Şam ile 11 yıl sonra ilk temas! Türkiye - Rusya - Suriye arasında Moskova'da 3'lü zirve: "Olumlu geçti, mutabık kalındı"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, çeşitli görüşmeler için gittikleri Rusya'nın başkenti Moskova’da Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Abbas ile bir araya geldi. Ankara ve Şam'ın 11 yıl sonra gerçekleştirdiği ilk temas tüm dikkatleri üzerine toplarken üçlü formattaki toplantıların devamı konusunda mutabık kalındı. Bakan Akar, Türkiye-Rusya ve Suriye arasındaki üçlü toplantıya ilişkin, “Toplantıda Suriye ve bölgedeki durumun bir an önce olumlu yönde gelişmesi, sulhun, sükunun, istikrarın sağlanması için neler yapılabileceğini görüştük. Bu manada önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek çalışmaların bölgede ve Suriye'de barışa ve istikrara giden yolda ciddi katkılar sağlanabileceğini değerlendiriyoruz." dedi. Konuya ilişkin bir açıklama da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Bakan Çavuşoğlu, "Faydalı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Kalıcı bir barış ve istikrar için siyasi çözüm için rejimle angajmanın önemli olduğunu, rejimle ılımlı muhalefetin bir yol haritasi üzerinde uzlaşması bakımından bu angajmanın önemli olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 28 Aralık 2022, 17:36 Güncelleme 29 Aralık 2022, 13:12
Şam ile 11 yıl sonra ilk temas! Türkiye - Rusya - Suriye arasında Moskova’da 3’lü zirve: Olumlu geçti, mutabık kalındı

İÇİNDEKİLER

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile Moskova'ya gitti.

Akar ve Fidan, Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Abbas ve iki ülkenin istihbarat başkanlarıyla Moskova'da bir araya geldi.



ŞAM İLE İLK TEMAS MOSKOVA'DA
Türkiye-Rusya-Suriye Savunma bakanları ile istihbarat başkanları toplantısında Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarındaki terör örgütleriyle ortak mücadele ele alındı.



ÜÇLÜ FORMATTAKİ TOPLANTILARIN DEVAMINA MUTABIK KALINDI
Yapıcı havada geçen toplantıda Suriye ve bölgede istikrarın temin edilmesi ve sürdürülmesi için üçlü formattaki toplantıların devamı konusunda mutabık kalındı.


SURİYE: MOSKOVA'DA TÜRKİYE'YLE YAPILAN GÖRÜŞME OLUMLU GEÇTİ
Suriye Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bugün Rusya'nın başkenti Moskova'da, Rusya tarafının katılımıyla, Suriye Savunma Bakanı ile Suriye İstihbarat Başkanı ve Türkiye Savunma Bakanı ile Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı arasında bir görüşme gerçekleşti. Taraflar bir dizi meseleyi değerlendirdi. Görüşme olumlu geçti" ifadesine yer verildi.



BAKAN AKAR'DAN İLK AÇIKLAMA
İki saate yakın süren toplantının ardından yurda dönüş öncesi toplantıya ilişkin değerlendirmesi sorulan Bakan Akar, "Toplantıda Suriye ve bölgedeki durumun bir an önce olumlu yönde gelişmesi, sulhun, sükunun, istikrarın sağlanması için neler yapılabileceğini görüştük" diye konuştu.

"TEK AMACIMIZ TERÖRLE MÜCADELE"
Türkiye'nin görüş ve değerlendirmelerini aktardıklarını, diğer tarafların değerlendirmelerini dinlediklerini belirten Akar, şunları söyledi:

"Bizim toplantıda dile getirdiğimiz en önemli hususlardan biri terörle mücadele oldu. Başta Suriye ve Irak olmak üzere tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu, tek amacımızın terörle mücadele olduğunu, başka bir amacımızın bulunmadığını vurguladık.

