Bakan Çavuşoğlu'ndan kritik Filistin ve İsrail ziyareti! 15 yıl sonra bir ilk!

Son dakika haberi! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret kapsamında Filistin'in Ramallah kentine geldi. Mevkidaşı Riyad Malki ile bir araya gelen Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından kabul edilmesi de öngörülüyor. Çavuşoğlu yarın da İsrail'de Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile ikili ve heyetler arası görüşme yapacak. Görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel konularda fikir alışverişinde bulunulması planlanıyor İsrail'e ziyaret, Dışişleri Bakanı düzeyinde Türkiye'den İsrail'e dönük olarak 15 yıl sonra gerçekleşen ilk ziyaret olacak. Filistin'deki temasları sonrası açıklama yapan Çavuşoğlu, "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Bağımsız ve egemen bir devlete sahip olma mücadelesinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 24 Mayıs 2022, 12:23 Güncelleme 24 Mayıs 2022, 16:44
Bakan Çavuşoğlu’ndan kritik Filistin ve İsrail ziyareti! 15 yıl sonra bir ilk!

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret kapsamında Filistin'in Ramallah kentine geldi.

Bakan Çavuşoğlu'nu taşıyan uçak, İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'na indi. Çavuşoğlu, burada İsrailli yetkililer tarafından karşılandı.

Filistin ziyareti kapsamında Tel Aviv'den Ramallah kentine gelen Çavuşoğlu, Filistin Dışişleri Bakanlığına geçti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin'e gerçekleştirdiği ziyarette ev sahibi mevkidaşı Riyad el-Maliki ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi için atılacak adımları ele aldı.

Çavuşoğlu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki Filistin Dışişleri Bakanlığı binasında Maliki ile baş başa, ardından da heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmelerde ikili ticaretin artırılmasının yolları ele alınırken, haziran sonunda Türkiye-Filistin Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı yapılması kararlaştırıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde bir sanayi bölgesi inşa etme projesi de değerlendirildi.

Ayrıca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Filistin makamlarıyla iş birliğini artırmasının gündeme geldiği paylaşıldı.

Görüşmede, Filistin ekonomisinin desteklenmesinin yolları, Filistin ekonomisinin canlandırılması için alınacak tedbirlerin yanı sıra Mescid-i Aksa'daki durum ele alındı.

Görüşmenin ardından tarafların Türkiye-Filistin Ortak Komite Toplantısı'na geçtiği belirtildi.

ORTAK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki ile ortak açıklama yaptı.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

"10 TANE BELGEYİ İMZALADIK"
Bugün yaptığımız görüşmelerde gerek ortak komite toplantısında gerekse sabah ikili ilişkilerimizi ele almak için yaptığımız görüşmelerde, Filistin devlet kurumlarının ve ekonomisinin güçlendirilmesi için neler yapabileceğimizi konuştuk. 10 tane belgeyi imzaladık. Bu belgeler hem ilişkilerimizin ahdi altyapısını güçlendirecek hem de farklı alanlarda ilişkilerimizi daha iyi noktalara taşıyacaktır.

"İKİLİ TİCARET HACMİMİZİ 2 MİLYAR DOLAR HEDEFİNE ÇIKARABİLECEĞİMİZİ KONUŞTUK"

Türkiye, Filistin'in ikinci ticaret ortağı. Bugün özellikle ikili ticaret hacmimizi 2 milyar dolar hedefine çıkarabileceğimizi konuştuk ve bu konuda her iki taraf da kendine güveniyor. Ticaret açığı bizim lehimize. Dolayısıyla biz bazı ürünler için kota artırımına gitmiştik. Filistin'in de Türkiye'ye ihracatını artırmak için elimizden gelen gayreti birlikte göstereceğiz. Önümüzdeki süreçte Filistin'e bu anlamda destek vermek bizim önceliğimiz olmaya devam edecek.

"DAHA FAZLA GECİKMEYE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK"
Bugün Filistin'in ekonomik altyapısının güçlendirilmesi, zor şartlar altında yaşayan Filistinli kardeşlerimizin refahını artıracaktır. O nedenle Cenin serbest sanayi bölgesinin inşa edilmesi konusunu dün Kabine toplantımızda da ele aldık. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan, şahsıma, Sanayi Bakanımıza, Ticaret Bakanımıza, TOBB Başkanı'na, tüm ilgili kişi ve kurumlara talimatı verdi. En kısa zamanda bunu gerçekleştirmemiz lazım çünkü çok uzun zaman oldu. Daha fazla gecikmeye tahammülümüz yok.

