Son dakika: Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Ermenistan'a sert tepki: Tüm imkanlarımızla Azerbaycan'ın yanındayız

Son dakika haberine göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ikili görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin tüm imkanlarıyla kardeş Azerbaycan'ın yanında olduğunu belirterek, "Diplomasiyle bu işlerin çözülmesi gerekiyor. Ama kardeş Azerbaycan da hangi çözüm yolunu tercih ederse yanında olacağız." dedi. Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelerle ilgili de konuşan Çavuşoğlu, "Gemilerimizi tekrar hareketlendirdik, Oruç Reis gitti. Ağustos ayında da her türlü araştırmalarımızı sürdüreceğiz. Kararlılığımız tamdır." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 11 Ağustos 2020, 12:14 Güncelleme 11 Ağustos 2020, 14:58
Son dakika: Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Ermenistan’a sert tepki: Tüm imkanlarımızla Azerbaycan’ın yanındayız

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'ta, hem Türkiye'nin hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar savunacaklarını ve bu konuda hiçbir şekilde taviz veremeyeceklerini bildirdi.

Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Azerbaycan ile "bir millet iki devlet" anlayışıyla çalıştıklarını ve bundan sonra da bu anlayışla çalışmayı sürdüreceklerini kaydeden Çavuşoğlu, bu bağlamda, iki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki karşılıklı yatırımların arttığına işaret ederek, Türkiye'de özellikle enerji alanındaki en büyük projeleri Azerbaycan'ın gerçekleştirdiğini söyledi.

"TÜRKİYE, DOĞU AKDENİZ'DE TAVİZ DEĞİL GEÇİCİ BAZI JESTLER YAPTI"
Bakan Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelere ilişkin, Türkiye'nin burada iyi niyet göstergesi olarak "taviz değil geçici bazı jestler" yaptığının altını çizerek, bu süreçte de Avrupa Birliği (AB) ve Almanya'nın diyalog için çaba sarf ettiğini anımsattı.

Türkiye olarak AB ve Almanya'ya "Biz bu jesti yaparız ama Yunanistan ve Rum kesiminden herhangi olumlu adım yerine olumsuz adım göreceksiniz." dediğini aktaran Çavuşoğlu, Türkiye'nin argümanlarının gerçekleştiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böyle bir durumda biz ne yapıyoruz; gemilerimizi tekrar hareketlendirdik. Oruç Reis bölgeye gitti ve ağustos sonu itibarıyla yeni bölgelerde de kıta sahanlığımızın batı sınırlarını belirlemiştik. Yine o alanlara da ruhsat vererek her türlü sismik araştırma, sondaj çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Burada kararlılığımız tamdır. Doğu Akdeniz'de, Kıbrıs'ta hem Türkiye'nin hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar savunacağız ve bu konuda da hiçbir şekilde taviz veremeyiz. Türkiye'ye yönelik dün bazı açıklamalar oldu. Bazıları dengeli, bazıları taraflı ama geldiğimiz noktada kimse Türkiye'ye yönelik 'Siz iyi niyet göstermediniz.' diyemez. Biz iyi niyet gösterdik ama karşı tarafta kötü niyetli bir ülke var. Dolayısıyla suçlayacaklarsa Yunanistan'ı suçlasınlar."


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye ve Azerbaycan vatandaşlarının karşılıklı ziyaretlerde pasaporta ihtiyaç duymaması lazım. Kimlikle seyahatin önünü açabilmek için de önerilerimizi sunduk." dedi.

Türkiye ve Azerbaycan arasında göreve yeni gelen üst düzey devlet yetkililerinin ilk yurt dışı ziyaretlerini karşılıklı yaptığını hatırlatan Çavuşoğlu, bu geleneği sürdürmesi dolayısıyla Bayramov'a teşekkür etti.

