Ölüm bile ayıramadı

Süleyman-Nimet Dilbirliği, Ayla’nın manevi anne ve babasıydı. İyilikleriyle Türkiye’nin kalbine kazınan bu güzel çift, birkaç saat arayla aramızdan ayrıldı. Onlardan geriye, film gibi hikayeleri kaldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Aralık 2017 Güncelleme 09 Aralık 2017, 00:00
Ölüm bile ayıramadı

İÇİNDEKİLER

Allah senden sonraya bırakmasın
1952 yılında hayatlarını birleştiren Süleyman Dilbirliği 91, Nimet Dilbirliği ise 85 yaşındaydı. Çiftin biri kız biri erkek iki çocuğu vardı. Yakınları, Nimet Dilbirliği'nin eşine sık sık "Allah senden sonraya bırakmasın" dediğini aktardı.

O bir Türk askeri, bir kahraman, ama her şeyden önce merhametli bir babaydı. Kore gazisi Süleyman Dilbirliği, ardında bıraktığı hikayesiyle Türk halkının göğsünü kabarttı. 1950 yılında, henüz 25 yaşındayken gittiği Kore Savaşı'nda ailesini kaybeden 5 yaşındaki kız çocuğuna sahip çıktı. 'Ayla' adını verdiği bu küçük kızı yanından hiç ayırmadı. Savaş bitip Türkiye'ye dönme vakti geldiğinde, Ayla'yı Kore'de bırakmak zorunda kaldı. 'Geri geleceğim' diye söz verdiği ve hiç unutamadığı kızıyla, ancak 60 yıl sonra kucaklaştı. Baba kızın hikayesi, 'Ayla' filmiyle beyaz perdeye taşındı. Süleyman Astsubay, kahramanlığı ve merhametiyle herkesi ağlattı. Kendi hikayesini beyaz perdede izleme fırsatı bulan Dilbirliği, geçtiğimiz ay aniden rahatsızlandı. Hastaneye kaldırıldı. Tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Geçtiğimiz gün de aramızdan ayrıldı. Dilbirliği'nin ölümü, hikayesi kadar herkesi derinden sarstı. Kahraman astsubayın acısına, eşi de dayanamadı. 65 yıl aynı yastığa baş koyan, en zorlu günleri birlikte atlatan Dilbirliği çiftini, ölüm bile ayıramadı. 2 yıldır Alzheimer hastalığıyla mücadele eden Nimet Dilbirliği'nin, eşinden 12 saat sonra hayatını kaybettiği açıklandı. İyilikleri ve merhametleriyle herkese örnek olan bu güzel çift, birlikte sonsuzluğa uğurlandı. Cenazeye, çiftin yakınları başta olmak üzere Kore gazileri ve sevenleri katıldı. Süleyman-Nimet Dilbirliği'nin tabutlarını yan yana görenler gözyaşlarına hakim olamadı. 65 yıldır bir hayatı paylaşan Dilbirliği çifti, birlikte toprağa verildi.

KOCA YÜREKLİ BİR ADAMI KAYBETTİK
Süleyman Dilbirliği ile eşinin cenazesine, Ayla filminin oyuncuları da katıldı. Film sürecinde Dilbirliği ile sık sık görüşen oyuncular, cenazede duygu dolu anlar yaşadı. Oyuncu Ali Atay, "Ona son zamanda müthiş bir hediye verdik bence. Filmi beraber izlemiş olmak benim hayatımda unutmayacağım bir an" açıklamasını yaptı. Filmde, Süleyman Dilbirliği'ni canlandıran İsmail Hacıoğlu ise "Hepimizin başı sağ olsun. Biz kocaman yürekli bir adamı kaybettik" ifadelerini kullandı.


ÖZ KIZI SEBAHAT DiLBiRLiĞi
Cenaze törenine katılan çiftin kızları Sebahat Dilbirlği, gözyaşlarını tutamadı.


Ayla ve babası 2010'da kavuşmuştu.


Süleyman Dilbirliği ve Kim Eunja'nın hikayesi, Ayla filmiyle beyaz perdeye aktarıldı.