ABD'deki kumpas davasının tanığı Bylock'çu çıktı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, ABD'de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hakkında devam eden yargılamada tanık olan Osman Zeki Canıtez'in FETÖ'nün şifreli mesajlaşma programı ByLock kullanıcısı olduğu tespit edildi. Ayrıca Canıtez'in, takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında bilirkişi olarak görev yaptığı ortaya çıktı

Giriş Tarihi 28 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 28 Kasım 2017, 17:11
ABD’deki kumpas davasının tanığı Bylock’çu çıktı

İÇİNDEKİLER

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17/25 Aralık yargısal darbe teşebbüsüne ilişkin yürüttüğü soruşturmada, ABD'de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hakkında devam eden yargılamada tanık listesinde ismi bulunan ve "FETÖ üyesi olmak" suçundan firari olarak aranan Osman Zeki Canıtez'in, ByLock kullanıcısı olduğu ve 25 Aralık soruşturmasında bilirkişi olarak görev yaptığı belirlendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, ABD'deki davaya Türkiye'den yasa dışı şekilde delil ve belge götürdüğü tespit edilen FETÖ firarisi eski Bankalar Yeminli Murakıbı Osman Zeki Canıtez ile ilgili önemli ayrıntılar ortaya çıktı.

Soruşturmada eski CHP milletvekili Aykan Erdemir ile birlikte haklarında, "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma ve çalma" suçlarından yakalama emri çıkarılan Canıtez'in, FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğu ve bu programa, 3 Eylül 2014'te ilk kez giriş yaptığı tespit edildi.

Canıtez'in ayrıca bu kumpas soruşturmaları sonrasında firari olarak aranan eski savcı Celal Kara tarafından bilirkişi olarak atandığına dair tutanak da ortaya çıktı.

FETÖ ELEBAŞI GÜLEN'İN HALKBANK KÖSTEBEĞİ OSMAN ZEKİ CANITEZ!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çevresindeki kişilerle bazı önemli işadamı ve vakıflara ait banka hesaplarını 5270 kez izinsiz şekilde sorgulayan 26 BDDK murakıbı tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Tutuklama kararı çıkanlar arasında FETÖ'cü firari murakıp Osman Zeki Canıtez de vardı.

BDDK RAPORU İLE ORTAYA ÇIKTI
Murakıpların Gezi olayları ile 17-25 Aralık tarihleri arasında işadamları, bürokratlar ve siyasilerin hesaplarını 5270 kez yasadışı şekilde sorguladığı BDDK raporuyla ortaya çıkmıştı

17 Aralık operasyonu ile başlatılan ekonomik suikast sürecine hizmet etmesi için skandal rapor üretildiği ortaya çıktı.

CANITEZ TÜRKİYE'Yİ ZOR DURUMDA BIRAKAN RAPORLARI HAZIRLADI
Peki ya Osman Zeki Canıtez Halkbank'ı itibarsızlaştırma sürecinde başroldeydi. 17-25 Aralık'taki operasyonda başlatılan ekonomik suikast sürecine hizmet eden isimlerdendi. ABD'nin Halkbank'a yönelik baskılarına bahane üreten raporda bilirkişilik yapmıştı. Halkbank'ın İran ile ambargoyu delmeden yaptığı ticaret işlemlerini "suç gibi" göstererek peşin hükümlerle Türkiye'yi zor durumda bırakmak için rapor hazırlamıştı.

OSMAN ZEKİ CANITEZ'İN İFTİRA DOLU RAPORU!
Gülen örgütünün yönetimindeki paralel yapının elemanı olduğu ortaya çıkan Osman Zeki Canıtez'in 60 sayfalık 28 Ocak 2014 tarihli raporu, tutarsız, zorlama yorumlara dayandırılmış ve peşin hükümlü ifadelerle dolu…

İTİBARSIZLAŞTIRMAYA HİZMET
Yasal olmasına rağmen Halkbank'ın İran'la enerji ve altın ticaretini suç gibi gösteren rapor, yurtiçi ve yurtdışında Türkiye'ye yönelik "itibarsızlaştırma" algısına "hizmet" etti. Raporun birçok yerinde 'Halkbank nezdinde kurulan sistem" ifadesiyle yanlış bir algı yaratmaya çalışan bilirkişi Canıtez, kendi işinin tanımını da aşarak savcı gibi çalışmış. Canıtez'ın raporunda ayrıca tutarsız ses kayıtları da yer aldı. Taraflı ve bilirkişi konumuna uymayan yorumlara yer verilen raporun amacı ise kısa sürede ortaya çıktı. Batı ve ABD'nin İran'la işbirliği ve ticaretten daha fazla pay almasını sağlamak… Fransız otomotiv şirketleri bir yandan "İran'a dönmek istiyoruz" derken öte yandan da ABD'nin, İran'la iş yapan Türk firmalarını kara listeye alacağı batı basınında yer almıştı. Ayrıca Kuzey Irak petrollerinin finansmanının Halkbank'ta tutulmasını engellemek istemesiyle bu raporun tarihinin çakışması dikkat çekti.

HİÇBİR SOMUT BELGE YOK
Halkbank yöneticilerinin dâhil olmadığı görüşmelerden yola çıkılarak iddiaların yer aldığı rapor, olağan günlük işlemleri de yasadışı gibi göstermeye çalışılmış. Ayrıca raporda hiçbir somut evrak, hesap hareketi, banka belgesi ve mal varlığı araştırması yer almadı.

YASAL İŞLEMLER SUÇ GİBİ GÖSTERİLMİŞ
Raporun tarihi de aslında iddiaların taraflı ve maksatlı olduğunu gösteriyor. 28 Ocak 2014'te kaleme alınan rapor İran'a karşı ambargoların azaltıldığı dönemden sonrasına denk geliyor. Kasım 2013'te yani raporun hazırlanmasından üç ay önce ABD, Rusya, Fransa, İngiltere, Çin ve Almanya'nın oluşturduğu altı 'süper güç' İran'la masada anlaşmaya vardı. Nükleer programa başladığından bu yana ambargo altında ezilen İran'a sınırlamaların yumuşatılacağı açıklandı. Ayrıca raporda araştırılan 2012 ve 2013 yılları için Türkiye'nin de dâhil olduğu dokuz ülkeye ambargolardan kısmi muafiyet kararı alınmıştı. 2012 Aralık ayında ve 2013 Haziran'ında ABD iki kez Türkiye'nin petrol alımına muafiyeti uzattı.

BUGÜN YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17/25 Aralık yargısal darbe teşebbüsüne ilişkin soruşturma kapsamında, ABD'de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hakkında devam eden yargılamada tanık listesinde isimleri bulunan "FETÖ üyesi olmak" suçundan firari olarak aranan Osman Zeki Canıtez ile eski CHP Milletvekili Aykan Erdemir hakkında "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma" suçundan yakalama kararı çıkarıldı.

BYLOCK KULLANICISI OLDUĞU TESPİT EDİLDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, ABD'de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hakkında devam eden yargılamada tanık olan Osman Zeki Canıtez'in, FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğu tespit edildi. Canıtez'in, takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında bilirkişi olarak görev yaptığı da ortaya çıktı.