Çavuşoğlu, "Türkiye'den Almanya'ya dönecek gurbetçiler ve Alman turistlerin ülkeden çıkmadan test yaptırması zorunluluğunun, Türk vatandaşlarına yönelik çifte standart olduğu" iddialarına ilişkin şunları söyledi:

"(Bu kişilerin) Almanya'ya döndükten sonra 14 günlük karantinaya tabi tutulmaması için Almanlar, 'eğer Türkiye'de test yapabilecekseniz, biz bu kısıtlamayı (bazı şehirlere ilişkin) kaldıracağız' dedi. Şimdi dönüşte 14 günlük karantina yerine, test yapmanın vatandaşlarımız için daha uygun olduğunu düşündük.

Fakat bu uygulama sadece bizim vatandaşlarımız için değil, Türkiye'ye turist olarak veya herhangi bir sebepten gelen Almanlar için de geçerli. Yani burada Türk, Alman ayrımı yapılmıyor. Esasen, biz burada vatandaşlarımızın Türkiye'ye rahatça gelebilmeleri için Almanların bu talebine evet dedik."

Uygulamanın birden başlaması nedeniyle havaalanları gibi bazı yerlerde birtakım sıkıntıların meydana gelmiş olabileceğini ifade eden Çavuşoğlu, "Sağlık Bakanlığımız, Kültür Turizm Bakanlığımız, Devlet Hava Yolları İşletmeciliğimiz ve havaalanı yönetimleriyle her yerde test kapasitemizi artırdık ve devreye soktuk. Uygulamadaki sorunlar da ortadan kalkıyor." diye konuştu.

Çavuşoğlu, resmi davet üzerine cuma günü İsviçre'ye ziyaret gerçekleştireceğini de belirtti.

TÜRKİYE-AZERBAYCAN ARASINDAKİ STRATEJİK PROJELER
Türkiye ve Azerbaycan'ın, Kafkaslar'dan Uzakdoğu Asya ve Londra'ya kadar çok önemli stratejik projeleri hayata geçirdiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolu hattı bunlardan bir tanesi. Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) projesi, şimdi Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) olarak Avrupa ülkelerine uzanıyor." dedi.

Çavuşoğlu, stratejik projeleri daha da geliştirmek ve kapasitelerini artırmak için Gürcistan ile çalışmaları yoğunlaştırdıklarını vurgulayarak, "Kardeş Türkmenistan, Kazakistan ve Özbekistan gibi ülkelerin de bu projelere dahil olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Buralardaki üçlü mekanizmalarımızı, dörtlü toplantılarımızı önümüzdeki süreçte de gerçekleştirmek için bugün birlikte karar aldık." ifadesini kullandı.

ERMENİSTAN'IN AZERBAYCAN'A SALDIRILARI
Ermenistan'ın Azerbaycan'ın Tovuz bölgesine yaptığı saldırılara da değinen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti olarak o gün ne söylediysek, bugün de aynısını söylüyoruz. Kardeş Azerbaycan yalnız değildir. Tüm gücümüzle, imkanlarımızla kardeş Azerbaycan'ın yanındayız. Yanında olmaya devam edeceğiz. Ermenistan, yıllardır kardeş Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini ve Karabağ'ı işgal ediyor."

Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sorunun nedeninin uluslararası kurumlar ile uluslararası toplum olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bugüne kadar Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gibi kurumların kararlarına rağmen Ermenistan, bu sorunun çözümüne yanaşmamıştır. Bu saldırılarla da müzakere için güvenilir bir ortak olmadığını da tüm dünyaya göstermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, başta AGİT Minsk Grubu olmak üzere bu sorunun çözümü için uluslararası kurumların samimi şekilde gayret sarf etmediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Biz, bahsettiğim kararlar, uluslararası hukuk ve en önemlisi de kardeş Azerbaycan'ın sınır ve toprak bütünlüğü çerçevesinde bu sorunun diplomasiyle, diyalogla çözülmesini arzu ediyoruz. Bu süreçlere de katkı sağladık. Ama AGİT üçlüsünün de eş başkanların da kendisine çeki düzen vermesi gerekiyor. Rutin açıklamaların ötesinde, bu sorunun çözümü için gayret sarf etmeleri gerekiyor. Bu sorunun barışçıl yolla halledilmesi için uluslararası toplumun ve Minsk üçlüsünün samimi gayret sarf etmesi gerekiyor."

Türkiye'nin Ermenistan-Azerbaycan sorununun çözümüne ilişkin tavrının, diplomasiden yana olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Ama kardeş Azerbaycan da hangi çözüm yöntemini tercih ederse, biz o konuda da kardeş Azerbaycan'ın yanında olacağız." dedi.

Türkiye-Azerbaycan "TurAz Kartalı" ortak askeri tatbikatının 2014'ten beri sürdüğünü anımsatan Çavuşoğlu, tatbikatın bu alandaki iş birliğinin en güzel göstergesi olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, çalışma yemeğinde Türk Konseyi dahil bölgesel konuları ele alacaklarını da dile getirdi.

"KARŞILIKLI ZİYARETLERDE PASAPORTA İHTİYAÇ DUYMAMASI LAZIM"
Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların artacağına işaret ederek, "Doğal gaz tedariğimizde Azerbaycan birinci sıraya yükseldi ve Azerbaycan'dan alacağımız gaz miktarını ileride daha da arttıracağız." ifadesini kullandı.

Lojistik ve ulaşım projelerinin yanı sıra Kars-Nahçıvan Demiryolu Hattı Projesi ile Türkiye-Nahçıvan Doğalgaz Hattı projelerine önem verdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, dolayısıyla Nahçıvan'a da gazın Türkiye üzerinden ulaştırılmasının stratejik bir proje olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, iki ülke arasında kültür ve eğitim alanlarının yanı sıra konsolosluk alanındaki iş birliğinin güçlendirildiğine işaret ederek, iki ülkenin daha önce karşılıklı olarak vizeleri kaldırdığını hatırlattı.

Vize muafiyeti süresinin 30 günden 90 güne çıkarılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bu da yetmez. Türkiye ve Azerbaycan vatandaşlarının karşılıklı ziyaretlerde pasaporta ihtiyaç duymaması lazım. Bu iş birliğini Gürcistan ile gerçekleştirdik. Ukrayna ile de hayata geçirdik. Dolayısıyla zaten artık yeni kimliklerde tüm bilgiler olduğu için kimlikle seyahatin önünü açabilmek için de önerilerimizi sunduk. Bunları da hayata geçireceğiz. Ekonomi, ticaret ve yatırımlar önemli ama her alanda bağlarımızı güçlendirmek için anlaşmalar, alınan kararlar ve ortaya koyduğumuz hedefler doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz."



Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, her alanda dinamik geliştiğinin altını çizerek, 2019'da ticaret hacminin bir önceki yıla oranla yüzde 33 arttığını bildirdi.

Bayramov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini kardeş Türkiye'ye yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bayramov, Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmelerde gündeme gelen konuların, "bir millet, iki devlet" anlayışıyla ele alındığını belirtti.

Ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin oldukça önemli istikamette ilerlediğinin altını çizen Bayramov, "Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkiler her alanda dinamik gelişiyor. 2019'da ticaret hacmimiz, 2018'e göre yüzde 33 arttı." dedi.

Bu yılın dünya ekonomisi için zor bir yıl olduğunu ancak ilk 5 ayda ülkesi ile Türkiye arasındaki ticaret hacminde yüzde 20 ek artış olduğunu kaydeden Bayramov, "Türkiye'de yaklaşık 2 bin Azerbaycan sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Türk ekonomisine Azerbaycan tarafından 18,1 milyar dolar sermaye yatırıldı." ifadesini kullandı.


Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Kafkasya'da kalıcı barışın sağlanmasının önündeki engelin Ermenistan olduğunu belirterek, "Bu sorun, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü, egemenliği ve sınırların dokunulmazlığı ilkesine göre çözülmelidir." dedi.

Bayramov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

İki ülke ilişkilerinin Atatürk'ün "Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir." sözü ile Haydar Aliyev'in "Bir millet iki devlet." felsefesi çerçevesinde kurulduğunu anlatan Bayramov, ikili ilişkilerin her alanda geliştiğini söyledi.

Bayramov, Türkiye'yle ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleşmesinin Azerbaycan dış politikasının ana hedeflerinden olduğuna dikkati çekerek, "İki ülke arasında bölgesel gelişme, kalkınma ve barışa hizmet edecek çok sayıda enerji ve ulaştırma projeleri görüşüldü." ifadesini kullandı.

Güney Gaz Koridoru ile Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) projelerinin de ikili görüşmede ele alındığını aktaran Bayramov, "Bu projelerin ülkelerimizin bölgesel gücü ile uluslararası alandaki gücünü artırması hedeflenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"BÖLGEDE KALICI BARIŞIN ÖNÜNDEKİ ENGEL, ERMENİSTAN'DIR"
Bayramov, iki ülkenin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlar ile diğer bölgesel ve küresel konularda birbirlerine destek verdiğini ve iş birliği içinde olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, her zaman Azerbaycan'ın uluslararası hukuka dayanan tutumunu kararlılıkla destekliyor. Bu desteğe en son 12 Temmuz'da Azerbaycan-Ermenistan sınırının Tovuz yönünde Ermeni ordusunun askeri provokasyon gerçekleştirdiğinde tanık olduk." diye konuştu.

Tovuz saldırısı sonrasında ülkesine destek verdiği için Türk halkı ve hükümetine teşekkürlerini ileten Bayramov, şöyle devam etti:

"Bölgede kalıcı barışın tesis edilmesine başlıca engel, Ermenistan'ın saldırgan siyasetidir. Uluslararası hukuk kuralları ve Birleşmiş Milletlerin (BM) ilgili kararlarına göre, bu çatışmanın çözüm yolları bellidir. Azerbaycan'ın bu konudaki tutumu, kesin ve değişmezdir. Bu sorun, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü, egemenliği ve sınırların dokunulmazlığı ilkesine göre çözülmelidir."

Bayramov, Azerbaycan halkı ve devletinin de her konuda Türkiye'yi desteklediğine işaret ederek, "Azerbaycan halkı ve devleti, Türk halkı ve devletinin yanındadır. Bizim birliğimiz ebedidir ve geleceğimizi bu zemin üzerine kuruyoruz." dedi.

"AMACIMIZ ÜLKELERİMİZİN ULUSLARARASI ALANDA NÜFUZUNU ARTIRMAKTIR"
Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Bayramov, iki ülke arasında 241 alanda iş birliği anlaşması imzalandığını, 29 alanda da yakın zamanda anlaşma imzalanacağını bildirdi.

Bayramov, Türkiye'de 2 bine yakın Azerbaycan merkezli şirket bulunduğunu, bu şirketlerin Türkiye'de 18,1 milyar dolarlık yatırım yaptığını anlatarak, "Azerbaycan'da da 4 bin Türk firması faaliyet gösteriyor ve onlar da Azerbaycan'a 12,6 milyar dolarlık katkıda bulundu." ifadesini kullandı.

İki ülke arasında yürütülen Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve TANAP gibi projelerin de etkisiyle 2023'te ikili ticarette 15 milyar dolar hedefinin aşılacağının altını çizen Bayramov, "Tüm alanlarda kurulan ilişkilerin asıl hedefi; bölgesel güvenlik ve istikrarı sağlamak, ülkelerimizin uluslararası alanda nüfuzunu artırmak ve mevkisini güçlendirmektir." diye konuştu.