİYE HAZIR"

Alaska'daki Trump-Putin zirvesi sonrası Ankara'nın diplomatik girişimleri de hız kazandı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye barışın tesisi için her türlü katkıyı sağlamaya hazırdır" mesajı sonrası Ankara - Moskova - Kiev üçgeninde peş peşe kritik temaslar kayda geçti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lavrov'la görüştüDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lavrov'la görüştü


BAKAN FİDAN LAVROV'LA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Bakan Fidan ile Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov arasından gerçekleştirilen telefon görüşmesinde, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sonlandırılması amacıyla yapılan çalışmalar ve bu çerçevede ABD ve Rusya Devlet Başkanları tarafından Alaska'da gerçekleştirilen toplantı ele alındı.

Bakan Fidan, Alaska'da başlayan sürecin Ukrayna'nın da katılımıyla kalıcı barışa ulaşmasının temenni edildiğini, Türkiye'nin üzerine düşen katkıyı vermeye hazır olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Sibiha ile görüştüDışişleri Bakanı Hakan Fidan Sibiha ile görüştü


FİDAN LAVROV'DAN SONRA SİBİHA İLE GÖRÜŞTÜ

Fidan daha sonra Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre Bakan Fidan ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Sibiha ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona ermesi amacıyla ABD ve Rusya Devlet Başkanlarının katılımıyla Alaska'da gerçekleştirilen toplantı değerlendirildi.

Bakan Fidan, kalıcı barışın tesisinin Ukrayna'nın da yer aldığı bir süreçle mümkün olabileceğini kaydederek, bu çerçevede önümüzdeki Pazartesi günü Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin ABD Devlet Başkanı Trump ile Vaşington'da yapacağı görüşmenin önemine değindi.

Bakan Fidan, Türkiye'nin barışın sağlanmasına yönelik diplomatik çabaları desteklemeyi sürdüreceğini ve üzerine düşen rolü yerine getirmeye hazır olduğunu ifade etti.