Herkes kazandı

İmar Barışı cezaları silip, yıkımları durdururken; apartman sakinleri arasındaki sorunları da çözecek. Yapı Kayıt Belgesi’nden sonra aykırı malikler paylarına düşeni ödeyecek, problemler bitecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Haziran 2018 Güncelleme 20 Haziran 2018, 05:16
Herkes kazandı

İÇİNDEKİLER

YAPI Kayıt Belgesi ile yıkım kararları durduruluyor, cezalar iptal ediliyor. Belgeyi alan yapı sahipleri; elektrik, su, doğalgaz bağlatabiliyor. İmar Barışı'nın bir avantajı da komşularla yaşanan anlaşmazlıkları bir düzene sokması. İmar Barışı ile birden fazla bağımsız bölümü ve maliki barındıran apartman tarzı binalara nasıl Yapı Kayıt Belgesi alınacağı belirlendi. Yapı kullanma izni alındıktan sonra yapılmış aykırılıklarda, aykırılık hangi bağımsız bölümle ya da bölümlerle ilgiliyse o bağımsız bölümlerin maliklerinin paylarına düşen bedeli ödemesi gerekiyor.
KİM NE KADAR ÖDEYECEK?
Yapı malikleri, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda yapının tamamı için hesaplanan Yapı Kayıt Belgesi bedeline, kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak zorunda olacak. Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamını ödeyen malik, genel hükümler çerçevesinde diğer yapı maliklerinden kendi paylarına düşen miktarı talep edebilecek.
KOMŞU PAYINA DÜŞENİ ÖDEMEZSE BELGEDEN FAYDALANABİLECEK Mİ?
Bağımsız bölümünde aykırılık olmasına rağmen kendi payına düşen bedeli ödemeyen ve Yapı Kayıt Belgesi almayanlar, aynı binada başka bir bağımsız bölüm için düzenlenen Yapı Kayıt Belgesi'nden faydalanamayacak.
İNŞAAT HALİNDEKİ YAPILAR NE OLACAK?
İnşaat halindeki yapılara 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla bitmiş kısımları için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartıyla Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek. Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilecek.
BELGE NE KADAR SÜREDE ÇIKACAK?
Başvuru yapıldıktan sonra 24 saat içinde vatandaşa dönüş yapılacak. İlgili hesap numarası da bu bildirimde vatandaşa iletilecek. Vatandaş parayı yatırdıktan sonra, 24 saat içinde de Yapı Kayıt Belgesi çıkacak. Böylece vatandaş toplam 48 saat içinde Yapı Kayıt Belgesi sahibi olabilecek.
YAPI KAYIT BELGESİ NE KADAR SÜREYLE GEÇERLİ OLACAK?
Yapı Kayıt Belgesi o yapının yeniden yıkılıp yapılmasına ya da bulunduğu alanda kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli sayılacak
BAŞVURU BEDELİ NEREYE YATIRILACAK?
Maliye'ye bağlı vergi daireleri ile mal saymanlıklarına yatırılacak.
ÖRNEK HESAP 1
TOPLAM KONUT ALANI: 800 metrekare
YAPI SINIFI: 3-7 katlı bina
ARSA ALANI: 250 metrekare
ARSA BIRIM BEDELI: Bin lira/ metrekare
TOPLAM KONUT BAĞIMSIZ BÖLÜM SAYISI: 8
HESAPLANAN KONUT BAŞINA: 3 bin 937 lira 50 kuruş
ÖRNEK HESAP 2
TOPLAM KONUT ALANI: 250 metrekare
YAPI SINIFI: 1-2 katlı bina
ARSA ALANI: 300 metrekare
ARSA BIRIM BEDELI: 750 lira/ metrekare
BEYAN EDILEN ALAN: 50 metrekare
YAPI KAYIT BELGESI BEDELI: 2 bin 250 lira
ÖRNEK HESAP 3
TOPLAM KONUT ALANI: 120 metrekare
YAPI SINIFI: 3-7 katlı bina
ARSA ALANI: 200 metrekare
ARSA BİRİM BEDELİ: 750 lira/ metrekare
BEYAN EDILEN ALAN: 600 lira/ metrekare
YAPI KAYIT BELGESI BEDELI: Bin 200 lira
ÖRNEK HESAP 4
TOPLAM KONUT ALANI: 300 metrekare
YAPI SINIFI: Villa
ARSA ALANI: 450 metrekare
ARSA BIRIM BEDELI: Bin lira/ metrekare
BEYAN EDILEN ALAN: 50 metrekare
YAPI KAYIT BELGESI BEDELI: 5 bin 250 lira