Suriye için de tehdit oluşturan PKK/YPG, DEAŞ gibi terör örgütü üyelerini etkisiz hale getirmeyi amaçladığımızı ifade ettik. Ülkemizin, milletimizin ve hudutlarımızın güvenliğini sağlamak için gayret gösterdiğimizi söyledik. Ayrıca yapacağımız bu çalışmalar çerçevesinde Suriye'den Türkiye'ye daha fazla göçün olmaması için gayret gösterdiğimizi dile getirdik.

Suriye sorununun BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı ve bütüncül şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladık. Bu manada önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek çalışmaların bölgede ve Suriye'de barışa ve istikrara giden yolda ciddi katkılar sağlanabileceğini değerlendiriyoruz."

Üçlü toplantıların devam etmesi konusunda mutabakata vardıklarını açıklayan Akar, "Temennimiz bir an önce bölgeye barışın, huzurun, istikrarın gelmesi. Bunun için bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da bize düşen görevleri yapmaya devam edecek, gerekli katkıları sağlayacağız" dedi.

BİR AÇIKLAMA DA ÇAVUŞOĞLU'NDAN
Konuya ilişkin bir açıklama da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi.

Bakan Çavuşoğlu şunları söyledi;
"Faydalı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Kalıcı bir barış ve istikrar için siyasi çözüm için rejimle angajmanın önemli olduğunu, rejimle ılımlı muhalefetin bir yol haritasi üzerinde uzlaşması bakımından bu angajmanın önemli olduğunu düşünüyoruz.

Suriye'de terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Bu karaysa kara, havadansa havadan. Rejimle olan şu andaki angajman, yani doğrudan ya da dolaylı temaslar terörle mücadelemize engel değil.

REJİM SURİYELİLERİN DÖNMESİNİ İSTİYOR
Suriye rejimi aynı zamanda Suriyelilerin ülkesine dönmesini istiyor. Bunların olumlu bir şekilde can güvenliğinin sağlanarak dönmesi önemli."

Gelişmeye ilişkin A Haber canlı yayınında değerlendirmelerde bulunan Hava Kuvvetleri İstihbarat Eski Başkanı Gürsel Tokmakoğlu, söz konusu görüşmeyle Esed rejiminin ABD ve PKK'ya karşı tavır aldığını söyledi.

TÜRKİYE'NİN POLİTİKALARI AÇISINDAN ÖNEMLİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde bu görüşmeye işaret ettiğini vurgulayan Tokmakoğlu, "Hatırlayacağımız husus çerçevesinde önce savunma dışişleri bakanları görüşüp sonra liderlere kadar gelir şeklindeydi. Pişmiş bir konu bu, ön hazırlıkları yapıldı. Buna bağlı olarak da Türkiye'nin bu konuda görüşme konusunda olgunlaşmış bir konuyu değerlendirdiği ortadaydı. Hadise şu, Suriye'de bir ABD'nin varlığı söz konusu bununla birlikte PKK terör örgütünün ve bunun uzantılarının bir proje şeklinde Fırat'ın doğusunda, o ülkeyi bölen parçalayan o ülkenin kaynakları alarak, daha önce Suriye petrol bakanı hırsızlık demişti. Bu kaynakları çalıp götüren bir yapı var. Buna bir şekilde Suriye yönetiminin biz bunu istemiyoruz, karşıyız demesi gerekir. İşin ana noktası Suriye yönetiminin bir şekilde ABD ve PKK'yı istemediği konusunda sesini yükseltmesi. Bu Türkiye'nin politikaları açısından çok önemli." diye konuştu.



"ESED REJİMİNİN ABD VE PKK'YA KARŞI TAVIR ALDIĞINI GÖSTERİR"
Türkiye'nin güvenlik koridoru talebi olduğunu, bugüne kadar Esed yönetiminin ise ülkemizi 'işgalci' olarak lanse ettiği bir görüşü olduğunu söyleyen Tokmakoğlu, "Bu görüşmeler başladıysa, PKK'ya karşı Suriye'ye ABD'ye tavır aldığını düşünmemiz gerekiyor. Türkiye'nin güvenli bölgeyle alakalı olarak, ortak hareket etmesi konusunda yeşil ışık olduğunu düşünmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN