MİT'in yakaladığı Yunan casus Mohammad Amar Ampara'nın ifadesi ortaya çıktı

Yunanistan için Türkiye aleyhinde casusluk faaliyeti yürütürken MİT tarafından yakalanan Mohammad Amar Ampara, Türkiye’nin sınır güvenliğine ilişkin bilgileri Yunanistan istihbarat elemanlarına aktardığını itiraf etti. Ampara, "Yunan istihbaratçılar, Türkiye sınırlarında çok sayıda polislerin olup olmadığını, güvenlik kameraların bulunup bulunmadığını, köpeklerin sınır kapılarında aramalarda bulunup bulunmadığını sordular ve hatta bundan sonraki tüm görüşmelerimizde bu soruyu sürekli bana soruyorlardı. Türkiye'nin sınır güvenlik hattında alınan tedbirleri detayları ile öğrenmek istiyorlardı. Ben de bildiklerimi anlatıyordum" dedi.

Giriş Tarihi 27 Haziran 2022, 06:58 Güncelleme 27 Haziran 2022, 10:43
MİT’in yakaladığı Yunan casus Mohammad Amar Ampara’nın ifadesi ortaya çıktı

İÇİNDEKİLER

Milli İstihbarat Teşkilatı, Yunanistan'da yaşayan ve Türkiye'ye iş adamı görünümüyle gelen Suriye-Yunanistan çifte vatandaşı Mohammad Amar Ampara'nın (67) Yunanistan Ulusal İstihbarat Servisi (EYP) ile ilişki içerisinde olduğunu, Yunan istihbaratçıların verdiği cep telefonu hattı ve belirlenen e-posta adresini kullandığını belirledi.

Eşi Randa Ampara'nın ise, çocuklarını cihada hazırlamak amacıyla kurulan DEAŞ okullarının Rakka Eğitim Sorumlusu olduğu ve 2017'de Rakka'ya yapılan hava saldırısında öldüğü belirlendi. 2014'ten itibaren Suriye'ye yaptığı seyehatleri takibe alınan Ampara, uzun soluklu araştırmalar ve elde edilen bilgiler neticesinde kıskıvrak yakalandı.

CASUSLUK SUÇUNDAN TUTUKLANDI
Ampara, Gaziantep TEM Şubesi'ndeki ifadesinin ardından sevk edildiği Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca "Devletin Güvenliği, siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri paylaşma, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme" suçundan hakkında işlem yapılan Ampara tutuklandı.

İHANETLERİ TEK TEK ANLATTI
Ampara'nın Türkiye seyahatlerinde, 2014-2022 arasında Gaziantep'teki otellerde konakladığı, bu seyahatleri de Yunan istihbarat servisi elemanlarının talimatı doğrultusunda gerçekleştirdiği belirlendi.

Rakka seyahatleri dönüşünde Türkiye'nin sınır güvenliğini ilgilendiren bilgileri ve müşahedelerini Yunan istihbaratçılarla paylaşan Ampara'nın ayrıca Yunan istihbarat mensuplarının talimatlarına istinaden Mersin'de yerleşik Suriyeli kişilere ilişkin tahkikat yaptığı, Mersin'de bulunan bir kişinin de adres bilgilerini Yunan istihbarat mensuplarına gönderdiği ortaya çıktı.

Ampara'nın Yunan istihbaratçılarının bilgisi dahilinde DEAŞ mensuplarına yapılacak para havalelerinin ulaştırılmasını sağladığı, bu kapsamda eşinin talebi üzerine Rakka'da faaliyet gösteren DEAŞ mensubu Şeyh Yassin'in Fas'ta yaşayan eşine para gönderdiği belirlendi. Zanlının bunun yanında, 2020'de Yunan istihbaratçılarının talebi kapsamında FETÖ/PDY ile iltisaklı Gıda İhtisas Sanayici ve İş Adamları Demeği Yönetim Kurulu eski yedek üyesi Yunanistan'da mukim işadamı Bilal A.'ya ait ilişkin tahkikat yaptığı tespit edildi.

"ATİNA HAVALİMAMINDA TEMAS ETTİLER"
2001 yılında Yunanistan vatandaşlığı aldıktan sonra ailesiyle orada yaşamaya başladıklarını anlatan Ampara, etkin pişmanlık yasasından faydalanmak istedi. 2014 yılına kadar Yunanistan'ın Atina şehrinde çalıştığını anlatan Ampara, oturduğu mahallede Suriye vatandaşlarının da bulunduğunu, 2014 yılında eşi Randa'nın kendilerinden habersiz eve not bırakıp Türkiye üzerinden Suriye'ye giderek DEAŞ'a katıldığını anlattı. Eşinin geri Yunanistan'a getirmek için Suriye'ye gittiğini dönüşte de Atina havalimanında Yunan Polisi tarafından bir odaya götürülerek Yunan İstihbaratından olan Kriaki isim kadın ile Nicos isimli erkeğin odaya geldiğini buradan itibaren Yunan İstihbaratıyla teması olduğunu söyledi.

TÜRKİYE SINIRLARI HAKKINDA ISRARLA BİLGİ İSTEDİLER
Yunan istihbarat mensuplarıyla yaptığı görüşmelerin detaylarını da anlatan casus, "Yunan istihbaratçılar, Türkiye sınırlarında çok sayıda polislerin olup olmadığını, güvenlik kameraların bulunup bulunmadığını, köpeklerin sınır kapılarında aramalarda bulunup bulunmadığını sordular ve hatta bundan sonraki tüm görüşmelerimizde bu soruyu sürekli bana soruyorlardı. Türkiye'nin sınır güvenlik hattında alınan tedbirleri detayları ile öğrenmek istiyorlardı. Suriye ülkesinden Türkiye Ülkesine kaçak olarak girenlere Türkiye güvenlik güçlerinin zor kullanıp kullanmadıklarını da soruyorlardı. Bende Yunan İstihbaratına Türkiye sınırındaki ışıklandırma, güvenlik önlemleri, konrtol noktaları, devriye sayıları, illegal geçiş noktaları, kontrollerin artırıldığı dönemler hakkında bildiklerimi anlatıyordum" dedi.

TELEFON VERİP SOFİA İSMİYLE NUMARALARINI KAYDETTİLER
Ampara, "Bana hattı ile birlikte tuşlu küçük ve yeni bir telefon vererek benle iletişime geçecekleri zaman bu telefonu kullanmam gerektiğini söylediler. Bu esnada Kriaki kendi telefonumu alarak kendi numarasını Kriakos erkek ismi ile kaydetti. Daha sonra Nicos benim kullandığım telefonu alarak kendisini Sofia kadın ismi ile kayıt etti ve ben buradan ayrıldım." dedi.

YUNAN İSTİHBARATÇILARA TÜRKİYE'DEN KONUM PAYLAŞMIŞ
Yunan istihbaratçıların kendisinden Mersin'de DEAŞ'a müzahir Anas S. hakkında araştırma yapmasını istediğini, bağlantılı olduğu DEAŞ mensuplarının güncel durumlarını öğrenmemi istediğini belirten zanlı, "Mersin'deki Anas S.'nin açmış olduğu spor salonunun adresini ve koordinatını Yunan İstihbaratçılarına gönderdim. Ayrıca Yunan İstihbaratçıları Mersin limanında gemi lojistik firmasının sahibini bana sordular bende Suriye uyruklu Ali D.'nin bilgilerini ve numarasını istihbaratçılarla paylaştım." dedi.