Suriye’de tam mutabakat

Erdoğan ile Putin, Soçi’de bir araya geldi. Cumhurbaşkanı “Türkiye-Rusya ilişkileri daha da güçleniyor” dedi. Rus lider de, “İlişkilerimiz tamamen eski haline döndü” mesajını verdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Kasım 2017 Güncelleme 14 Kasım 2017, 00:51
Suriye’de tam mutabakat

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle dün Rusya'nın Soçi kentine bir ziyaret gerçekleştirdi. Soçi'deki Başkanlık Konutu'nda bir araya gelen Erdoğan ve Putin baş başa 2 saat 10 dakika görüştü. Daha sonra yapılan yaklaşık 2 saat süren heyetler arası görüşmenin ardından iki lider basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı, bu yıl içinde Rusya'yı üçüncü kez ziyaret ettiğinde, yıl içinde ise 6. Görüşmeyi yaptıklarını söyledi.

VİZE ENGELİNİ KALDIRALIM
İki ülke ilişkilerinin derinleştirilmesi konusunda Putin ile mutabık kaldıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Siyasi diyaloğumuza paralel olarak ekonomik ilişkilerimiz de yükseliş seyrine girmiş bulunuyor. Mart ayındaki ziyaretim sırasında bazı tarım ürünlerinin Rusya'ya girişine izin verilmesi, vatandaşlarımızın çalışma izni sorunlarının hallolması konusunda değerli dostumun verdiği müjdeler bizleri memnun etti. Tabi evvelce 100 milyar dolar olarak açıkladığımız hedefimize ulaşmak için işadamlarımızın önündeki vize de dahil olmak üzere tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor. Vize muafiyeti rejiminin eski haline döndürülmesi bu noktada önem arz ediyor. Özelikle Suriye ihtilafına ilişkin son gelişmeleri değerlendirme fırsatını bulduk. Gelinen noktada siyasi çözüme odaklanabileceğimiz bir zemin oluştuğu konusunda mutabıkız. Bu arda Sayın Putin ile Trump arasındaki Vietnam'da yapılan ortak açıklamayı önemsiyoruz.

TİCARET YÜZDE 30 ARTTI
Putin de Türkiye ile Rusya'nın Suriye krizi dahil tüm alanlarda birlikte çalıştıklarını vurgulayarak, "Yaptığımız görüşmeler bu konuların çözümüne ilişkin olumlu etki yaratıyor" dedi. Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacmindeki düşüşe işaret eden Putin, "Ancak bu yılın ilk 8 ayında yüzde 30'dan fazla arttı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin, artık tümüyle eski haline döndüğünü söyleyebiliriz" diye konuştu.

​PUTİN'E AKKUYU DAVETİ
Erdoğan, "Akkuyu Nükleer Santrali'nin beton dökme törenini önümüzdeki haftalarda gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Sayın Putin'in de programının el vermesi halende bu adımı birlikte atalım istiyoruz" diye konuştu.