Ekonomik ilişkilerimizi ele almak için ilgili bakanlarımızla haziran sonunda, 29-30 Haziran tarihlerinde bir araya gelecek ve çok kıymetli Ticaret Bakanımız Mehmet Muş da kardeş Filistin'i bu vesileyle ziyaret etmekten büyük mutluluk duyacak.

"MAARİF VAKFI'MIZ FİLİSTİN EĞİTİMİNE DESTEK VERECEK"
Eğitim alanında da aynı şekilde işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Maarif Vakfı'mız bugünkü imzaladığımız anlaşmayla Filistin eğitimine destek verecek. Filistin devletinin yaptığı yatırımlara katkı sağlayacaktır. Ayrıca Filistinli gençlerin Türkiye'deki üniversitelere ilgi göstermesinden mutluluk duyuyoruz. O nedenle en çok Türkiye burslarından faydalanan öğrenciler yine Filistin'den.

"TÜM SİYASİ PARTİLERDEN AYNI DESTEĞİ ALDIK"
Türkiye'nin Filistin davasına verdiği önem herkes tarafından bilinir. Çünkü her zaman Türkiye Filistin davasını savunmada en önde olmuştur. Kardeşim Riyad Maliki ile de bu doğrultuda bakan olduğum günden bu yana omuz omuza çalışmaktayız.

Bu Türkiye'de esasen tüm kesimlerin gösterdiği bir hassasiyettir. Meclis'te en son yine bu konuda bilgi verirken gördüm ki partilerüstü bir mesele. Tüm siyasi partilerden aynı desteği aldık.

"FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Bağımsız ve egemen bir devlete sahip olma mücadelesinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu yıl Nekbe'nin 74'üncü, işgalin ise 55'inci yıldönümü. İki devletli çözüme yönelik, elbette onun aşınmasına yönelik birçok olumsuz adımlar da gördük. Dolayısıyla iki devletli çözüm vizyonunu daha da diri tutmamız gerekiyor. Filistin'de tek taraflı adımlar, yaşanan çatışmalar, yasa dışı yerleşimler, zorla tahliyeler, yıkımlar gibi tek taraflı adımlar barış zeminini daha da tahrip ediyor.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VİZYONUNDAN KİMSENİN UZAKLAŞMAMASI GEREKİYOR"
Kabul görmüş uluslararası parametreler temelinde, 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması şarttır. Dolayısıyla iki devletli çözüm vizyonundan kimsenin uzaklaşmaması gerekiyor. Filistin sorunu ancak bu şekilde çözüme kavuşabilir. Bu yönde Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Geçen yıl Gazze'de yaşanan gerginliğin bu yıl tekerrür etmemesi önemliydi. Ancak Mescid-i Aksa'dan gelen çatışma haberleri hepimizi üzdü. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'da yaşananlar tüm Müslümanların vicdanını yaralıyor. Bu vesileyle yaşamlarını yitiren tüm Filistinli kardeşlerimize bir kere daha Allah'tan rahmet diliyoruz.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la da bir araya gelmesi bekleniyor.

15 YIL SONRA BİR İLK
Çavuşoğlu yarın da İsrail'de Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile ikili ve heyetler arası görüşme yapacak. Görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel konularda fikir alışverişinde bulunulması planlanıyor.

İsrail'e ziyaret, Dışişleri Bakanı düzeyinde Türkiye'den İsrail'e dönük olarak 15 yıl sonra gerçekleşen ilk ziyaret olacak.

BÜYÜKELÇİ ATANACAK MI?
Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Latin Amerika turunun ardından gazetecilerin 'İsrail'e büyükelçi atanacak mı?' sorusuna, "İsrail'e 25'inde gideceğiz. Dışişleri Bakanı ile oturup değerlendireceğiz, o zaman karar vereceğiz" yanıtını vermişti.

ERDOĞAN HERZOG GÖRÜŞMESİ İLE BAŞKA BİR SEYİR BAŞLADI
Bilindiği gibi Başkan Recep Tayyip Erdoğan mart ayında İsrailli mevkidaşı Yitzak Herzog ile Türkiye'de bir görüşme gerçekleştirmiş ve normalleşmeye ilişkin adımların süreceği sinyalini vermişti. Ardından da Mescid-i Aksa'da Müslümanlara yönelik saldırılarla ilgili de Herzog'u arayarak derhal son verilmesi konusunda çağrıda bulundu. Erdoğan görüşme sonrası yaptığı paylaşımda son günlerde Filistin'de İsrailli bazı radikal grupların ve güvenlik güçlerinin sebep olduğu olaylar başta olmak üzere bölgesel meseleleri ve ikili ilişkileri ele aldıklarını ifade etmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN