YSK seçmen sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet giriş ile seçmen listesi sorgulama işlemleri

YSK 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimler için seçmen listelerini bugün askıya çıkardı. Listeler 17 Ocak Perşembe günü saat 17.00'ye kadar askıda kalacak. Bu haberin ardından milyonlarca vatandaş seçmen listesini görüntüleyebilecek. Peki, YSK seçmen sorgulama nasıl yapılır? İşte e-Devlet giriş ile seçmen listesi sorgulama işlemleri...

Giriş Tarihi 04 Ocak 2019, 00:00 Güncelleme 04 Ocak 2019, 10:05
YSK seçmen sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet giriş ile seçmen listesi sorgulama işlemleri

İÇİNDEKİLER

YSK bugün seçmen kütüğü listelerini muhtarlıklarda askıya çıkardı. "www.ysk.gov.tr" adresinden de sorgulanabilen seçmen listelerine 17 Ocak tarihine kadar ulaşabilirsiniz. Seçmen kütüğünde kaydınız yoksa ya da hatalı bilgi varsa 17 Ocak 2019 tarihine kadar başvurup düzelttirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde oy veremezsiniz.

E-DEVLET'TEN KONTTOL ETMEK MÜMKÜN

Muhtarlıklardan da kontrol edilebilecek seçmen listeleri, YSK ve e-Devlet sistemi üzerinden kontrol etmek de mümkün.

SEÇMEN LİSTENİZİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SEÇMEN KAYDI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Seçmen kütüğü kayıtlarına ulaşmak için buraya tıkladığınızda aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi bir sorgulama alanı geliyor. Nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve TC numaranızı yazın. Resim doğrulama bölümündeki şifreyi ekrana girdikten sonra sorgula tuşuna basın.

SEÇMEN KÜTÜĞÜNDE KAYDIM YOK NE YAPMALIYIM?

Seçmen kütüğünde kaydı bulunmayanlar, düzeltme ve yerleşim yeri adresi değiştirmek isteyenler nüfus müdürlüklerine şahsen başvurmak zorundalar. Bunun için de yasal bir süre var. Bu işlemi 17 Ocak tarihine kadar yapmanız gerekiyor.

Nüfus kütüğü kaydı için gereken belgeler neler? İlgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvurmanız gerekiyor. Nüfus müdürlüğü size tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneğini vercek. O formu ve eklerini İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına teslim etmeniz gerekiyor.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİNDE BULUNMAK İSTEYENLER NE YAPMALI?

YSK'nin 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi için hazırladığı seçim takvimi işliyor. Buna göre, adres değişikliğinde bulunmak isteyen seçmenlerin ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvurarak nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri gerekiyor.

ÖĞRENCİLER BULUNDUKLARI İLLERDEN OY KULLANABİLECEK

Öğrenim gördükleri yerlerde oylarını kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve kaldıkları yurt müdürlüğünden de yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgelerle bağlı bulundukları okul ve yurtların ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurmaları ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ile eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri halinde bulundukları yerden oy kullanabilecek.

- GÖRME VE ORTOPEDİK ENGELLİLER GİRİŞ KATLARDA OY KULLANABİLECEK

Görme ve ortopedik engelli seçmenler oylarını, 75 yaş ve üzeri seçmenler gibi aile bireyleri ile birlikte sandık alanlarının giriş katlarında kurulacak sandıklarda kullanabilmek için engelli olarak kayıtlı olup olmadığını www.ysk.gov.tr adresinden, "Seçmen Sorgulama" uygulamasından ve e-Devlet kapısından öğrenebilecek.

- YATAĞA BAĞIMLI ENGELLİ SEÇMENLER EVDE OY KULLANABİLECEK

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olanlar, 17 Ocak'a kadar "Engeli Nedeniyle Yatağa Bağımlı Olduğu" veya 3Hastalığı Sebebiyle Yatağa Bağımlı Olduğu" ibare yer aldığı sağlık raporu ile birlikte, www.ysk.gov.tr internet adresinden temin edebileceği "Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu"nu doldurup yerleşim yerinin bağlı bulunduğu ilçe seçim kurulu başkanlığına ya da ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere bağlı bulundukları muhtarlığa teslim etmeleri halinde kayıtlı oldukları adreste seyyar sandık uygulaması ile oy kullanabilecek.