Pokemon sanal tehlike gerçek

Sadece 9 günde, milyonlarca insanı sokağa döken Pokemon Go çılgınlığı büyüyor. Oyunun CIA ile bağlantılı olduğu iddiasının yanı sıra, uzmanlardan da ciddi uyarılar var!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Temmuz 2016 Güncelleme 15 Temmuz 2016, 01:44
Pokemon sanal tehlike gerçek

İÇİNDEKİLER

Arttırılmış gerçeklik özelliğiyle dünyada hızla yayılan 'Pokemon Go' cep telefonu uygulaması olarak geri döndü. Bu çılgınlıkta CIA'in parmağının olduğunu söyleyenler bile var. İddiaya göre, oyun telefonlar aracılığı ile her yere girebiliyor ve CIA'ya casusluk yapıyor. Japon Nintendo ve Niantic'in ortak yapımı olan Pokemon Go, şimdilik Yeni Zelanda, Avustralya ve ABD'de indirilebilir durumda. Ücretsiz oyunda 722 Pokemon karakteri, telefonların kameraları ile yakalanmaya çalışılıyor. Ancak farklı bölgelerdeki Pokemonları yakalayabilmek ya da rakiplerle mücadele edebilmek için oyuncuların bazen kilometrelerce yol kat etmesi gerekiyor.

TÜRKİYE'DE RESMİ OLARAK YOK
Farklı Pokemonlar farklı ortamlarda yaşıyor. Mesela su Pokemonlarını yakalamak için oyuncunun göl ya da deniz kenarlarına gitmesi gerekiyor. Oyuncular Pokemon toplayıp deneyim kazandıkça seviye atlıyor ve 5. seviyeye geldiklerinde de Pokemonlarını savaştırabiliyorlar. Oyun Türkiye'de henüz Google Play ve AppStore'da yerini almadı. Ancak yüzbinlerce kullanıcı tarafından oynanıyor. Nintendo, ilgiyi ölçümlendikten sonra oyun Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyadaki hayranları ile resmi olarak buluşacak.



Kısa sürede dünya çapında büyük ilgi gören Pokemon Go, Google'da en çok arananlar listesine girdi. 6 Temmuz'da piyasaya sürülen cep telefonu oyunu küresel bir fenomen olma yolunda.


JAPONYA


Pokemon kullanım süresi ile en popüler uygulama Facebook'u bile tahtından etti. Oyun, Twitter'ın kullanıcı sayısını da geçmek üzere.

SINIR GETİRİLSİN
Bağımlılık yapan oyun, kullanıcıları psikolojik olarak da etkiliyor. Pokemon Go'nun özellikle konsantrasyon bozukluğuna neden olabileceğinin altını çizen Psikolog Dilara Arslan şunları söyledi: "Yetişkinler Pokemon'u çizgi film karakteri olarak tanıyordu. Bu yüzden adapte olmakta zorlanmadılar. Ancak şu an sanal dünya ile gerçek birbirine karışmış durumda. İnsanlar günlük hayatta güçlü olmak istiyor. Yapabildikleri sınırlı olduğu için bu gücü oyun karakterlerinde buluyorlar. Pokemon'un gücü var, oyunda sınır yok. Yalnızlık duygusu azalıyor. Bir grubun parçası oluyorsun. Ancak bu sanal gerçek, gerçek algıyı da tehlikeye sokuyor. Dikkat eksikliğine ve uykusuzluğa neden oluyor. Çalışanlar için ayrı bir risk taşıyor. Bu tarz oyunlara yaş ve saat sınırı getirilmeli."

AVCILIK DÜRTÜSÜ VAR
Sosyologlara göre Pokemon Go, insanların 'avcı' yönünü ortaya çıkarıyor. İlk çağlarda insanları av bulmaya iten duygular şimdi kendisini Pokemon avında gösteriyor. Öte yandan yeni nesil bir zamanlar severek oynadıkları Pokemon'a sahip çıktı. Bir akım oluşunca büyümesi de kolay oluyor. 'Nedir bu Pokemon' diye merak edenler iç güdüsel olarak oyuna kendilerini kaptırıyor.

YARGITAY'A SIÇRADI
Oyunu indiren kullanıcıların hızla artması sonrası Başkent sokakları da Pokemon avlamak için elinde cep telefonlarıyla yürüyen gençlerle dolmaya başladı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makine Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Furkan Çengel de o gençlerden biri. Yargıtay'da büyük bir Pokemon'un olduğunu söyleyen Çengel, "Pokemon'un yerini tespit ettim. Ama Yargıtay'a almadılar. Güvenlik engeline takıldım" dedi.