Üniversiteler ne zaman açılacak? YÖK 2020 takvimi üniversiteler açılacak mı?

Üniversiteler açılacak mı? 2020 üniversiteler ne zaman açılacak? Üniversitede okuyan yüzbinlerce öğrenci yeni eğitim öğretim yılında üniversitelerin açılıp açılmayacağını merak ediyor. Kovid-19 salgını nedeniyle üniversitelerde eğitimin son 3 ayı uzaktan yapılmıştı. Konuyla ilgili YÖK açıklamaları yakından takip ediliyor.

Giriş Tarihi 21 Temmuz 2020, 16:27 Güncelleme 21 Temmuz 2020, 16:27
Üniversiteler ne zaman açılacak? YÖK 2020 takvimi üniversiteler açılacak mı?

İÇİNDEKİLER

2020 YÖK takvimi üniversiteler açılacak mı? Üniversiteler ne zaman açılacak? 2020 – 2021 eğitim öğretim döneminde üniversitelerin açılış tarihi merak ediliyor. Kovid-19 salgını nedeniyle üniversiteler son 3 ayda eğitim verememişti. Üniversite öğrencileri 2020 YÖK takvimi hakkında araştırma yapıyor. Üniversiteler ne zaman açılacak? Üniversiteler açılacak mı?

ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK?

YÖK tarafından üniversitelerin ne zaman açılacağına dair resmi bir açıklama henüz yapılmadı. Açıklama yapıldığı takdirde haberimizden öğrenebileceksiniz.

UZAKTAN EĞİTİMLE VERİLEBİLECEK DERS ORANI ARTTI

Mevzuata göre üniversitelerin, örgün programlarında yer alan derslerin yüzde 30'una kadarını uzaktan öğretim yoluyla verebildiğine dikkati çeken YÖK Başkanı Yekta Saraç, buna rağmen bu orana yaklaşan üniversitenin bulunmadığını dile getirdi. Buna göre, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyindeki örgün programlarda uzaktan öğretim yoluyla verilebilecek ders oranı yüzde 40'a yükseltildi. Böylelikle dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan karma öğretim modeline diledikleri takdirde üniversitelerimiz de geçebilecek."

KOLAYLIKLAR SAĞLANDI

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, küresel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde kısıtlanan öğrenci hareketliliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve bu süreçte Türk üniversitelerinin yurt dışında dijital ortamlarda da tanıtılması için yükseköğretim tarihindeki küresel ölçekteki ilk sanal fuarın 20-22 Temmuz'da düzenleneceğini bildirdi.

Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19 küresel salgınının, eğitim başta olmak üzere hayata dair her alanı derinden etkilediğini vurguladı.

Yeni YÖK olarak yükseköğretim sistemini salgının olumsuz ve yıkıcı etkilerinden koruyabilmek amacıyla var olan potansiyeli hızlı karar alma mekanizmalarıyla harekete geçirdiklerini, öğrenci merkezli pek çok yeni uygulama başlattıklarını anlatan Saraç, başlattıkları Hedef Odaklı Uluslarasılaşma Projesi kapsamında 5 yıl önce 48 bin olan uluslararası öğrenci sayısının rekor bir artışla 180 bine ulaştığını hatırlattı.

Türk yükseköğretim sisteminin uluslararasılaşmasında son yıllarda yakalanan büyük ilerlemenin Kovid-19 küresel salgını dolayısıyla kesintiye uğramaması için bir dizi önemli yapısal düzenlemeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Saraç, bu kapsamda Türkiye'de eğitim görmek isteyen uluslararası öğrenci adaylarına 2020-2021 akademik yılı güz dönemine mahsus olmak üzere bazı önemli yeni imkanlar tanındığını anlattı.

Saraç, ayrıca uluslararası öğrenci kontenjan kısıtının kaldırılması, bu adaylara ön kayıt, 15 Aralık 2020'ye kadar geç kayıt, hızlandırılmış telafi eğitimi, güz döneminde kayıt dondurarak bahar döneminde eğitime başlayabilme, salgın tedbirleri nedeniyle ülkeye gelemeyen öğrencilere 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı güz döneminde derslerin dijital imkanlarla uzaktan öğretimle verilmesi gibi bazı kolaylıklar sağlandığını aktardı.